Το φώς του γκαζιού - Point of view

Εν τάχει

Το φώς του γκαζιού





Από όλο τον χειραγωγικό ψυχικό πόλεμο που διεξάγουν τα ανθρώπινα όντα ο ένας εναντίον του άλλου. Το φώς του γκαζιού(link) είναι το πιο ύπουλο είδος – αφήνοντας το μυαλό του θύματος αβέβαιο για τον εαυτό του. Αυτός είναι επίσης ο λόγος που το gaslighting βρίσκεται ως το επίκεντρο των πολλαπλών ανατροπών στις γραμμές πλοκής. Ο ίδιος ο όρος προήλθε από το έργο του Πάτρικ Χάμιλτον του 1938, Gaslight(link), και έχει βρει χώρο σε ταινίες(link) και τηλεοπτικές(link) εκπομπές(link) όπως το Girl on The Train(link), Jessica Jones(link), Homeland(link), Archer(link), Westworld(link), Rosemary's Baby(link) και Whiplash(link) (HDVID.TV)(link) .

Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη την ύπουλη φύση της χειραγώγησης που εμπλέκεται, η προσπάθεια να απομονωθεί και να εντοπιστεί μόνο του το gaslighting μπορεί να αποδειχθεί τόσο δύσκολη όσο και διανοητικά επιβαρυντική.



Τι είναι το gaslighting;



Το Gaslighting είναι μια μορφή συναισθηματικής κακοποίησης που κάνει ένα άτομο να αμφιβάλλει για τη δική του κατανόηση των καταστάσεων. Πολύ συχνά, προέρχεται από ένα άλλο άτομο που εμπιστευόμαστε και που έχει κάποια εξουσία πάνω μας. Ως εκ τούτου, μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να προσδιοριστεί η συμπεριφορά φωτισμού αερίου. Το γκάζι μπορεί να παρατηρηθεί σε διάφορους τομείς της ζωής — στην εργασία, σε μια στενή σχέση ή με την οικογένεια.





Όταν ο θύτης προσπαθεί να πάρει τον έλεγχο παριστάνοντας το θύμα




Το πιο επικίνδυνο κομμάτι του να έχουμε έναν εφιάλτη στην ζωή μας, είναι ότι συνήθως το συνειδητοποιούμε όταν είναι πλέον πολύ αργά. Οι εφιάλτες είναι πραγματικά επιδέξιοι στο να σαγηνεύουν, να γοητεύουν και να χειραγωγούν, ώστε να παρασύρουν στις επιθυμίες τους. Μόνο όταν τους συναναστραφούμε αρκετά αρχίζουν να δείχνουν την πραγματική τους υπόσταση.

Ένας εφιάλτης θα προσπαθήσει να μας ανατρέψει αυτό το οποίο αντιλαμβανόμαστε κάθε φορά που τον αντιμετωπίζουμε. Θα κάνει τα πάντα για να μην αναλάβει την ευθύνη ακόμα κι αν αυτό συνεπάγεται ότι θα αδικήσει κάποιον. Με ποιους τρόπους όμως συμβαίνει αυτό;

Άρνηση

Αυτή είναι η αγαπημένη αντίδραση ενός εφιάλτη κάθε φορά που προσπαθούμε να τον αντιμετωπίσουμε. Δεν είναι πάντα ξεκάθαρο αν απλώς του λείπει η αυτογνωσία για να συνειδητοποιήσει πόσο βλαβερές μπορεί είναι οι πράξεις του ή αν αρνείται να αναλάβει την ευθύνη.

Συχνά, μας προκαλεί μεγάλη σύγχυση το να βρισκόμαστε στο πλευρό κάποιου που ισχυρίζεται ότι νοιάζεται για εμάς, αλλά φαίνεται να αδιαφορεί για τις ανάγκες μας όταν τελικά τις εκφράζουμε.

Ο φόβος ως μέσον επιβολής ελέγχου

Ας θυμηθούμε, όταν τον θεωρήσαμε πραγματικά πολύ τρυφερό, στην αρχή της γνωριμίας με ένα εφιάλτη, το ότι υπήρξε εντελώς ανοιχτός και ευάλωτος μαζί μας. Συνήθως, αυτό είναι ενθαρρυντικό για το θύμα ενός εφιάλτη, ώστε να κάνει το ίδιο, αποκαλύπτοντας τους χειρότερους φόβους και τα πιο βαθειά του συναισθήματα. Εφόσον αυτό συμβεί, χρησιμοποιείται τελικά εναντίον του θύματος.

