(Απόστημα αριστερού όρχη-οσχέου. Στον ασθενή τοποθετήθηκε ουρολογικός καθετήρας (foley) πρίν την διάνοιξη, διότι παρουσίαζε επίσχεση ούρων απο τον πόνο)
Τι σημαίνει όταν έχουμε διογκώση των όρχεων;
- Διόγκωση του όρχεως μετά από τραυματισμό συνήθως συνοδεύεται από έντονο άλγος και πρόκειται συνήθως για αιμάτωμα του όρχεως. Μπορεί όμως να υποκρύπτει και ρήξη προϋπάρχοντος νεοπλάσματος του όρχεως. Παρατηρείται σε όλες της ηλικίες και πρέπει οπωσδήποτε να διερευνάται.
- Στην οξεία ορχίτιδα ή ορχεοεπιδιδυμίτιδα παρατηρείται διόγκωση του όρχεως ή και της επιδιδυμίδας αντίστοιχα, συνοδευόμενη από έντονο άλγος, ερυθρότητα του οσχέου και πιθανώς και εμπύρετο. Συναντάται συνήθως μετά την ηλικία των 18-20 ετών και σχεδόν ποτέ στην παιδική ηλικία. Προκαλείται από μικροβιακή φλεγμονή του όρχεως. Στην ίδια κατηγορία συγκαταλέγεται και η ορχίτιδα από τον ιό της παρωτίτιδας. Σε αυτή την περίπτωση έχει προηγηθεί κλινική εκδήλωση στις παρωτίδες. Μπορεί να παρατηρηθεί σε όλες της ηλικίες και η κλινική της εκδήλωση είναι βαρύτερη όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία.
- Το απόστημα του όρχεως δύσκολα διαχωρίζεται από τα νεοπλάσματα και παρατηρείται κυρίως μετά από μικροβιακές φλεγμονές του όρχεως όταν δεν έχουν θεραπευτεί και παρατηρείται σε μεγαλύτερες ηλικίες.
- Η υδροκήλη παρουσιάζεται σαν διόγκωση του όρχεως, ενώ στην πραγματικότητα ο όρχις είναι φυσιολογικός, υπάρχει όμως συγκέντρωση υγρού μεταξύ των χιτώνων του. Συνήθως δεν χρειάζεται καμία παρέμβαση, όμως πρέπει πρώτα να διαχωριστεί από άλλες παθήσεις. Παρατηρείται σε όλες τις ηλικίες.
- Συχνά παρατηρούνται εξωορχικές κύστεις της επιδιδυμίδας ή του σπερματικού τόνου, που μπορεί να είναι πολύ μικρές, αλλά και αρκετά ευμεγέθεις και να γίνει σύγχυση με διόγκωση του όρχεως. Εμφανίζονται συνήθως σε μεταεφηβική ηλικία.
- Διάφορες αγγειακές παθήσεις μπορούν να υποδυθούν νεοπλάσματα των όρχεων, όπως η νόσος Buerger, η πορφύρα του Henoch – Schnlein, η θρόμβωση της σπερματικής αρτηρίας, η θρόμβωση του φλεβώδους σπερματικού πλέγματος και η συστροφή του όρχεως. Όλες παρουσιάζονται με ξαφνικό έντονο άλγος του όρχεως και διόγκωση αυτού σε διαφορετικό βαθμό. Σπουδαιότερη εξ’αυτών είναι η συστροφή του όρχεως, γιατί η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση από ειδικό προεξοφλεί και την επιβίωση ή όχι αυτού του όρχι.
Αυτό που πρέπει να γίνει συνείδηση σε όλους, είναι ότι όλες οι διογκώσεις των όρχεων, μικρές ή μεγάλες, με ή χωρίς συμπτώματα, αλλά και κάθε περίπτωση που εμφανίζει μόνο άλγος, πρέπει απαραίτητα να εξετάζονται από ειδικό το συντομότερο δυνατό. Επίσης θα πρέπει όλοι οι άντρες και κυρίως των μικρών ηλικιών να αυτόεξετάζονται συχνά, για πρόληψη του καρκίνου του όρχεως, όπως γίνεται στις γυναίκες για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού.
Περιστατικό στο Ιατρείο μας: Χθές αντιμετωπίσαμε στο ιατρείο ένα απόστημα οσχέου (όρχη). Ο ασθενής προσήλθε με δέκατη πυρετική κίνηση, ρίγος και με έντονο άλγος στο όσχεο. Μακροσκοπικά το όσχεο ήταν οιδηματώδες και ερυθρό. Μετά την έγχυση XYLOCINE 2% για τοπική αναισθησία, έγινε διάνοιξη του οσχέου και παροχέτευση του αποστήματος. Συνολικά αφαιρέθηκαν 60 cc πύου περίπου. Σε δεύτερο χρόνο μετά την λήψη αντιβοθεραπείας, ο ασθενής θα επανέλθει για επανέλεγχο και λεπτομερή χειρουργικό καθαρισμό. Επίσης ο ασθενής χρήζει υπερηχογραφήματος όρχεων για τον αποκλεισμό κακοήθειας.