Θανατώθηκαν δεκάδες αρπακτικά πουλιά στο Νέστο - Point of view

Εν τάχει

Θανατώθηκαν δεκάδες αρπακτικά πουλιά στο Νέστο




Καταγγελία 16 οικολογικών και φιλοζωικών οργανώσεων έγινε σε δύο υπουργεία 
για θανάτωση δεκάδων αρπακτικών πουλιών τον Φεβρουάριο στο Νέστο

Το κείμενο της καταγγελίας είναι το ακόλουθο:
Αξιότιμοι Κύριοι Υπουργοί,
Στα μέσα του παρελθόντος Φεβρουαρίου μεγάλος αριθμός απειλούμενων αρπακτικών πουλιών, τα οποία η χώρα μας έχει υποχρέωση να προστατεύσει, θανατώθηκε από πρόθεση στην προστατευόμενη περιοχή των Στενών του Νέστου. Ειδικοί επιστήμονες, που παρακολουθούν επί χρόνια την ορνιθοπανίδα της περιοχής, εκτιμούν ότι, στα πουλιά που δηλητηριάστηκαν, περιλαμβάνονται 30 έως 40 Όρνια και τουλάχιστον 4 Χρυσαετοί.

Σε ότι αφορά το Όρνια η αναπαραγωγική τους αποικία στα Στενά του Νέστου, η μεγαλύτερη από τις ελάχιστες εναπομένουσες στην ηπειρωτική Ελλάδα, όπου το είδος έχει καταταχθεί από το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας στην κατηγορία «Κρισίμως Κινδυνεύον», εξαφανίστηκε μετά το περιστατικό. Η απώλεια αυτή είναι καταστροφική, καθώς αντιστοιχεί στο 40-50 % του πληθυσμού των όρνιων της ηπειρωτικής χώρας και έτσι η επιβίωση του είδους εδώ τίθεται πλέον εν αμφιβόλω.




Οι Χρυσαετοί σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο είναι είδος «Κινδυνεύον» και το περιστατικό αυτό προκάλεσε την καταστροφή ολόκληρου του αναπαραγωγικού πληθυσμού των Στενών του Νέστου. Τα είδη αυτά προστατεύονται σύμφωνα με την Οδηγία της Ε.Ε. για τα Άγρια Πουλιά (2009/147/ΕΚ), οπότε εγείρονται σοβαρά ερωτήματα σε σχέση με την ικανότητα της Διοίκησης να λειτουργεί αποτελεσματικά για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της χώρας προς την Ε.Ε..

Το πρόβλημα της ανεξέλεγκτης διακίνησης αγροχημικών και της παράνομης χρήσης τους για τη θανάτωση άγριων ζώων, η οποία σχετίζεται άμεσα με τις ζημιές σε κτηνοτροφικά ζώα από μεγάλα σαρκοφάγα, είναι γνωστό από δεκαετίες. Παρ΄ όλα αυτά ελάχιστες πρωτοβουλίες έχουν παρθεί για την αντιμετώπισή του, ενώ κάποια μέτρα του Εθνικού Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, που θα μπορούσαν να φέρουν ουσιαστικά αποτελέσματα, ουδέποτε ενεργοποιήθηκαν.

Στο συνημμένο κείμενο παραθέτουμε αναλυτικό χρονικό του περιστατικού, καθώς και τις προτάσεις μας. Σας καλούμε να λάβετε άμεσα όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα για την αποτροπή άλλων παρόμοιων περιβαλλοντικών εγκλημάτων που προκαλούν ανεπανόρθωτες απώλειες ειδών πανίδας και εκθέτουν την χώρα μας διεθνώς. Θεωρούμε ότι η εφαρμογή των μέτρων που προτείνουμε μπορεί να φέρει σημαντικά αποτελέσματα.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση και είμαστε, βέβαια, έτοιμοι για συνεργασία με τις αρμόδιες Αρχές. Για το σκοπό αυτό παρακαλούμε να μας ορίσετε μία συνάντηση το συντομότερο δυνατό, ώστε να σας εκθέσουμε τις προτάσεις μας για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Με τιμή,
Αρκτούρος
Αρχέλων
Δίκτυο Μεσόγειος SOS
Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού
Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Ελληνικό Κέντρο Δακτυλίωσης Πουλιών
Εταιρεία Προστασίας και Ανάπτυξης των Στενών του Νέστου – Άγιος Κοσμάς
Εταιρία Προστασίας της Φύσης και Οικοανάπτυξης
Καλλιστώ
Mom
Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης
Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου και Λιμνών Βιστωνίδας - Ισμαρίδας
Φορέας Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης
WWF Ελλάς

ΠΗΓΗ

Pages