Όταν ένας εφιάλτης αισθάνεται ότι τον ξεμπροστιάζουν, θα κάνει τα πάντα για να αποκτήσει ξανά τον έλεγχο. Ο φόβος είναι ένα ισχυρό όπλο που γνωρίζει ότι θα κάνει το θύμα του να ανακαλέσει τις «κατηγορίες». Συχνές είναι οι απειλές της εγκατάλειψης και οι προσπάθειες απαξίας.

Ψέματα

Άλλη μία συνήθης τακτική χειραγώγησης αποτελεί το ψέμα. Ο εφιάλτης μπορεί να μας μπερδέψει λέγοντας πολλά και μπερδεμένα πράγματα τα οποία είναι αναληθή. Είτε προσπαθεί να μας κάνει να αμφιβάλλουμε για τον εαυτό μας (gaslighting) ή να μας εμπλέξει στον ιστό των ψεμάτων του, είτε επιδιώκει να μας πείσει για μία εναλλακτική πραγματικότητα.

Αυτό μας κάνει να αμφισβητούμε την δική μας εκδοχή των γεγονότων και εντέλει, μοιάζει δισεπίλυτο να μπορέσουμε να καταλάβουμε αυτό που πραγματικά συμβαίνει.

«Προβολή» των αποτυχιών

Ένας εφιάλτης τείνει να υποθέτει ότι όλοι είναι εξίσου τοξικοί με εκείνον. Πείθει τον εαυτό του ότι αυτό που κάνει είναι «προφανές και σωστό», οπότε είναι ξεκάθαρα δικό μας λάθος αν επηρεαζόμαστε από αυτό.

Αυτό που συμβαίνει είναι ότι «προβάλλει» τις δικές του αποτυχίες στο θύμα του. Αυτό έχει να κάνει με τις δικές του ανασφάλειες. Έτσι, αν για παράδειγμα απατά, θα κατηγορήσει το θύμα του ότι το έκανε επίσης, προκειμένου να επιρρίψει άλλου την προσοχή.

Μετατόπιση της ευθύνης

Σύμφωνα με έναν εφιάλτη φταίμε για όλα. Ακόμα και αν είμαστε εντελώς απομακρυσμένοι από μία κατάσταση. Αν για παράδειγμα, είχε μια κακή μέρα στη δουλειά, την μεταθέτει πάνω μας, και αυτό είναι κατά κάποιο τρόπο δικό μας λάθος, επειδή δεν είμαστε αρκετά υποστηρικτικοί ή δεν έχουμε κατανόηση.

Ο εφιάλτης θα προβεί σε εντελώς παράλογες εξηγήσεις για την υποτιθέμενη εμπλοκή μας, απλώς και μόνο επειδή αρνείται να αναλάβει τον έλεγχο των πράξεών του. Η αλλαγή σαφώς και δεν είναι στη λίστα των προτεραιοτήτων του.

Αυτο-θυματοποίηση

Στη λογική του, ο εφιάλτης υποθέτει ότι αν διεκδικήσει πρώτος τον ρόλο του θύματος, τότε δεν μπορούμε παρά να τον δικαιολογήσουμε. Η επιθυμία του είναι να απαλλαγεί από κάθε ευθύνη, αναγκάζοντας μας να ζητήσουμε συγγνώμη χωρίς ουσιαστικά να έχουμε κάνει κάτι άξιο απολογίας.

Αυτό αποτελεί μία τακτική απόσπασης της προσοχής, για να μετατοπίσουμε το ενδιαφέρον μας από τις λανθασμένες ενέργειές του, σε εμάς, και στον τρόπο με τον οποίο ισχυρίζεται ότι τον πληγώνουμε και τον απογοητεύουμε.

Πρόκληση «οίκτου» και ενόχων

Για όποιον αναρωτιέται, γιατί τα θύματα μένουν τόσο καιρό με εφιάλτες, αυτό συχνά έχει να κάνει με την ενοχή. Ένας εφιάλτης είναι εξαιρετικός στο να αφηγείται δακρύβρεχτες ιστορίες και να μας κάνει να αισθανόμαστε σαν το «σωσίβιο» του.

Συχνά, χρησιμοποιεί τις άσχημες εμπειρίες του ως τρόπο για να δικαιολογήσει τις πράξεις του. Έτσι δεν φαίνεται πλέον ως ο «κακός», αλλά μάλλον ως κάποιος που χρειάζεται τη βοήθειά μας για να τα πάει καλύτερα.

