Επιτέλους!.. Ισραηλινός αλγόριθμος «φωτίζει» τη Βίβλο!.. - Point of view

Εν τάχει

Επιτέλους!.. Ισραηλινός αλγόριθμος «φωτίζει» τη Βίβλο!..


Τώρα θα δούμε αν υπάρχουν προβλήματα με τους συγγραφείς της Βίβλου και αν θα δικαιωθούν ή όχι εκείνοι που έχουν τις όποιες ενστάσεις ή αμφιβολίες τους!.. Διαβάστε το κείμενο, που ακολουθεί!..
Ισραηλινός αλγόριθμος «φωτίζει» τη Βίβλο!..
Στη μελέτη της συγγραφής της Βίβλου βοηθά νέος αλγόριθμος.
Λογισμικό που αναπτύχθηκε από ομάδα Ισραηλινών ερευνητών δίνει νέα στοιχεία σχετικά με τους πολλαπλούς συγγραφείς της Βίβλου.
Το εν λόγω λογισμικό αναλύει το στυλ και την επιλογή των λέξεων για να διακρίνει τμήματα ενός κειμένου που έχουν γραφτεί από διαφορετικούς συγγραφείς, και όταν χρησιμοποιείται στη Βίβλο ο αλγόριθμος είναι ικανός να «αντιληφθεί» συγκεκριμένες «φωνές» συντελεστών του έργου.
Το πρόγραμμα αποτελεί τμήμα ενός τομέα της έρευνας πάνω στην τεχνητή νοημοσύνη, την αποκαλούμενη «απόδοση συγγραφής» (authorship attribution) και έχει πληθώρα εφαρμογών- από χρήση από την αστυνομία μέχρι την ανάπτυξη νέων προγραμμάτων για συγγραφείς. Όπως ήταν αναμενόμενο, η Βίβλος αποτελεί ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον «πεδίο δοκιμών» για τους δημιουργούς του αλγορίθμου, καθώς αποτελεί τη βάση των θρησκευτικών πεποιθήσεων εκατομμυρίων Εβραίων και Χριστιανών (το Τορά, γνωστό και ως Πεντάτευχος, θεωρείται πως έχει υπαγορευτεί από το Θεό). Όπως εκτιμούν πολλοί ακαδημαϊκοί ωστόσο, το κείμενο έχει γραφτεί από πολλούς διαφορετικούς συγγραφείς, το έργο των οποίων χαρακτηρίζεται από διαφορετικές ιδεολογίες, σκοπιμότητες, γλωσσικά στυλ και ορολογίες.
Το κείμενο της Βίβλου, σύμφωνα με τους μελετητές του, χωρίζεται σε δύο κατηγορίες: αυτό που έχει γραφτεί από το ιερατείο (είναι προφανής η σύνδεσή του με τους ιερείς του ναού του Σολομώντα στην Ιερουσαλήμ) και το υπόλοιπο. Ο νέος αλγόριθμος, όταν χρησιμοποιήθηκε στην Πεντάτευχο, επιβεβαίωσε αυτό το διαχωρισμό.
«Καταφέραμε να ανακεφαλαιώσουμε αρκετούς αιώνες κοπιαστικής εργασίας χρησιμοποιώντας αυτή την προηγμένη μέθοδο» ανέφερε η ομάδα παρουσιάζοντας την προηγούμενη εβδομάδα τη δουλειά της σε συνδιάσκεψη της Association for Computational Linguistics (Πόρτλαντ, Όρεγκον). Στα μέλη της περιλαμβάνονται ένας φοιτητής διδακτορικού πάνω στις επιστήμες υπολογιστών, ο Ναβότ Ακίβα και ένας πατέρας με το γιο του: ο Ναχούμ Ντέρσοβιτς, επιστήμονας υπολογιστών του πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, και ο γιος του, Ίνταν Ντέρσοβιτς, λόγιος της Βίβλου στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ.
Τα σημεία στα οποία το πρόγραμμα «διαφώνησε» με τους μελετητές της Βίβλου παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς αφορούν τη Γένεση και το βιβλίο του Ησαΐα. Οι διαφορές αναμένεται να αποτελέσουν καταλύτη για έναρξη «γόνιμων» διαφωνιών μεταξύ των μελετητών, κατά τον Μάικλ Σέγκαλ του Τμήματος Βίβλου του Εβραϊκού Πανεπιστημίου.
Ωστόσο, κάτι στο οποίο ο αλγόριθμος δεν θα μπορέσει να απαντήσει, σύμφωνα με τους δημιουργούς του, είναι το αν η Βίβλος είναι τελικά ανθρώπινο ή θεϊκό έργο. Για κάποιους, η Πεντάτευχος έχει υπαγορευτεί στο Μωυσή από τον ίδιο το Θεό, ενώ για κάποιους άλλους η παρουσία διαφορετικών «φωνών» είναι χαρακτηριστικό ενός «καθαρά» ανθρώπινου έργου.
ΠΗΓΗ: www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΡ
via

Pages