Πως να χάσεις άμεσα όλους σου τους φίλους! - Point of view

Εν τάχει

Πως να χάσεις άμεσα όλους σου τους φίλους!

Φίλους έχεις άπειρους μα και κούραση αρκετή, συνακόλουθο των αδιάφορων μα και βαρετών φίλων σου. Καιρός λοιπόν να εξασκηθείς σε αυτές τις δέκα ιδέες που άκοπα θα σε ξελαφρώσουν από τις ανιαρές φιλίες.


1. Σπαταλάς απερίσκεπτα τον χρόνο των άλλων:

 Κάθε φορά που αργείς σε ραντεβού ή συνάντηση, δηλώνεις ότι ο χρόνος σου είναι πιο σημαντικός.

Κάθε φορά που περιμένεις μέχρι ο υπάλληλος του παντοπωλείου να τελειώσει την καταχώρηση για να ψάξεις την κάρτα σου, δείχνει πως δεν θα μπορούσες να νοιαστείς λιγότερο για τους υπόλοιπους που περιμένουν άσκοπα.

Κάθε φορά που χρειάζεσαι τρία λεπτά για να γεμίσεις το τεράστιο μπουκάλι σου με νερό ενώ η ουρά συγκεντρώνεται πίσω σου, βρίσκεσαι στον μικρό σου κόσμο -και ο κόσμος σου είναι ο μόνος που έχει σημασία.

Μικρά, ενοχλητικά πράγματα αλλά βασικά χωρίς σημασία;

Λάθος. Οι άνθρωποι που δεν προσέχουν τους μικρούς τρόπους με τους οποίους ταλαιπωρούν τους άλλους, τείνουν να αγνοούν ότι το κάνουν σε ευρύτερη κλίμακα.

Το πώς φέρεσαι στους ανθρώπους όταν δεν έχει μεγάλη σημασία -ιδιαίτερα αν κατέχεις σημαντική θέση- λέει τα πάντα για σένα.

Να φέρεσαι σαν οι άνθρωποι γύρω σου να έχουν πολύ πιο άμεσες ανάγκες από τις δικές σου και ποτέ δεν θα πάει κάτι λάθος -και σίγουρα θα γίνεις αρεστός.


2. Αγνοείς τους ανθρώπους εκτός "επιπέδου" σου:

 Στο γυμναστήριο έρχεται ένας μεγαλύτερος σε ηλικία τύπος που ζυγίζει πάνω από 150 κιλά και δικαιολογημένα παλεύει στην αεροβική και στα όργανα. Σεβασμός! Βρίσκεται εκεί και προσπαθεί.

Ωστόσο δεν του μιλάει κανένας. Ούτε καν δείχνουν να τον προσέχουν. Είναι σαν αόρατος. Γιατί; Δεν ταιριάζει.

Όλοι το κάνουμε. Όταν επισκεπτόμαστε έναν χώρο εργασίας, μιλάμε στους ανθρώπους που υποτίθεται ότι πρέπει να μιλήσουμε. Όταν συμμετέχουμε σε μια εκδήλωση, μιλάμε στους ανθρώπους που είναι αναμενόμενο να μιλήσουμε. Προσπερνάμε τους τεχνικούς και μιλάμε στον τύπο που μας προσκάλεσε να μιλήσουμε, παρά το ότι οι τεχνικοί είναι εκείνοι που μας κάνουν να φαινόμαστε ή να ακουγόμαστε καλοί επί σκηνής.

Να ένας εύκολος κανόνας: Γνέψε όποτε έχεις οπτική επαφή. Ή χαμογέλασε. Ή ακόμα πες ένα γειά. Φέρσου σαν οι άνθρωποι να υπάρχουν...

Θα σε συμπαθήσουμε αυτομάτως και θα σε θυμόμαστε σαν κάποιον που δίνει σημασία ακόμα κι αν δεν θα κερδίσει τίποτα απ' αυτό.


3. Απαιτείς πάρα πολλά:

 Κάποιος που δεν γνωρίζεις σου ζητάει μια χάρη -μια μεγάλη, χρονοβόρα χάρη. Αρνείσαι ευγενικά. Ζητάει πάλι. Απορρίπτεις πάλι. Στη συνέχεια χτυπάει με το χαρτί της ανάγκης. "Πρόκειται για κάτι σημαντικό για μένα. Πρέπει να το κάνεις. Το χρειάζομαι πραγματικά".

Μπορεί πραγματικά να χρειάζεσαι κάτι. Αλλά οι ανάγκες σου είναι δικό σου πρόβλημα. Ο κόσμος δεν σου οφείλει τίποτα. Δεν δικαιούσαι συμβουλές, καθοδήγηση ή επιτυχία. Το μόνο πράγμα που δικαιούσαι είναι όσα κερδίζεις.

Οι άνθρωποι έχουν την τάση να βοηθούν πρώτα εκείνους που βοηθούν τον εαυτό τους. Οι άνθρωποι έχουν την τάση να βοηθούν εκείνους που τους βοηθούν.

Και οι άνθρωποι τείνουν να συναναστρέφονται εκείνους που προσέχουν τους άλλους ανθρώπους πρώτα, επειδή όλοι θέλουμε περισσότερους τέτοιους ανθρώπους στην ζωή μας.


4. Αγνοείς τους ανθρώπους που έχουν πραγματική ανάγκη:

 Την ίδια στιγμή, κάποιοι άνθρωποι δεν είναι σε θέση να βοηθήσουν τον εαυτό τους. Έχουν ανάγκη ένα χέρι βοήθειας: Λίγα χρήματα, αξιοπρεπές φαγητό, ένα ζεστό ρούχο.