Πλαισίωση της ιστορίας

Όλα είναι θέμα οπτικής, σωστά; Ο εφιάλτης έχει τον τρόπο να πλαισιώνει την ιστορία από τέτοια οπτική γωνία, όπου η αντίδρασή μας σε αυτήν θα φαίνεται αδικαιολόγητη. Θα μας πει ότι αντιδρούμε υπερβολικά επειδή ήταν απλώς ένα αστείο ή ότι είμαστε πολύ ευαίσθητοι και ευερέθιστοι, καθώς κανένας άλλος δεν θα στενοχωριόταν για τις πράξεις του.

Χρειάζεται προσοχή γιατί τελικά η επανάληψη και επαναφορά του ίδιου κάθε φορά «πλαισίου», μας κάνει να βλέπουμε τελικά τα πράγματα από τη δική του οπτική γωνία, και όχι από την δική μας. Τότε είναι που αρχίζουμε να δικαιολογούμε όλες τις τρανταχτές ενδείξεις.

Απομάκρυνση

Το να απομακρυνθεί ένας εφιάλτης, αποτελεί τον τρόπο του να μας δώσει ένα μάθημα. Είναι σαν να μας τιμωρεί, ώστε να «πάρουμε το μάθημά μας», για να τον «εκτιμήσουμε» περισσότερο, μόλις μας δώσει ξανά σημασία και προσοχή. Μας ενσταλάζει ένα σύστημα ανταμοιβής, ώστε να θεωρήσουμε ότι πρέπει να ζούμε για να τον ευχαριστήσουμε, διαφορετικά θα υποστούμε τις συνέπειες.

«Εναλλασσόμενες» ενδείξεις στοργής

Ένας εφιάλτης μετακινείται από το «μηδέν στο εκατό» πραγματικά γρήγορα. Τη μία είναι θυμωμένος μαζί μας αγνοώντας μας και την άλλη μας κάνει να νιώθουμε οι πιο τυχεροί άνθρωποι στον κόσμο. Αυτό το κάνει για δύο βασικούς λόγους: Πρώτον, είναι ένας τρόπος να ρυθμίσουμε την συμπεριφορά μας, έτσι ώστε να προσπαθούμε πάντα να κερδίσουμε τη στοργή του. Δεύτερον, είναι μία μέθοδος για να μας φέρει πίσω μόλις αισθανθεί ότι μπορεί να μας χάσει.

Διάδοση ψευδών πληροφοριών

Σε αρκετές περιπτώσεις, ένας εφιάλτης, για να προσπαθήσει να επιβάλλει την δική εκδοχή του, επιδίδεται σε ανυπόστατες διαδόσεις για εμάς, σε άλλους ανθρώπους. Αυτός είναι ένας τρόπος για να «θολώσει τα νερά» αποκτώντας «αριθμητική» δύναμη και υπέροχη (αρκετοί άνθρωποι θα δεχθούν την δίκη του εκδοχή). Επιπλέον, αισθάνεται ότι έτσι δημιουργεί ένα άλλοθι που μπορεί να μας προβάλλει ως αντικειμενική αλήθεια.

Αυτού του είδους οι τακτικές είναι που μας κάνουν να αισθανόμαστε «τρελοί» και μόνοι. Καταλήγουμε να αναρωτιόμαστε αν κάνουμε λάθος που είμαστε οι μοναδικοί που τον βλέπουμε όπως πραγματικά είναι.

Μιλώντας με τους «αγαπημένους» μας

Ένας εφιάλτης λατρεύει να τροφοδοτεί το εγώ του, έχοντας τους πάντες στο πλευρό του. Δεν έχει κανένα πρόβλημα να απευθυνθεί στα αγαπημένα μας πρόσωπα πίσω από την πλάτη μας, ισχυριζόμενος ότι χρειάζεται συμβουλές, μόνο και μόνο για μας στοχοποιήσει. Αποζητά την ενσυναίσθηση με οποιοδήποτε τίμημα.

Αυτός είναι επίσης ένας τρόπος για να μας απομονώσει και να μας κάνει να χάσουμε το σύστημα υποστήριξής μας, ώστε να αισθανθούμε ότι δεν έχουμε κανέναν δίπλα μας, παρά μόνο τον ίδιο.

