Σκληρυντική θεραπεία - Point of view

Εν τάχει

Σκληρυντική θεραπεία



Το Χειρουργικό Ιατρείο Καρπάθου λειτουργεί από τον Ιούνιο του 2010 στα Πηγάδια (ενώ από το 2005 στην Κρήτη) και ασχολείται ιδιαιτέρως, εκτός της γενικής χειρουργικής, με την διάγνωση και θεραπεία των φλεβικών παθήσεων των κάτω άκρων (κιρσοί, υποτροπή κιρσών, άτονα έλκη κάτω άκρων, ευρυαγγείες, θρομβώσεις, μεταθρομβωτικές καταστάσεις, οίδημα κάτω άκρων κτλ).
Εκμεταλλευόμενοι τις τελευταίες ιατρικές εξελίξεις, εφαρμόζουμε τις πλέον σύγχρονες και αποτελεσματικές μεθόδους ώστε, ανταποκρινόμενοι στην σύγχρονη αντίληψη για όσο το δυνατότερο λιγότερο επεμβατική ιατρική, χωρίς νοσηλεία, χωρίς πόνο και με τοπική αναισθησία, να πετυχαίνουμε την άμεση επιστροφή του ασθενούς στις δραστηριότητες και την εργασία του.



ευρυαγγείες

Μια τεχνική που εφαρμόζεται στο ιατρείο είναι αυτή της σκληροθεραπείας για την αντιμετώπιση των κιρσών χωρίς χειρουργείο. Η σκληροθεραπεία περιλαμβάνει την ένεση αποστειρωμένου διαλύματος μιας σκληρυντικής ουσίας (που ονομάζεται σκληρυντικό) μέσα σε μια φλέβα με μια πολύ λεπτή βελόνα. Εμείς συνήθως χρησιμοποιούμε διάλυμα πολιδοκανόλης, η οποία ανήκει στην κατηγορία των τοπικών αναισθητικών και διατίθεται σε φιαλίδια συγκέντρωσης 0.5%, 1% και 2%. Το σκληρυντικό διάλυμα έχει σκοπό να ερεθίσει τα τοιχώματα της φλέβας, προκαλώντας τους μη αναστρέψιμες αλλοιώσεις και δημιουργία σκλήρωσης (ουλής), ώστε να κολλήσουν μεταξύ τους με συνέπεια το κλείσιμο της φλέβας. Αφού κλείσει η φλέβα, το σώμα σας τελικά θα την απορροφήσει σε διάστημα λίγων μηνών.

Τα πλεονεκτήματα τεχνικής είναι:
  • ανώδυνη θεραπεία
  • άμεση επαναφορά στις δραστηριότητες και εργασία
  • χωρίς γενική (ολική) αναισθησία
  • δεν χρειάζεται νοσηλεία
  • χωρίς τομές & ουλές στο δέρμα
  • διάρκεια θεραπείας 20 λεπτά
  • μικρό κόστος


πρίν την σκληροθεραπεία



μετά την σκληροθεραπεία

Ενδιαφέρουσες ερωτήσεις και απαντήσεις πάνω στις ευρυαγγείες:

Μπορώ να εξαγνίσω μόνιμα τις ευρυαγγείες από τα πόδια μου;
Όσο πιο μικρά είναι τα αγγεία στα πόδια, τόσο πιο δύσκολο είναι να εξαφανιστούν. Συνήθως το 80% των ασθενών με ευρυαγγείες θα εμφανίσει καινούργες ή και τις προηγούμενες μέσα σε 3 χρόνια, οποιαδήποτε μέθοδο θεραπείας και αν εφαρμόσει.
Το laser είναι καλύτερο από τη σκληροθεραπεία;
Το laser είναι πολύ καλό για το πρόσωπο και για πολύ λεπτή ευρυαγγεία. Όσον αφορά τα πόδια, η σκληροθεραπεία υπερτερεί των laser όπως δείχνουν οι στατιστικές.
Αν δεν κάνω τίποτα για τους κιρσούς μου, θα επιδεινώνονται συνέχεια;
Αυτό είναι μύθος. Οι γιατροί νομίζουν ότι οι κιρσοί χειροτερεύουν μέχρι να εμφανίσουν θρομβώσεις ή έλκη. Πάντως η εμπειρία και οι επιστημονικές εργασίες διαφωνούν με αυτές τις απόψεις. Είναι βέβαιο πως οι περισσότεροι ασθενείς με κιρσούς, ποτέ δε θα κάνουν θρόμβωση ή έλκος.
Υπάρχει τρόπος να προβλέψω αν οι κιρσοί μου θα χειροτερέψουν;
Αυτό μπορεί να γίνει εξετάζοντας την κατάσταση των ποδιών αυτή τη στιγμή και αναλόγως να προβλέψουμε πιθανά μελλοντικά προβλήματα.
Για ποιους λόγους θεραπεύουμε τους κιρσούς;
Ο πιο συχνός λόγος που ζητείται θεραπεία είναι η αισθητική βελτίωση του ποδιού. Ο δεύτερος λόγος οφείλεται στον πόνο. Αλλά δεν είναι οξύς ή έντονος, είναι μία αίσθηση βάρους, κούρασης. Αν ο πόνος είναι οξύς ή έντονος, μάλλον άλλος είναι ο λόγος που πονάτε αλλά όχι οι κιρσοί. Η ανακούφιση του ποδιού είναι ένας καλός λόγος που κάποιος ή κάποια ζητούν θεραπεία για τους κιρσούς. ’λλοι λόγοι είναι η αιμορραγία από τους κιρσούς, οι θρομβώσεις ή τα έλκη. Αυτά είναι σοβαρές επιπλοκές των κιρσών και απαιτείται οπωσδήποτε αντιμετώπιση και θεραπεία.
Έχω κιρσούς και θέλω να ταξιδέψω με αεροπλάνο, τι να κάνω;
Αν έχετε κιρσούς και επίκειται αεροπορικό ταξίδι τότε φορέστε ελαστικές κάλτσες συμπιέσεως, παίρνεται μία παιδική ασπιρίνη την παραμονή του ταξιδιού και άφθονα υγρά κατά τη διάρκεια της πτήσεως. 

Δείτε σχετικό βίντεο:
 
Αντωνακάκης Ε. Σωκράτης
Γενικός Χειρουργός
Πηγάδια Καρπάθου
Τηλ. 6974 139 931
via

Pages