Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο σχιζοφρένειας; - Point of view

Εν τάχει

Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο σχιζοφρένειας;



Επιδρά σε γονίδια που ευθύνονται για τη διαταραχή

Άλλο ένα λόγο έχουν οι καπνιστές για να κόψουν το τσιγάρο, μετά από μία νέα ελβετική και γερμανική επιστημονική έρευνα, που ισχυρίζεται ότι το κάπνισμα θα πρέπει να θεωρηθεί παράγοντας κινδύνου -και μάλιστα σημαντικός- για την εκδήλωση σχιζοφρένειας. Όσο πιο πολύ καπνίζει κανείς, τόσο αυξάνει ο σχετικός κίνδυνος.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Μπόρις Κουέντνοου του Πανεπιστημιακού Ψυχιατρικού Νοσοκομείου της Ζυρίχης, υποστηρίζουν ότι το κάπνισμα έχει επίπτωση στα γονίδια κινδύνου που σχετίζονται με την σχιζοφρένεια.

Η σχιζοφρένεια έχει γενετικές αιτίες, όμως οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμα καταφέρει να ανακαλύψουν το βασικό γονίδιο που ευθύνεται γι' αυτήν. Μελετώντας, πάντως, το γενετικό υπόβαθρο της σχιζοφρένειας, οι ερευνητές έχουν εντοπίσει ορισμένα γονίδια που θεωρούνται ότι αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης της πάθησης, ένα από τα οποία είναι το γονίδιο TCF4.

Η έρευνα περιέλαβε πάνω από 1.800 άτομα και, μέσα από κυρίως ακουστικά πειράματα με τη βοήθεια της τεχνικής του ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το κάπνισμα επιδρά στην εκδήλωση του συγκεκριμένου γονιδίου TCF4, το οποίο ρυθμίζει μια πρωτεΐνη που παίζει σημαντικό ρόλο στην πρώιμη ανάπτυξη του εγκεφάλου και έχει σχετιστεί με την εμφάνιση της σχιζοφρένειας.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το κάπνισμα μπορεί να επιδρά και σε άλλα γονίδια που συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο σχιζοφρένειας. Επισήμαναν, επίσης, ότι οι ασθενείς με διαγνωσμένη σχιζοφρένεια συνήθως καπνίζουν πολύ.

Η παραπάνω εικόνα δείχνει τις περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται στη μάθηση και τη μνήμη. Οι άνθρωποι με σχιζοφρένεια έχουν λιγότερη και πιο κακή λειτουργία των υποδοχέων της νικοτίνης σε ορισμένες από αυτές τις περιοχές, ιδιαίτερα στον ιππόκαμπο, τον φλοιό, και στα κύτταρα που τυλίγουν το θάλαμο. Η έρευνα δείχνει ότι η νικοτίνη μπορεί να βελτιώσει τις γνωστικές και αισθητηριακές ελλείψεις της σχιζοφρένειας αυξάνοντας τα ανεπαρκή επίπεδα της ντοπαμίνης  σε περιοχές του εγκεφάλου, όπως στον επικλινή πυρήνα και τον προμετωπιαίο φλοιό.


ΠΗΓΗ

Pages