Μονοπωλώντας την συζήτηση

Η συζήτηση με έναν εφιάλτη δεν θα λέγαμε ότι είναι ακριβώς αμφίδρομη. Ένας εφιάλτης αρέσκεται στο να ακούει τον εαυτό του να μιλάει. Αυτός είναι ένας τρόπος για να αλλάξει την δυναμική εξουσίας, ώστε να έχει τον απόλυτο έλεγχο της συνομιλίας. Εάν δεν μπορέσουμε να πούμε ούτε μία λέξη, τότε δεν θα έχουμε την ευκαιρία να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας και θα υποθέσει ότι «κέρδισε» το επιχείρημα του.

Συχνά, το θύμα ενός εφιάλτη μπορεί απλά να αισθάνεται τόσο εξαντλημένο ακούγοντας τον, που δεν θα επιθυμήσει καν να μιλήσει ώστε να τερματίσει την συζήτηση.

Υψώνοντας τον τόνο της φωνής

Ομοίως με το να επιβάλλεται στην συζήτηση, οι φωνές και το να υψώνει τον τόνο του, είναι τακτική εκφοβισμού ενός εφιάλτη. Συχνά το θύμα είναι τόσο εστιασμένο στον τόνο και την ένταση που χρησιμοποιείται εναντίον του, που αυτομάτως αισθάνεται αδύναμο.

Αυτό για το οποίο φωνάζει δεν είναι τόσο πολύ στο επίκεντρο, όσο οι ίδιες οι φωνές. Απλώς προβαίνει σε αυτή την ενέργεια, για μας κάνει να νιώθουμε «μικροί» και ασήμαντοι ώστε μην μπούμε καν στον κόπο να του απαντήσουμε.

Επικρίνοντας κάθε κίνηση

Σε μία προσπάθεια να μας καταρρίψει εντελώς, ένας εφιάλτης θα ασκήσει κριτική στα πάντα, από τα επιτεύγματά μας, μέχρι τον τρόπο που ντυνόμαστε. Επιθυμεί να αφαιρέσει την αυτοεκτίμησή μας, για να διασφαλίσει ότι δεν θα αντέχουμε τον εαυτό μας, ότι του λέμε απλώς ναι, και το πιο σημαντικό, ώστε να αισθανόμαστε πολύ αδύναμοι για να μείνουμε μόνοι χωρίς αυτόν.

Η σιωπηλή τιμωρία

Το να μας αγνοούν και να μας κάνουν να αισθανόμαστε αόρατοι, μπορεί να είναι ένα από τα πιο δύσκολα συναισθήματα. Δίνοντάς μας ο εφιάλτης την «σιωπηλή τιμωρία», αρχίζουμε να νιώθουμε ότι δεν έχουμε και τόσο μεγάλη σημασία, ώστε η μόνη μας προσοχή δίνεται στο να αντεπιτεθούμε για να μας προσέξουν.

Όταν ένας εφιάλτης αισθάνεται ότι δεν έχει επιχειρήματα, θα αρχίσει να μας αγνοεί. Αν και στην αρχή το θύμα ενός εφιάλτη, μπορεί να νομίζει ότι κερδίζει, μετά από αρκετό καιρό, θα αισθάνεται ότι είναι πρόθυμο να κάνει τα πάντα για να τερματίσει αυτή την σιωπηλή μεταχείριση.

Το «εφιαλτικό παιχνίδι» είναι, πολύπλοκο, δύσκολο και κυρίως, κάτι το οποίο ο εφιάλτης δεν θα παραδεχτεί ποτέ ότι υφίσταται. Χρειάζεται λοιπόν να κατανοήσουμε τι πραγματικά συμβαίνει και να είμαστε σε επαφή με τα αληθινά μας συναισθήματα και σκέψεις. Έτσι, ανακτώντας δυνάμεις οι οποίες μοιάζουν να έχουν πληγεί, σταδιακά θα αρχίσουμε να εντοπίζουμε την πραγματικότητα, διαχωρίζοντας την από αναληθή γεγονότα, τα οποία μας είχαν παρουσιαστεί μέσα από ένα διαστρεβλωμένο πρίσμα.




Εδώ είναι 7 τρόποι με τους οποίους μπορείτε να προστατευτείτε από τον ψεκαστή φωτιστικού αερίου.

1. Εμπιστευτείτε την εκδοχή της πραγματικότητας σας.

Όσο δύσκολο κι αν είναι να αντέξεις να βομβαρδιστείς με την άρνηση της αλήθειας σου, κρατήσου σε αυτήν σαν να εξαρτάται η ζωή σου από αυτήν.

