9+1 παράξενα υβριδικά ζώα - Point of view

Εν τάχει

9+1 παράξενα υβριδικά ζώα



Παλιότερα σας είχαμε δείξει το Liger, το μεγαλύτερο αιλουροειδές του κόσμου. Ψάχνοντας λοιπόν, βρήκαμε και άλλα παράξενα υβρίδια ζώων. 
Η πλειοψηφία αυτών των ζώων -που δεν ζουν σε άγρια κατάσταση- έχουν εκτραφεί από τους ανθρώπους και έχουν προκαλέσει πολλές αντιπαραθέσεις και κριτική. 
Για τα περισσότερα από αυτά τα ζώα, ενώ ήταν επιτυχημένη η δημιουργίας τους, οι απόγονοι τους είναι στείροι, που σημαίνει πως η συνέχισή τους καθορίζεται αποκλειστικά και μόνο από την ανθρώπινη παρέμβαση. Στον κατάλογο που ακολουθεί θεώρησα καλό να προστεθεί και το γνωστό μουλάρι.

Zebra + οποιαδήποτε άλλο ιπποειδές = Zebroid
Ένα ζεβροειδές (επίσης zedonk, ζέβρα-μουλάρι και Zebrule) είναι ο απόγονος οποιασδήποτε διασταύρωσης μεταξύ ζέβρας και οποιουδήποτε άλλου ιπποειδές. 
Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο πρόγονος είναι μια αρσενική ζέβρα. Δεν υπάρχει καμία διάκριση ως προς ποια είδη ζέβρας χρησιμοποιούνται. Μερικά παραδείγματα: zorse, zebrule, zonkey, zebonkey, zony.

Ρινοδέλφινο + Ψευδόρκα = Wholphin
Το Wholphin ή Wolphin είναι ένα σπάνιο υβρίδιο, που γεννήθηκε από το ζευγάρωμα ενός θηλυκού Ρινοδέλφινου (Tursiops truncatus), με μια αρσενική Ψευδόρκας (Pseudorca crassidens). 
Το όνομα υπονοεί ένα υβρίδιο φάλαινας και δελφινιού, αν και ταξινομικά, και τα δύο είδη ανήκουν στην οικογένεια «ωκεάνια δελφίνια», η οποία ανήκει στην υποταξία της «οδοντωτής φάλαινας». 
Αν και έχουν αναφερθεί πως υπάρχουν στην φύση, σήμερα υπάρχουν μόνο δύο σε αιχμαλωσία -και τα δυο στο Πάρκο Θαλάσσιας Ζωής στη Χαβάη. Το Wholphin, αν και δεν συναντάται από ψαράδες, είναι γνωστό σαν το "τεράστιο γκρι τέρας".
Η Kekaimalu, η πρώτη wholphin σε αιχμαλωσία, αποδείχθηκε γόνιμη όταν γέννησε σε πολύ νεαρή ηλικία, αν και το νεαρό κήτος πέθανε μετά από μερικές ημέρες. Ωστόσο, το 1991, η Kekaimalu γέννησε και πάλι, την Pohaikealoha. Για 2 χρόνια η μητέρα φρόντισε το μικρό της και τελικά η Pohaikealoha πέθανε όταν έφτασε τα 9 της χρόνιας.

Αρκούδα Grizzly + Πολική Αρκούδα = αρκούδα Grolar
Ένα υβρίδιο Grizzly-πολικής αρκούδας (επίσης pizzly, prizzly ή grolar) είναι ένα σπάνιο υβρίδιο που έχει συμβεί τόσο στην αιχμαλωσία όσο και στην άγρια φύση. 
Το 2006, η εμφάνιση αυτού του υβριδίου επιβεβαιώθηκε μέσω τεστ DNA σε μια περίεργη αρκούδα που είχε πυροβοληθεί κοντά στο Sachs Harbour στην καναδική Αρκτική.

Βοοειδή + Αμερικανικός Βίσωνας = Beefalo
Το Beefalo είναι ένα γόνιμο υβρίδιο μεταξύ βοοειδών και του αμερικανικού βίσωνα. Η ράτσα αυτή δημιουργήθηκε για να συνδυάσει τα χαρακτηριστικά και των δύο ζώων, με σκοπό την παραγωγή βοείου κρέατος. Η δημιουργία του beefalo έχει αποδειχθεί ότι είναι σοβαρή οπισθοδρόμηση για την διατήρηση του άγριου αμερικανικού βίσωνα.

