Ο μύθος του… σεληνιασμού - Point of view

Εν τάχει

Ο μύθος του… σεληνιασμού

Η πανσέληνος δεν μας «τρελαίνει» υποστηρίζουν μελέτες. Δεν υπάρχουν αρκετά επιστημονικά στοιχεία που να αποδεικνύουν την αρνητική επίδραση της πανσελήνου, υποστηρίζουν οι ειδικοί. Μύθο αποτελεί σύμφωνα με τους ειδικούς η πεποίθηση ότι το ολόγιομο φεγγάρι μας οδηγεί στην… «τρέλα».

Η πανσέληνος της 31ης Αυγούστου αποτελεί την δεύτερη πανσέληνο του μήνα και ουσιαστικά πρόκειται για ένα γεγονός το οποίο παρατηρείται περίπου κάθε 2,7 χρόνια. Τα επόμενα «δίδυμα» φεγγάρια αναμένεται να φωτίσουν τον καλοκαιρινό ουρανό μέσα στο 2015. Μπορεί κάποιοι λοιπόν να προτείνουν να μείνουμε στο σπίτι απόψε αποφεύγοντας τις πολλές κοινωνικές συναναστροφές και τις τυχόν συγκρούσεις υπό την επήρεια της πανσελήνου με τα αγαπημένα μας πρόσωπα ή με έναν… λυκάνθρωπο, ωστόσο οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ο σεληνιασμός δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί επιστημονικά.



Οι μελέτες
Το 1996, αμερικανοί ερευνητές εξέτασαν το ιστορικό ενός περιφερειακού νοσοκομείου, όπου είχαν καταγραφεί περισσότερες από 150.000 επισκέψεις στα επείγοντα περιστατικά. Όπως είχαν εξηγήσει όμως με δημοσίευσή τους στο επιστημονικό έντυπο «American Journal of Emergency Medicine», δεν κατάφεραν να εντοπίσουν κάποια διαφορά ως προς τον αριθμό των επισκέψεων ανάμεσα σε νύχτες πανσελήνου και άλλες νύχτες.

Άλλες μελέτες που βασίζονταν στην ανάλυση επισκέψεων στα επείγοντα περιστατικά που αφορούσαν ψυχιατρικές περιπτώσεις και επιληπτικές κρίσεις καθώς και στην ανάλυση αποτελεσμάτων χειρουργικών επεμβάσεων δεν κατάφεραν επίσης να επιβεβαιώσουν τη διαφορά ανάμεσα σε μια νύχτα πανσελήνου και μια απλή καθημερινή νύχτα. Μπορεί λοιπόν η πανσέληνος να μην επηρεάζει τους ανθρώπους, αλλά τι συμβαίνει στην περίπτωση των ζώων; Το 2007 οι ειδικοί του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, μελέτησαν πόσες γάτες και σκύλοι πέρασαν από τα επείγοντα περιστατικά της κτηνιατρικής κλινικής του ιδρύματος.

Διαπίστωσαν λοιπόν ότι οι γάτες είχαν 23% περισσότερες πιθανότητες να επισκεφθούν τον κτηνίατρο με πανσέληνο, από ό,τι συνέβαινε οποιαδήποτε άλλη νύχτα. Στην περίπτωση των σκύλων μάλιστα το ποσοστό ανέβαινε στο 28%. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι πίσω από το γεγονός αυτό κρύβεται η φωτεινή βραδιά της πανσελήνου, η οποία οδηγεί πολλούς ιδιοκτήτες με τα ζώα τους στο δρόμο με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο ατυχήματος.

Βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο του 2000 στην επιθεώρηση «British Medical Journal» έδειξε ότι κατά τη διάρκεια της πανσελήνου εισέρχονταν σε κτηνιατρική κλινική περισσότερα περιστατικά που αφορούσαν σε δαγκωνιές ζώων σε σχέση με άλλες βραδιές κατά τις οποίες η Σελήνη βρισκόταν σε άλλες φάσεις. Από την άλλη πλευρά, μελέτη από την Αυστραλία η οποία δημοσιεύθηκε στο ίδιο τεύχος δεν παρουσίαζε κάποιον συσχετισμό ανάμεσα στην πανσέληνο και τους αυξημένους τραυματισμούς ζώων. Μπορεί τίποτα από όλα αυτά να μην ισχύει, ή μπορεί οι λυκάνθρωποι του Λονδίνου απλά να μην έχουν φτάσει ακόμη στην Αυστραλία…

Ειρήνη Βενιού

Pages