Ο άνθρωπος που ζει χωρίς καρδιά - Point of view

Εν τάχει

Ο άνθρωπος που ζει χωρίς καρδιά



Η ιστορία του 37χρονου πυροσβέστη Γιάκουμπ Χάλικ εντυπωσιάζει. Ο 37χρονος έπασχε από καρκίνο και αναγκάστηκε να υποβληθεί σε επέμβαση καρδιάς.

Συγκεκριμένα, οι γιατροί τοποθέτησαν δύο αντλίες στη θέση της καρδιάς του και ο ασθενής έχει καταρρίψει ήδη το ρεκόρ επιβίωσης.

Όπως επισημαίνει ο χειρουργός Γιαν Πιρκ, ο οποίος πραγματοποίησε την πρωτοποριακή επέμβαση, "είναι η πρώτη φορά που καταφέρνει ασθενής να επιβιώσει για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να γίνει μεταμόσχευση καρδιάς".

Σύμφωνα με δημοσίευμα του "Έθνους", ο Τσέχος χειρούργος, έχει μετατραπεί σε πραγματικό "σταρ" στην πατρίδα του. Ο ίδιος εξηγεί ότι η περίπτωση του Χάλικ ήταν εξαιρετικά περίπλοκη αφού είχε διαγνωστεί με κακοήθη όγκο στο ζωτικής σημασίας όργανο, κάτι το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να πρέπει να αποφύγουν πάση θυσία μια μεταμόσχευση.

Όπως επισημαίνει, η μεταμόσχευση ενός οργάνου προϋποθέτει τη λήψη ισχυρών φαρμάκων, με στόχο την αποδοχή του ξένου οργάνου από τον οργανισμό του ασθενούς, τα οποία όμως έχουν μεγάλες πιθανότητες να πολλαπλασιάσουν τα κακοήθη κύτταρα.Κατά συνέπεια, ο Χάλικ θα πρέπει να καταφέρει να επιβιώσει με τις αντλίες στη θέση της καρδιάς έως ότου οι γιατροί διασφαλίσουν ότι δεν υπάρχει μετάσταση και άρα ότι μπορεί να υποβληθεί σε μεταμόσχευση.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Πειραματικής Ιατρικής της Πράγας, η αναμονή για τον Χάλικ ενδέχεται να κρατήσει από έξι έως και εννέα μήνες.

Αισιόδοξος ο χειρούργος


Ωστόσο, ο Πιρκ εμφανίζεται αισιόδοξος για την πορεία του πυροσβέστη, καθώς, όπως επισημαίνει, ο ασθενής δείχνει να ανταποκρίνεται πολύ καλά στις νέες συνθήκες, ενώ υπενθυμίζει πως η μοναδική περίπτωση στην οποία έχει επιχειρηθεί η χρήση παρόμοιας τεχνικής αφορούσε σε έναν άνδρα στο Τέξας των ΗΠΑ ο οποίος έχασε τη μάχη για τη ζωή λίγες μόλις ημέρες μετά την επέμβαση.


Μοναδική ενοχλητική τεχνική λεπτομέρεια είναι το γεγονός ότι ο Χάλικ πρέπει να κουβαλάει μαζί του τις μπαταρίες που δίνουν "ζωή" στις αντλίες που αιματώνουν τον οργανισμό του και οι οποίες πρέπει να επαναφορτίζονται κάθε 8 με 12 ώρες.Βέβαια, ο καρδιοχειρουργός του σπεύδει να προσθέσει πως "η ποιότητα της ζωής του ασθενούς για όσο διάστημα δεν έχει καρδιά είναι σαφώς χαμηλότερη σε σύγκριση με κάποιον που θα είχε κάνει μεταμόσχευση".

Όπως τονίζει, ο Χάλικ δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να κολυμπήσει, να τρέξει, να ανέβει σκάλες ή να κάνει οποιαδήποτε δραστηριότητα που θα τον κουράσει ή έστω που θα τον αγχώσει.

250.000 ευρώ το συνολικό κόστος της επέμβασης


Παρά τα ελπιδοφόρα αποτελέσματα της πρωτοποριακής επέμβασης που πραγματοποιήθηκε στο Τσέχικο Ινστιτούτο Πειραματικής Ιατρικής της Πράγας (IKEM), το οποίο εξειδικεύεται στην καρδιοχειρουργική, το κόστος για να τοποθετηθούν σε έναν ασθενή οι συγκεκριμένες αντλίες χωρίς βαλβίδες παραμένει αρκετά υψηλό. Σύμφωνα με τους υπευθύνους του κέντρου, οι αντλίες που τοποθετήθηκαν στον Γιάκουμπ Χαλίκ κοστίζουν περί τα 80.000 ευρώ, ενώ μαζί με την επέμβαση το συνολικό κόστος ανέρχεται στις 250.000 ευρώ.


Ωστόσο, ο καρδιοχειρουργός Γιαν Πιρκ, ο οποίος μονοπωλεί τις τελευταίες εβδομάδες τα εγχώρια ΜΜΕ και είναι υποψήφιος για το πλέον σημαντικό βραβείο του επιστημονικού και τεχνολογικού κλάδου που απονέμεται στη Τσεχία, τονίζει πως η συγκεκριμένη τεχνική παραμένει κατά πολύ φθηνότερη από την τοποθέτηση τεχνικής καρδιάς.


Pages