Τα 10 προειδοποιητικά σημάδια της Νόσου
Η παρακάτω λίστα μπορεί να βοηθήσει κάποιον να αναγνωρίσει τα πρώτα προειδοποιητικά σημάδια της νόσου
- Αλλαγές στη μνήμη που δυσκολεύουν την καθημερινότητα μας
- Δυσκολία στο σχεδιασμό και την επίλυση προβλημάτων
- Δυσκολία στην εκτέλεση γνωστών πράξεων
- Σύγχυση όσον αφορά το χρόνο και το χώρο
- Δυσκολία στην κατανόηση οπτικών εικόνων και χωρικών σχέσεων
- Προβλήματα με τις λέξεις στην ομιλία ή στη γραφή
- Τοποθέτηση αντικειμένων σε λάθος μέρη και απώλεια ικανότητας εύρεσής τους
- Μειωμένη κριτική ικανότητα
- Απόσυρση από τη δουλειά και τις κοινωνικές δραστηριότητες
- Αλλαγές στην προσωπικότητα και τη διάθεση
Ποιος έχει πιθανότητα να προσβληθεί;
Δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι κάποια συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων είναι πιθανότερο να αναπτύξει τη νόσο του Alzheimer. Η φυλή, το επάγγελμα, το επίπεδο της μόρφωσης, η γεωγραφική θέση και η κοινωνικο-οικονομική κατάσταση δεν είναι καθοριστικοί παράγοντες της νόσου. Ωστόσο, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι τα άτομα με υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο, κινδυνεύουν λιγότερο από αυτά με χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο.
Επιπολασμός
Η Παγκόσμια εταιρεία Νόσου Alzheimer (2010) υπολόγισε ότι 35,6 εκατ. άνθρωποι ζουν με την Ν. Αlzheimer σε όλο τον κόσμο. Ο αριθμός αυτός αυξάνεται δραματικά μέρα με τη μέρα και υπολογίζεται ότι το 2050 θα ξεπεράσει τον τρομακτικό αριθμό των 100 εκ. ανθρώπων. Κάθε χρόνο υπάρχουν 7.7 εκ. καινούριες περιπτώσεις, γεγονός που υποδεικνύει μια καινούρια περίπτωση άνοιας κάπου στον κόσμο, κάθε 4 δευτερόλεπτα.
Στην Ελλάδα σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο αριθμός των πασχόντων υπολογίζεται σε 196.000 και αναμένεται να αυξηθεί σε 365.000 το 2050. Εάν φυσικά αναλογιστούμε ότι η νόσος επηρεάζει την ποιότητα ζωής όχι μόνο του ασθενούς αλλά και του περιθάλποντα, καταλαβαίνει κανείς ότι ο αριθμός των ατόμων που ζουν με τις φοβερές επιπτώσεις την Νόσου πολλαπλασιάζεται. Στην Ελλάδα δυστυχώς δεν υπάρχουν ιδρύματα μακράς νοσηλείας που εξειδικεύονται στην άνοια. Υπάρχουν μόνο ελάχιστα κέντρα ημερήσιας φροντίδας που ανήκουν σε ΜΚΟ και είναι μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ν. Alzheimer. Εν μέσω οικονομικής κρίσης, η κατάσταση για τους ανθρώπους με άνοια και τους συγγενείς τους χειροτερεύει συνεχώς καθώς οι μονάδες που λειτουργούν υποχρηματοδοτούνται από το κράτος και το μέλλον τους κρίνεται αβέβαιο.
Alzheimer Ελλάς
Η Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών (Alzheimer Ελλάς) συστήθηκε στις 29/10/1995 ως Ν.Π.Ι.Δ. μη-κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Σκοποί της είναι η δημιουργία δομών, υπηρεσιών και συνθηκών που βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής των ασθενών με άνοια, αλλά και των περιθαλπόντων τους, η υποστήριξη της έρευνας, η προώθηση μέτρων πρόληψης και η βελτίωση της διάγνωσης της ασθένειας.
Από την έναρξη λειτουργίας της εταιρείας έως και σήμερα, είναι μέλος της Παγκόσμιας αλλά και της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Alzheimer. Ως ενεργό μέλος των φορέων αυτών, συμμετέχει στα ετήσια Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά συνέδρια, αντίστοιχα, με παρουσιάσεις εργασιών και ερευνών πάνω στο θέμα της άνοιας και κάθε 2 χρόνια διοργανώνει το Πανελλήνιο Συνέδριο της Άνοιας.
Επιπλέον λειτουργούν δύο ακόμα παρόμοιες Μονάδες Νόσου Alzheimer, εκ των οποίων η πρώτη στεγάζεται στο Κ.Η.Φ.Η (Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων) στην Πυλαία σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης, και η δεύτερη στο Χαρίσειο Γηροκομείο Θεσσαλονίκης στην Άνω Τούμπα σε συνεργασία με την Μητρόπολη Θεσσαλονίκης.
Υπηρεσίες
Οι Μονάδες Αντιμετώπισης Προβλημάτων Νόσου Alzheimer απευθύνονται σε άτομα που πάσχουν από τη Νόσο Alzheimer ή κάποια άλλη μορφή άνοιας καθώς και στις οικογένειές τους. Στις μονάδες Νόσου Alzheimer πραγματοποιούνται ημερησίως θεραπευτικά προγράμματα - παρεμβάσεις σε ασθενείς με πρώιμη άνοια και με ήπια νοητική εξασθένηση, καθώς και σε περιθάλποντες και τις οικογένειές τους. Μεταξύ άλλων, παρέχονται στους ασθενείς με άνοια και στις οικογένειες τους, οι ακόλουθες υπηρεσίες:
- Εκτίμηση αναγκών, εκπόνηση και εφαρμογή εξατομικευμένων σχεδίων φροντίδας και αποκατάστασης για τους ασθενείς με άνοια.
- Εκπαίδευση των ασθενών σε κοινωνικές και ατομικές δεξιότητες, όπως χρήση Η/Υ.
- Θεραπευτικές παρεμβάσεις σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο, όπως λογοθεραπεία και φυσικοθεραπεία.
- Ενημέρωση και ψυχολογική υποστήριξη των περιθαλπόντων και των οικογενειών τους.
- Προγράμματα ενημέρωσης της κοινότητας για την καταπολέμηση του κοινωνικού στίγματος και των προκαταλήψεων που σχετίζονται με τις ψυχικές διαταραχές.
- Διαχείριση των διαταραχών συμπεριφοράς και συναισθήματος (που προκαλούνται από την άνοια) με μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις
ΠΗΓΗ