Εμπιστευτείτε τη μνήμη σας, ακούστε το ένστικτό σας, πιστέψτε στα μάτια σας. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να γειωθείτε ενάντια στον Gaslighter man.

Αλλά πώς ξέρετε ότι η δική σας εκδοχή της πραγματικότητας είναι η αλήθεια; Εξάλλου, το πώς αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα είναι εξαιρετικά υποκειμενικό, χρωματισμένο από τις εμπειρίες, τα συναισθήματα και τις πεποιθήσεις μας.

Πώς συμφιλιώνουμε το να εμπιστευόμαστε τον εαυτό μας με το γεγονός ότι δεν είμαστε αλάνθαστοι;

Αν και αυτό ισχύει σε γενικές γραμμές, όταν έχετε να κάνετε με έναν τοξικό ή ναρκισσιστή συγγενή, ο Gaslighter man συνήθως ακολουθεί. Αν λοιπόν γνωρίζετε ότι το μέλος της οικογένειάς σας είναι εγωκεντρικός παθολογικός ψεύτης, δεν έχετε κανένα λόγο να το εμπιστευτείτε. Όμως έχεις κάθε λόγο να εμπιστεύεσαι τον εαυτό σου.

Μπορεί να είναι δύσκολο στην αρχή. Δώσε του χρόνο. Το να εμπιστεύεσαι τον εαυτό σου μετά από χρόνιο ψέκασμα  γκαζιού δεν είναι μια μεταμόρφωση από τη μια μέρα στην άλλη. Είναι μια διαδικασία που μπορεί επίσης να πάρει χρόνια.

2. Γράψτε για αυτό.

Πιστεύω πολύ στο να γράφουμε για τις δύσκολες ή τραυματικές εμπειρίες της ζωής μας. Και αυτό περιλαμβάνει την αντιμετώπιση τοξικών ανθρώπων.

Η γραφή σάς επιτρέπει όχι μόνο να επισημάνετε την εμπειρία, αλλά και να την κατανοήσετε. Σας βοηθά να κάνετε τάξη από το χάος. Και οι τοξικοί άνθρωποι έχουν να κάνουν με το χάος!

Θα σας δώσει επίσης περισσότερη αυτοπεποίθηση και θα σας επιτρέψει να γειωθείτε στη δική σας πραγματικότητα. Γιατί όταν είσαι προσγειωμένος στην πραγματικότητά σου, ο gaslighter είναι ανίσχυρος απέναντί ​​σου.

3. Μίλα σε κάποιον.

Μιλήστε με κάποιον που καταλαβαίνει τι περνάτε.

Θα μπορούσε να είναι κάποιος στην οικογένειά σας που έχει ανάλογες εμπειρίες gaslighterανθρώπων, ή απλώς ένας συμπαθής φίλος. Το θέμα είναι να βρείτε τη συναισθηματική υποστήριξη που θα σας βοηθήσει να νιώσετε επικυρωμένοι και υγιείς.

Θα ήταν επίσης καλό να έχετε μια άλλη οπτική για την κατάσταση. Θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν να δείτε μια άλλη πλευρά της ιστορίας ή να προσφέρουν μια πολύτιμη εικόνα.

Αν και αυτό μπορεί να είναι χρήσιμο και ακόμη και θεραπευτικό, δεν πρέπει να είναι συνήθεια σας. Ποτέ μην αναζητάτε επικύρωση από άλλους ανθρώπους, ακόμα κι αν είναι καλοί άνθρωποι που έχουν στο μυαλό σας το καλύτερο συμφέρον.

Η μόνη αληθινή επικύρωση είναι να εμπιστεύεσαι τον εαυτό σου.

4. Μην τον αντιμετωπίζετε.

Η αντιμετώπιση ενός Gaslighter man δεν είναι μόνο μάταιη, αλλά μπορεί να έχει και μπούμερανγκ. Το να προσπαθείς να αποδείξεις κάτι σε έναν Γκαζοκίνητο είναι πολύ απογοητευτικό γιατί θα σου πουν ψέματα με απίστευτη πεποίθηση. Οπότε κάποια στιγμή είναι πιθανό να χάσετε την ψυχραιμία σας και να κολλήσετε.

Όταν το κάνετε, ο Gasoκινητήρας θα ενεργήσει πληγωμένος και μπερδεμένος, και μπορεί ακόμη και να κερδίσει τη συμπάθεια των άλλων!

