Τι στο καλό κάνει το laser στα μάτια μας και διορθώνει τη μυωπία; Πως η επέμβαση laser καταφέρνει και μας απαλλάσει από τη... θολούρα;!
Όλο και περισσότεροι σπεύδουν να διορθώσουν τη μυωπία με laser και όχι άδικα, μιας και η επέμβαση αυτή, έχει μεγάλη επιτυχία, χωρίς ιδιαίτερους κινδύνους, παρενέργειες και χωρίς μεγάλα ποσοστά αποτυχίας.
Όπως είδαμε και σε προηγούμενο άρθρο σχετικά με το τι είναι μυωπία, το πρόβλημα οφείλεται στο ότι ο φακός στην κόρη του ματιού (ο κερατοειδής), δεν εστιάζει εκεί που πρέπει εξαιτίας της λάθος απόστασης με τον αμφιβληστροειδή χιτώνα. Έτσι, η αποτύπωση της εικόνας δεν γίνεται σωστά κι έτσι τη βλέπουμε θολά.
Τώρα, για να διορθώσουμε τη μυωπία, αυτό που πρέπει να κάνουμε, είναι:
1) είτε να μικρύνουμε την απόσταση μεταξύ του κερατοειδούς και του αμφιβληστροειδούς,
2) είτε να αλλάξουμε με κάποιο τρόπο τον "φακό" στο μάτι ώστε να μην αποτυπώνει την εικόνα, στο πιο πριν λάθος σημείο, αλλά να την αποτυπώνει ακριβώς επάνω στον αμφιβληστροειδή.
Αυτό λοιπόν που κάνει η επέμβαση laser για τη μυωπία στο μάτι, είναι το 2ο μιας και το 1ο είναι ίσως σχεδόν αδύνατον!
Φυσικά, δεν "αλλάζουμε φακό", απλά τον "μεταλλάσουμε" με το λέιζερ...
Το λέιζερ πολύ απλά, "τρώει" λίγο την επάνω επιφάνεια του κερατοειδούς (του φακού στο μάτι), ώστε να αλλάξει η καμπυλότητά του και να γίνει πιο επίπεδη, ώστε να αποτυπώνει την εικόνα λίγο πιο μακριά. Έτσι, αφού άλλαξε η καμπυλότητα του κερατοειδούς στο μάτι, πλέον είναι σαν να έχουμε άλλο φακό, με διαφορετική εστίαση!
Το αποτέλεσμα;
Πολύ απλά, ο κερατοειδής να μην αποτυπώνει πλέον στο λάθος σημείο (πιο κοντά) που αποτύπωνε παλιά την εικόνα που βλέπουμε, αλλά να την αποτυπώνει στο σωστό σημείο!
Αυτό λοιπόν κάνουμε με την επέμβαση laser και διορθώνουμε τη μυωπία!
Μπορεί να ακούγεται λίγο επικίνδυνο, όμως η επέμβαση διόρθωσης της μυωπίας με laser, γίνεται με τεράστεια ακρίβεια, χωρίς να διαταράξει - καταστρέψει - επηρεάσει γειτονικούς ιστούς ή χωρίς να εξασθενίσει τη λειτουργικότητα του ματιού.
Βέβαια δεν παύει να είναι εγχείρηση, με ό,τι συνεπάγεται αυτό. Υπάρχουν διάφορα ρίσκα τα οποία καλείστε να πάρετε, όμως σε γενικές γραμμές, τα ποσοστά επιτυχίας είναι αρκετά μεγάλα.
Αν έχετε μυωπία και σκέφτεστε να κάνετε αυτή την επέμβαση, τότε μη διστάσσετε και να σας ευχηθούμε καλή επιτυχία!
ΠΗΓΗ