Χάρτης πλοίων πραγματικού χρόνου.. - Point of view

Εν τάχει

Χάρτης πλοίων πραγματικού χρόνου..




Αρχικός στόχος του Marine Traffic ήταν η αξιοποίησή του σε ερευνητικές εφαρμογές, η μελέτη και σχεδίαση αλληλεπιδραστικών πληροφοριακών συστημάτων και η εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων για την κυκλοφορία των πλοίων και για τις ραδιο-τηλεπικοινωνίες. Μέσα στους ευρύτερους στόχους του είναι να παρέχει στο κοινό πληροφορίες πραγματικού χρόνου για τα λιμάνια και τις κινήσεις των πλοίων.

Το σύστημα φιλοξενείται από το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων, του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Σύρο. Η συλλογή των δεδομένων βασίζεται στο διεθνές σύστημα AIS (Automatic Identification System). Η επέκταση της κάλυψης βασίζεται στην κοινότητα εθελοντών και στο ενδιαφέρον τοπικών Αρχών που εγκαθιστούν έναν δέκτη και στέλνουν στον κεντρικό server τα δεδομένα που συλλέγουν για την περιοχή τους.



Πως καταγράφονται οι θέσεις των πλοίων;

Το σύστημα βασίζεται στην τεχνολογία AIS (Automatic Identification System). Από τον Δεκέμβριο του 2004, ο Διεθνής Οργανισμός Ναυτιλίας (ΙΜΟ), απαιτεί από όλα τα σκάφη άνω των 299GT να φέρουν συσκευή AIS, η οποία μεταδίδει περιοδικά τη θέση τους, την ταχύτητα και την πορεία τους, καθώς και ορισμένες στατικές πληροφορίες, όπως το όνομα του σκάφους, τις διαστάσεις και λεπτομέρειες σχετικές με το τρέχον ταξιδι.

Πως αποτυπώνεται αυτή η πληροφορία στο web site?

Η κεντρική βάση δεδομένων λαμβάνει και επεξεργάζεται ένα σημαντικό όγκο δεδομένων. Από αυτά αποθηκεύει τα πιο σημαντικά, τα οποία είναι απαραίτητα να δώσουν μια καλή εικόνα των θέσεων των πλοίων. Περιλαμβάνει επίσης γεωγραφικές πληροφορίες για τα λιμάνια και για άλλες περιοχές, φωτογραφίες πλοίων και άλλες χρήσιμες πληροφορίες. Οι τρέχουσες θέσεις των πλοίων και τα ίχνη της πορείας τους παρουσιάζονται με τη βοήθεια των χαρτών Google maps και με την τεχνολογία της δυναμικής HTML. Το ιστορικό των θέσεων πλοίων, οι αφίξεις και αναχωρήσεις σε λιμάνια, καθώς και διάφορα στατιστικά στοιχεία είναι αναζητήσιμα μέσα από τις ιστοσελίδες μας.

Πόσο συχνά ανανεώνονται τα δεδομένα;

Τα δεδομένα που λαμβάνονται καταχωρούνται στη βάση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο και συνεπώς είναι άμεσα διαθέσιμα στο χάρτη και στις υπόλοιπες σελίδες. Όμως, οι θέσεις κάποιων πλοίων είναι πιθανό να μην ανανεώνονται συνεχώς (π.χ. όταν κάποιο πλοίο είναι οριακά εντός της εμβέλειας των σταθμών λήψης). Σε αυτήν την περίπτωση κάποια πλοία μπορεί να εμφανίζονται έως και μία ώρα μετά την τελευταία λήψη τους. Σημειώστε επίσης ότι ο χάρτης ανανεώνεται αυτόματα περιοδικά κάθε 2 περίπου λεπτά ή όποτε πατήσετε στο ‘Ανανέωση τώρα’.

Περισσότερες πληροφορίες για την χρήση της σελίδας θα βρείτε εδώ.

Για να χρησιμοποίησετε την εφαρμογή κάντε κλίκ εδώ για να μεταφερθείτε
via

Pages