Οπότε o gaslighter man κερδίζει όταν μπαίνεις σε ανοιχτή αντιπαράθεση.

5. Τεκμηριώστε το.

Όποτε είναι δυνατόν, ή όποτε το αισθάνεστε αρκετά σημαντικό για εσάς, σημειώστε τα καταχρηστικά ή ενοχλητικά πράγματα που κάνει ή λέει ο γκαζλάιτερ.

Μπορείτε να κρατήσετε σημειώσεις, να αποθηκεύσετε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή κείμενα ή ακόμα και να κάνετε blog σχετικά με αυτό (γεια σας!).

Επειδή υπάρχουν πιθανότητες αργότερα να αρνηθεί ότι συνέβη(ό,τι έχει συμβεί ποτέ), θα είστε εσείς που θα φαίνεστε τρελοί ή θα πλανέψετε τον εαυτό σας.

Αυτός ο τύπος «αποδεικτικών στοιχείων» δεν είναι για να αποδείξει τίποτα στον γκαζάκια... Αλλά μπορεί να σας φανεί χρήσιμο εάν ένα τοξικό μέλος της οικογένειας σας σάς οδηγήσει στο δικαστήριο ή επιχειρήσει μια εκστρατεία δυσφήμισης για να καταστρέψει τον χαρακτήρα ή την αξιοπιστία σας.

6. Αφήστε την εσφαλμένη σας ανάγκη να λογοδοτήσει ο Gaslighter.

Ίσως νιώθετε ότι αν μπορούσατε να τους το αποδείξετε με λογική και γεγονότα, θα ζητούσαν αμέσως συγγνώμη και θα αναγνώριζαν την άποψή σας.

Κατά μία έννοια, αυτό σας κρατά ανίσχυρους απέναντι στο gaslighter! Γιατί η χρήση λογικής ή λογικών επιχειρημάτων δεν λειτουργεί με τέτοιους ανθρώπους. Ποτέ δεν θα επικυρώσουν την πραγματικότητά σας εάν απειλεί το εγώ τους με οποιονδήποτε τρόπο.

Έτσι, η αναζήτηση αυτής της επικύρωσης όχι μόνο θα σας κρατήσει συναισθηματικά μπλεγμένους με τον εφιάλτη, αλλά θα σας δηλητηριάσει με θυμό, απογοήτευση και απόλυτη αγωνία.

Αποδεχτείτε ότι αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει, και θα κερδίσετε ελευθερία, αυτοσεβασμό και συναισθηματική απόσταση από τον Gaslighter man.

7. Εκπαιδεύστε τον εαυτό σας.

Το λέω εδώ και χρόνια: δεν μπορείς να κάνεις gaslight κάποιον που ξέρει τι είναι gaslighting!

Όσο περισσότερα γνωρίζετε, τόσο πιο δύσκολο είναι να σας χειραγωγήσει ή να σας ελέγξει.

Δεν θα πιστεύετε τα μισητά σχόλια και τα μηνύματα που λαμβάνω μερικές φορές από αυτά τα άτομα που μισούν ότι γράφω γι' αυτά!

Στους ναρκισσιστές και σε άλλους τοξικούς ανθρώπους δεν αρέσει να εκτίθενται. Παρόλο που δεν θα παραδεχτούν ποτέ ότι έχουν κάνει κάτι κακό, εξακολουθούν να τρέφουν μίσος σε όσους μιλούν για τα «κόλπα» τους.

Έχετε δει ποτέ μια παράσταση μαγείας; Ένας ταλαντούχος μάγος θα σας κάνει να νιώσετε ότι είστε πραγματικά μάρτυρες της μαγείας. Αλλά αν σας φανέρωναν πώς εκτελείται κάθε κόλπο, το αποτέλεσμα θα εξαφανιζόταν ή θα μειωνόταν πολύ.

Έτσι είναι και η συναισθηματική κακοποίηση. Λειτουργεί μόνο αν δεν ξέρετε τι υπάρχει πίσω από το πέπλο.

Μάθετε λοιπόν όσα περισσότερα μπορείτε γιατί πιστέψτε με, το τοξικό μέλος της οικογένειάς σας δεν είναι το τελευταίο τοξικό άτομο που θα συναντήσετε στη ζωή σας.

Αυτές είναι πολύτιμες δεξιότητες που πρέπει να έχετε, είτε έχετε να κάνετε με Γκαζοκίνητο είτε με οποιοδήποτε άλλο άτομο που κακοποιεί συναισθηματικά.


Pages