Ο Πνευματικός πατέρας - Point of view

Εν τάχει

Ο Πνευματικός πατέρας




Ο Πνευματικός πατέρας δεν είναι άνθρωπος εξουσίας και δύναμης αλλά Αγάπης και ταπείνωσης. Νουθετεί κυρίως με το παράδειγμα της ζωής του και ελάχιστα με τα λόγια του. Αν ο πνευματικός σου δεν σε αναπαύει κατ’ επανάληψη, αυτό σημαίνει ότι δεν έχει διάκριση και δεν είναι κατάλληλος για σένα. Άλλαξέ τον!

Μην προσκολλάσαι στον πνευματικό αλλά μόνο στο Θεό.
Να εξομολογούμαστε και μετά να κοινωνούμε. Να εξομολογούμαστε πάντα ακόμη και αν νιώθουμε επιτακτική ανάγκη να παραβούμε τον κανόνα που θα μας βάλλει ο πνευματικός. Να εξομολογούμαστε. Διαφορετικά νομίζω απομακρυνόμαστε πολύ από την ορθόδοξη προοπτική.

Πες τον πνευματικό σου με τόλμη πόσο συχνά θέλεις να μεταλαμβάνεις και πότε. Ζήτησε ευγενικά εξηγήσεις και αν χρειαστεί επέμενε. Μην ψαρώνεις και μετά φρικάρεις.
Εκτός και αν μπορείς να κάνεις χαρούμενη υπακοή οπότε δεν μασάς με τίποτε! Είσαι Free!
Τις περισσότερες φορές ο πνευματικός δεν είναι καλύτερος από σένα. Είναι σε άλλο ρόλο τη στιγμή του Μυστηρίου. Άλλωστε και ο ίδιος εξομολογείται.
Δεν εξομολογούμαστε στον πνευματικό αλλά στο Θεό ενώπιον του Πνευματικού. Ο πνευματικός είναι ο (εκκλησιαστικός) μάρτυρας της εξομολόγησης. Δεν δίνει αυτός την άφεση αλλά ο Θεός διαμέσω αυτού.

Pages