Raining animals (Βροχή ζώων): Ενα ανεξήγητο φυσικό φαινόμενο - Point of view

Εν τάχει

Raining animals (Βροχή ζώων): Ενα ανεξήγητο φυσικό φαινόμενο





Ένα σπάνιο μετεωρολογικό φαινόμενο, κατά το οποίο ο ουρανός "βρέχει"
ζώα. Μια πρώτη υπόθεση που έχει διατυπωθεί είναι ότι ισχυροί άνεμοι, που ταξιδεύουν πάνω από το νερό μεταφέρουν ζώα, όπως ψάρια ή βατράχια, σε μεγάλες αποστάσεις. Η υπόθεση αυτή όμως δεν έχει αποδειχτεί επιστημονικά ότι ισχύει.

Κάποια από αυτά τα ζώα επιβιώνουν από την πτώση, αν και τρομαγμένα. Σε άλλες περιπτώσεις όμως τα ζώα πεθαίνουν γιατί παγώνουν και πέφτουν στο έδαφος καλυμμένα από τον πάγο. Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις "βρέχει" κομματιασμένα μέλη του σώματος του ζώου.

Ορισμένες από αυτές τις "βροχές" συμβαίνουν μετά από ισχυρές καταιγίδες, με δυνατούς ανέμους και ιδιαίτερα κατά την διάρκεια ανεμοστρόβιλων. Ωστόσο έχουν αναφερθεί και κάποιες ανεπιβεβαίωτες περιπτώσεις για τέτοιου είδους "βροχές", που έχουν συμβεί μα καλοκαιρία και χωρίς να υπάρχουν ισχυροί άνεμοι.

Οι θαλάσσιοι σίφουνες αποτελούν μια πρόσφατη επιστημονική εξήγηση για το φαινόμενο. Μπορούν να σηκώσουν και να μεταφέρουν σε μεγάλες αποστάσεις αντικείμενα και ζώα. Βέβαια, η θεωρία αυτή δεν μπορεί να εξηγήσει πως γίνεται, η κάθε περίπτωση τέτοιας βροχής να αφορά ένα είδος ζώων και όχι περισσότερα είδη παρόμοιου μεγέθους, σε μια συγκεκριμένη περιοχή.

Όσον αφορά τα πουλιά υπάρχει διαφορετική θεωρία. Είναι εύκολο και ειδικά στις περιπτώσεις μετανάστευσης των πουλιών, να παρασυρθούν από τους ισχυρούς ανέμους. Είναι όμως δυσκολότερο να βρεθεί μια εύλογη εξήγηση για τις "βροχές" ψαριών και βατράχων.




Από το 1861, οπότε παρατηρήθηκε η πρώτη "βροχή" ψαριών στη Σιγκαπούρη, έχουν παρατηρηθεί δέκα ακόμα τέτοιες περιπτώσεις με "βροχές" ψαριών, βατράχων, μέδουσες, σκουλήκια, αράχνες, ακόμα και μια αγελάδα κομματιασμένη σε μικρά κομμάτια, σε διάφορες περιοχές της γης όπως στην Αυστραλία, Αγγλία, Αργεντινή, Ιαπωνία, Ουγγαρία, Αμερική.

Η αγγλική έκφραση "it is raining cats and dogs" δηλαδή "βρέχει γάτες και σκύλους", χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια ισχυρή νεροποντή. Βέβαια δεν υπάρχει καμιά ένδειξη ότι σχετίζεται με το φαινόμενο της "βροχής" ζώων.

ΠΗΓΗ

Pages