Κοκτέιλ αντισωμάτων εναντίον του Έμπολα - Point of view

Εν τάχει

Κοκτέιλ αντισωμάτων εναντίον του Έμπολα

Ερευνητές στον Καναδά δημιούργησαν ένα κοκτέιλ αντισωμάτων το οποίο θεράπευσε πιθήκους που είχαν προσβληθεί από το πλέον θανατηφόρο στέλεχος του ιού Εμπολα. Η εξέλιξη δημιουργεί ελπίδες ότι σύντομα θα αναπτυχθεί θεραπεία για τον άνθρωπο.

Ο ιός Εμπολα σκοτώνει το 90% των ασθενών ενώ θεωρείται ως πιθανό βιολογικό όπλο ως εκ τούτου η ανάπτυξη μιας θεραπείας είναι εξαιρετικά σημαντική.

H προσπάθεια

Στο Εθνικό Εργαστήριο Μικροβιολογίας στο Γουνιπέγκ του Καναδά ομάδα ερευνητών ανέπτυξε το κοκτέιλ τριών αντισωμάτων το οποίο ονόμασαν ZMAb. Τα αντισώματα είχαν ληφθεί από ποντίκια που είχαν εμβολιαστεί με τμήματα του ιού. Τα αντισώματα επιτίθονταν και εξουδετέρωναν μια γλυκοπρωτεΐνη που βρίσκεται στην επιφάνεια του ιού και του επιτρέπει να εισέρχεται στα κύτταρα και να τα μολύνει.

Η συγκεκριμένη ερευνητική ομάδα είχε εδώ και καιρό εστιάσει στο ότι η λύση στο πρόβλημα είναι η εξουδετέρωση της συγκεκριμένης πρωτεΐνης και παρασκεύασε πολλά κοκτέιλ αντισωμάτων κανένα εκ των οποίων όμως δεν είχε δώσει θετικά αποτελέσματα.



Το κοκτέιλ

Αυτή τη φορά όμως, όπως φαίνεται, οι ερευνητές τα κατάφεραν. Χορήγησαν το νέο κοκτέιλ σε πιθήκους που είχαν προσβληθεί από το πλέον θανατηφόρο στέλεχος του Εμπολα, τον ιό Zaire. Τόσο οι πίθηκοι στους οποίους το κοκτέιλ χορηγήθηκε εντός 24 ωρών από τη στιγμή που προσβλήθηκαν όσο και εκείνοι που το κοκτέιλ τους χορηγήθηκε εντός 48 ωρών από την στιγμή που προσβλήθηκαν κατάφεραν τελικά να επιζήσουν. Οι πίθηκοι στους οποίους δεν χορηγήθηκε το κοκτέιλ πέθαναν μέσα σε διάστημα πέντε ημερών από την στιγμή που προσβλήθηκαν από τον ιό.

«Τα αντισώματα καθυστέρησαν τη διαδικασία δημιουργίας αντιγράφων του ιού στον οργανισμό των πιθήκων μέχρις ότου το ανοσοποιητικό τους σύστημα να ενεργοποιηθεί και να τον αποβάλει» αναφέρει ο Γκάρι Γκόμπινγκερ, μικροβιολόγος του Πανεπιστημίου της Μανιτόμπα που ήταν επικεφαλής της έρευνας που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Science Translational Medicine.

ΠΗΓΗ

Pages