Πατρίτσια Χιρστ: Η ζάπλουτη κληρονόμος που έκλεβε τράπεζες - Point of view

Εν τάχει

Πατρίτσια Χιρστ: Η ζάπλουτη κληρονόμος που έκλεβε τράπεζες

Τι μπορεί να πάθει μία ζάπλουτη κληρονόμος την οποία απαγάγει μία ακροαριστερή «επαναστατική» οργάνωση με το όνομα Συμβιωτικός Απελευθερωτικός Στρατός, και ζητά από την οικογένειά της λύτρα 400 εκ. δολαρίων που θα πρέπει να μοιραστούν σε συσσίτιο σε μία ολόκληρη πόλη;

Πολύ απλά, η κληρονόμος θα γίνει μέλος του Συμβιωτικού Απελευθερωτικού Στρατού, και θα αρχίσει να ληστεύει τράπεζες! Απίθανο; Κι όμως συνέβη. Ο λόγος για την Πατρίτσια Χιρστ, μία Αμερικανίδα, η οποία είναι γνωστή ως κληρονόμος, κοσμικός, ηθοποιός, θύμα απαγωγής, και καταδικασμένη για ληστείες τραπεζών. Η περίπτωσή της ήταν από τις πρώτες του Συνδρόμου της Στοκχόλμης. Στο Σύνδρομο της Στοκχόλμης ένα άτομο το οποίο το απαγάγουν αντί να νοιώθει μίσος για τον απαγωγέα αρχίζει και αναπτύσσει φιλικά και θετικά αισθήματα για αυτόν.

Η Πατρίτσια που είχε μεγαλώσει μέσα στα πλούτη, απήχθη στις 4 Φεβρουαρίου του 1974, σε ηλικία 19 ετών. Οι απαγωγείς μπήκαν στο διαμέρισμά της στο οποίο έμενε με τον αρραβωνιαστικό της και την απήγαγαν. Οι απαγωγείς ήταν ο Συμβιωτικός Απελευθερωτικός Στρατός. Η οργάνωση αυτή ήταν μία ομάδα αστών αριστερών που έδρασε μεταξύ 1973 και 1975, θεωρούσε τον χαρακτήρα της επαναστατικό, και διέπραξε ληστείες τραπεζών, δύο δολοφονίες, και πολλές βίαιες πράξεις.

Αρχικός στόχος της απαγωγής της Πατρίτσια ήταν να την χρησιμοποιήσουν ως αντάλλαγμα για να απελευθερωθούν άλλη μέλη της ομάδας που ήταν φυλακισμένα. Όταν αυτό απέτυχε, απαίτησαν από την οικογένειά της να διανείμει γεύματα αξίας 70 δολλαρίων σε όλους τους άπορους της Καλιφόρνιας. Αυτό σήμαινε πως τα «λύτρα» έφταναν στο ποσό των 400 εκ. δολλαρίων. Η οικογένεια της Πατρίτσια έκανε δωρεά τελικά τροφίμων, αξίας 6 δολλαρίων σε φτωχούς της Bay Area. Αυτό όμως δεν ήταν αρκετό. Οι απαγωγείς δεν απελευθέρωσαν το θύμα, με την δικαιολογία πως το φαγητό ήταν ... χαμηλής ποιότητας. (Σε μια μεταγενέστερη δήλωση που κυκλοφόρησε στον Τύπο, η Χιρστ σχολίασε ότι ο πατέρας της θα μπορούσε να κάνει κάτι καλύτερο)...

Κατά την διάρκεια της απαγωγής της η Πατρίτσια, μετά από έναν μήνα κράτησης ανακοίνωσε πως εντάσσεται στον Συμβιωτικό Απελευθερωτικό Στρατό με την ονομασία πλέον «Τάνια». Μερικές ημέρες αργότερα έβγαλε μία από τις πιο διάσημες φωτογραφίες της κρατώντας μία καραμπίνα κατά την διάρκεια ληστείας που πραγματοποιούσε η οργάνωση στο Σαν Φρανσίσκο. Τελικά όμως, η οργάνωση εξαρθρώθηκε σχετικά γρήγορα καθώς τον Σεπτέμβριο του 1975, η αστυνομία έκανε έφοδο σε ένα διαμέρισμα στο Σαν Φρανσίσκο συλλαμβάνοντας όλο τον Συμβιωτικό Απελευθερωτικό Στρατό, μαζί με τη «Τάνια».

Κατά την διάρκεια της κράτησής της είπε στην δικηγόρο της να δημοσιοποιήσει το εξής μήνυμα «Πείτε σε όλους πως είμαι χαμογελαστή, νοιώθω ελεύθερη, και στέλνω τους χαιρετισμούς μου και την αγάπη μου σε όλες τις αδελφές και τους αδελφούς εκεί έξω», ενώ χαρακτήριζε τον εαυτό της «αστικό αντάρτη».

Κατά την διάρκεια της δίκης, η Πατρίτσια πέρασε από συνέντευξη με γιατρό ο οποίος την χαρακτήρισε «κλάσσική περίπτωση» Συνδρόμου Στοκχόλμης. Ωστόσο όπως υποστήριξε ο δικηγόρος της στην δίκη, η Πατρίτσια υπεβλήθη σε μία συντονισμένη πλύση εγκεφάλου, ενώ είχε κακοποιηθεί και σεξουαλικά. Τελικά καταδικάστηκε σε 35 χρόνια φυλάκιση, η οποία μειώθηκε σε 7 χρόνια, και τελικά αποφυλακίστηκε έχοντας εκτίσει 22 μήνες. Τελικά το 2001 ο προεδρος Μπιλ Κλίντον της χορήγησε πλήρη χάρη.

ΠΗΓΗ

Pages