Ποιες είναι οι 8 τροφές που θεραπεύουν; - Point of view

Εν τάχει

Ποιες είναι οι 8 τροφές που θεραπεύουν;



Ο πονοκέφαλος δεν λέει να σας αφήσει σε ησυχία και οι στομαχικές διαταραχές σας έχουν ρίξει στο κρεβάτι χωρίς όρεξη για τίποτα; Αναζητήστε τη λύση στα ράφια της κουζίνας σας, πριν τρέξετε στο πλησιέστερο φαρμακείο.

Μπορεί το τελευταίο διάστημα τα βότανα να έχουν κλέψει την παράσταση ως… θαυματουργά όσον αφορά διάφορες παθήσεις και δυσφορίες που μπορεί να μας ταλαιπωρούν, υπάρχουν όμως και άλλες λύσεις που προσφέρουν ανακούφιση - και μάλιστα, ίσως σας είναι πιο εύκαιρες, αφού πρόκειται για τροφές που υπάρχουν ήδη στο ψυγείο ή στα ντουλάπια της κουζίνας σας.
Αν θέλετε, λοιπόν, να απαλλαγείτε από τους πονοκεφάλους, τις ναυτίες, τις μελαγχολίες, τα άγχη, αλλά και να διορθώσετε πιο σοβαρές καταστάσεις, όπως την υψηλή χοληστερίνη ή την αρτηριακή πίεση, δοκιμάστε τις παρακάτω τροφές που εγγυώνται αποτελέσματα. 

Άγχος και νευρικότητα; 

Μπανάνα: Την επόμενη φορά που σας περιμένει μια αγχωτική μέρα στη δουλειά ή υποχρεώσεις που σας στρεσάρουν, δοκιμάστε να φάτε μια μπανάνα. Με μόλις 105 θερμίδες, μια μέτρια μπανάνα μπορεί όχι μόνο να σας χορτάσει, αλλά να δώσει και μια μικρή ώθηση στο σάκχαρο του αίματος, παρέχοντάς σας το 30% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης βιταμίνης Β6, η οποία βοηθά τον εγκέφαλο στην παραγωγή σεροτονίνης (χαμηλά επίπεδα της οποίας συνδέονται με κατάθλιψη), βοηθώντας κατ’ επέκταση κι εμάς να περάσουμε μια αγχωτική κατάσταση πιο ήπια. 
Υψηλή αρτηριακή πίεση;
Σταφίδες: Μια χούφτα σταφίδες περιέχει περίπου 1 γραμμάριο φυτικών ινών και 212 mg καλίου, τα οποία συστήνονται ως απαραίτητα σε μια διατροφή για τον έλεγχο της υπέρτασης. Επίσης, σύμφωνα με αρκετές μελέτες, οι πολυφαινόλες που βρίσκονται σε τροφές της οικογένειας του σταφυλιού (όπως οι σταφίδες, το κρασί και οι διάφοροι χυμοί) είναι πολύ αποτελεσματικές όσον αφορά τη διατήρηση της καρδιαγγειακής υγείας, συμπεριλαμβανομένου και του ελέγχου της αρτηριακής πίεσης. 
Ναυτία; 
Τσάι πιπερόριζας: Δεν είναι λίγες οι μελέτες που αποκαλύπτουν ότι η πιπερόριζα (ή τζίντζερ όπως το προτιμούν οι… Δυτικοί) μπορεί να ανακουφίσει τις ναυτίες που προκύπτουν είτε από εγκυμοσύνη, είτε από κίνηση (πλοίο, αυτοκίνητο κ.ο.κ.). Αν και οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι για το ποιες ακριβώς ουσίες της πιπερόριζας καταπραΰνουν τέτοιου είδους καταστάσεις, παρ’ όλ’ αυτά επιβεβαιώνουν ότι η κατανάλωσή της είναι απόλυτα ασφαλής και δεν έχει παρενέργειες. 

Κοιλιακές κράμπες; 
Βασιλικός: Η ευγενόλη, η οποία αποτελεί συστατικό του βασιλικού, μπορεί να προστατέψει την κοιλιά από πόνους, κράμπες και διάρροια, «εξολοθρεύοντας» βακτήρια όπως η σαλμονέλα και η λιστέρια. Η ευγενόλη έχει επίσης αντισπασμωδική δράση και μπορεί να διώξει τις κράμπες. Χρησιμοποιήστε το φρεσκοκομμένο βασιλικό στη μαγειρική σας και προσθέστε τον στις σάλτσες και τις σαλάτες σας, αποχαιρετώντας τις κοιλιακές δυσφορίες. 
Γαστρικό και πεπτικό έλκος; 
Λάχανο: Μελέτη του 2002 που πραγματοποιήθηκε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς έδειξε ότι η σουλφοραφάνη που αποτελεί σημαντικό συστατικό στο λάχανο, εξουδετερώνει το βακτήριο που προκαλεί γαστρικό και πεπτικό έλκος (H.Pylori) πριν αυτό φτάσει στο στομάχι ή στο δωδεκαδάκτυλο, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη γαστρικών όγκων. Με μόνο 34 θερμίδες ανά φλιτζάνι, το λάχανο παρέχει 3 γραμμάρια φυτικών ινών και το 75% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης βιταμίνης C. 

Αϋπνία;
Γαλοπούλα: Μια μερίδα με 85 γραμμάρια γαλοπούλας περιέχει σχεδόν την ποσότητα τρυπτοφάνης (απαραίτητο αμινοξύ που βοηθά στην παραγωγή σεροτονίνης και μελατονίνης, ορμόνες που ρυθμίζουν τον ύπνο μας) που χρειαζόμαστε την ημέρα. Οι μελέτες, μάλιστα, έχουν δείξει ότι όσοι υποφέρουν από αϋπνία παρουσιάζουν έλλειψη τρυπτοφάνης και άρα η αύξηση στην πρόσληψή της μπορεί να… πείσει τον Μορφέα να περάσει μια βόλτα. 

Πονοκέφαλος;
Πατάτες: Μια μέτρια πατάτα περιέχει 37 γραμμάρια υδατάνθρακα, τα οποία μπορούν να σας ανακουφίσουν από τους πονοκεφάλους τάσεως, αυξάνοντας τα επίπεδα σεροτονίνης. Αρκεί να προσέξετε να κρατήσετε το λίπος και την πρωτεΐνη του γεύματός σας σε χαμηλά επίπεδα. 

Υψηλή χοληστερίνη; 
Αχλάδι: Αν οι τελευταίες σας εξετάσεις αίματος έδειξαν ότι η χοληστερίνη σας δεν είναι σε καλά επίπεδα, τα αχλάδια μπορούν να σας βοηθήσουν. Συγκεκριμένα, ένα μετρίου μεγέθους αχλάδι περιέχει 5 γραμμάρια φυτικών ινών, πολλές από τις οποίες έχουν τη μορφή της πεκτίνης, η οποία βοηθά στη ρύθμιση της κακής LDL χοληστερόλης, που αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου καρδιακών παθήσεων. Μαζί, λοιπόν, με το μήλο που κάνει το γιατρό πέρα, προσθέστε και μερικά αχλάδια στην καθημερινότητά σας. 

http://www.clickatlife.gr 

Pages