Serval + κατοικίδια γάτα = Savannah
Η γάτα Savannah είναι ο απόγονος μιας οικόσιτης γάτας και μιας serval -μια μεσαίου μεγέθους, με μεγάλα αυτιά, άγρια γάτα της Αφρικής. 
Η ασυνήθιστη διασταύρωση έγινε δημοφιλής μεταξύ των κτηνοτρόφων στα τέλη του 20ου αιώνα, και το 2001 η International Cat Association την δέχθηκε ως νέα ράτσα. Είναι πολύ πιο κοινωνική από τις τυπικές κατοικίδιες γάτες, και συχνά συγκρίνεται με τα σκυλιά ως προς την πίστη της. Μπορούν να εκπαιδευθούν και να περπατούν με λουρί.

Ο εκτροφέας από την Βεγγάλη, Judee Frank, διασταύρωσε ένα αρσενικό serval, που ανήκε στην Suzi Woods, με μια γάτα Σιάμ και έφτιαξε την πρώτη Savannah στις 7 Απριλίου 1986. Αυτή η πρώτη Savannah προσέλκυσε το ενδιαφέρον του Patrick Kelley, ο οποίος αγόρασε ένα μικρό Savannah το 1989. Ο Kelley ήταν ένα από τους πρώτους ενθουσιώδες που εργάστηκαν για την ίδρυση μιας νέας εγχώριας φυλής. Πλησίασε πολλούς εκτροφείς serval για να τον βοηθήσουν και, τελικά, τον βοήθησε ο Joyce Sroufe.

Αρσενική καμήλα + Θηλυκό Λάμα = Cama
Το cama είναι ένα υβρίδιο μιας αρσενικής καμήλας και ενός θηλυκού λάμα, που παράγεται μέσω τεχνητής γονιμοποίησης στο Camel Reproduction Centre στο Ντουμπάι. 
Το πρώτο cama γεννήθηκε στις 14 Ιανουαρίου 1998. Στόχος ήταν να δημιουργηθεί ένα ζώο με το μέγεθος και τη δύναμη της καμήλας, αλλά πιο συνεργάσιμο όπως το λάμα.

Γιάκ + βοοειδή = Dzo
Το Dzo είναι ένα υβρίδιο γιάκ και βοοειδή. Η λέξη «Dzo» αναφέρεται στα αρσενικά, ενώ τα θηλυκά είναι γνωστά ως dzomo ή zhom. 
Εναλλακτικές λατινικές ονομασίες είναι το zho και το zo. Στη Μογγολία λέγεται khainag. Υπάρχει επίσης ο αγγλικός όρος yakow. Τα θηλυκά είναι γόνιμα, ενώ τα αρσενικά είναι στείρα.

Λύκος + Σκύλος = wolfdog
Το wolfdog είναι υβρίδιο λύκου και σκύλου. Ο όρος «wolfdog» προτιμάται από τους περισσότερους υποστηρικτές καθώς και εκτροφείς, επειδή το οικότροφο σκυλί πρόσφατα ταξινομήθηκε ως υποείδος του λύκου. 
Το 1998, το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ εκτίμησε πως υπήρχαν 300.000 wolfdog στις ΗΠΑ, ενώ κάποιες άλλες πηγές ανέβαζαν τον πληθυσμό στα 500.000. Στης πρώτης γενιάς υβρίδια, γκρι λύκοι διασταυρώνονται πιο συχνά με σκυλιά που μοιάζουν με λύκους (γερμανικοί ποιμένες, χάσκυ Σιβηρίας και μαλαμούτ Αλάσκας). Τα χαρακτηριστικά της συμπεριφοράς τους δεν μπορούν να προβλεφθούν με βεβαιότητα.

Αρσενικό γαϊδούρι + θηλυκό άλογο = Μουλάρι
Το μουλάρι είναι ο απόγονος ενός αρσενικού γαϊδάρου και μιας φοράδας. 
Τα άλογα και τα γαϊδούρια είναι διαφορετικά είδη, με διαφορετικό αριθμό χρωμοσωμάτων. 
Είναι πιο εύκολο να δημιουργηθεί μουλάρι παρά ημίονος (αρσενικό άλογο + θηλυκό γαϊδούρι). Τα αρσενικά και τα περισσότερα θηλυκά μουλάρια είναι στείρα. Το μέγεθος ενός μουλαριού ποικίλει.

ΠΗΓΗ

Pages