Ακόμα κι αν δεν πιστεύεις στο κάρμα, μπορείς να πιστεύεις ότι τα καλά πράγματα πάντοτε επιστρέφουν σε σένα με την μορφή τής καλής αίσθησης για τον εαυτό σου.

Κι αυτός ο λόγος είναι αρκετός για να βοηθάμε τους ανθρώπους που βρίσκονται σε θέση αρνητικού πλεονεκτήματος.


5. Ρωτάς για να μπορέσεις να μιλήσεις:

 Ένας τύπος στην συνάντηση ρωτάει: "Πιστεύετε οτι τα κοινωνικά δίκτυα είναι αποτελεσματικά στο μάρκετινγκ;"
"Λοιπόν," απαντάς, "πιστεύω ότι στις κατάλληλες συνθήκες..."

"Λάθος," διακόπτει. Και συνεχίζει ακάθεκτος, ενώ προσπαθείς να γλυτώσεις.

Μην διακηρύττεις τις απόψεις σου με πλαστά προσχήματα. Να ρωτάς μόνο αν πραγματικά θέλεις να μάθεις την απάντηση. Και όταν μιλήσεις πάλι, ρώτησε μια συνακόλουθη ερώτηση που σε βοηθά να κατανοήσεις καλύτερα την άποψη του άλλου.

Στους ανθρώπους αρέσουν εκείνοι που ενδιαφέρονται πραγματικά για εκείνους -όχι για τον εαυτό τους.


6. Χρησιμοποιείς το "Ξέρεις ποιός είμαι εγώ;": 

 Αρκετοί άνθρωποι κάνουν χρήση κάποιας μορφής τού "Είμαι πολύ σημαντικός γι' αυτό".

Ίσως η σειρά να είναι μεγάλη ή η εξυπηρέτηση να μην είναι επαρκώς προσωπική ή δεν τους δείχνουν τον δέοντα σεβασμό.

Ας υποθέσουμε ότι είσαι "κάποιος". Οι άνθρωποι θα σε συμπαθούν περισσότερο όταν δεν συμπεριφέρεσαι σαν να είσαι κάποιος -ή όταν δεν πιστεύεις οτι δικαιούσαι διαφορετική μεταχείριση.


7. Δεν συντονίζεσαι:

 Μια ασυνήθιστη προσωπικότητα είναι ενδιαφέρουσα -μέχρι να μην είναι. Ωστόσο, όταν τα πράγματα δυσκολεύουν ή όταν μια κατάσταση γίνεται ανησυχητική, μερικοί άνθρωποι δεν μπορούν να πάψουν να "εκφράζουν την ατομικότητά τους".

Εντάξει, ξέρουμε ότι είσαι διασκεδαστικός, εκκεντρικός, ότι ακολουθείς τους δικούς σου ρυθμούς.

Όμως, υπάρχει καιρός για παιχνίδι και καιρός που απαιτείται σοβαρότητα, χρόνος για να είσαι ασεβής και χρόνος για να προσαρμόζεσαι, στιγμές για να προκαλείς και στιγμές για να υπαναχωρείς.

Το να γνωρίζεις πότε η περίσταση απαιτεί να σταματήσεις να αιτιολογείς τα λόγια ή τις πράξεις σου με ένα άρρητο "Έτσι είμαι εγώ", συχνά κάνει την διαφορά μεταξύ του να είσαι αρεστός και του να είσαι γάιδαρος.


8. Εκλαμβάνεις την αυτο-υποτίμηση για έγκριση:

 Γνωρίζεις ότι δεν υπάρχει πρόβλημα να κάνεις πλάκα με κάποια προσωπικά θέματα αλλά δεν μπορούν οι άλλοι να κάνουν πλάκα σε σένα για τα ίδια πράγματα;

Όπως τα μαλλιά που λιγοστεύουν. Το βάρος. Μια αντίξοη επιχείρηση ή καριέρα. Τον/την σύζυγο και τα παιδιά.

Είναι αποδεκτό να προκαλείς ελαφρά αστεία για τον εαυτό σου αλλά το τελευταίο πράγμα που θέλεις να ακούσεις είναι η φαλάκρα, τα χρήματα ή επιτίμηση αν φας τηγανιτές πατάτες. (Συμπερασματικά: Εγώ μπορώ να λέω ότι είμαι χοντρός. Εσύ δεν μπορείς.)

Μερικές φορές η αυτο-υποτίμηση είναι αυθεντική, όμως συχνά αποτελεί κάλυψη ανασφάλειας. Ποτέ μην συμπεραίνεις ότι οι άνθρωποι που κάνουν πλάκα για τον εαυτό τους σου δίνουν έγκριση να κάνεις τα ίδια αστεία προς εκείνους.

Να πειράζεις μόνο όταν ξέρεις με σιγουριά ότι θα γίνει κατανοητό με το σωστό πνεύμα. Αλλιώς, αν νοιώθεις την ανάγκη να είσαι αστείος, κορόιδεψε τον εαυτό σου.


9. Ταπεινο-καυχιέσαι:

 Το ταπεινο-καύχημα είναι μια μορφή καυχησιολογίας που προσπαθεί να καλύψει τον κομπασμό με λούστρο ταπεινότητας ώστε να καυχιέσαι χωρίς να φαίνεται ότι το κάνεις. (Η λέξη κλειδί είναι "φαίνεται", επειδή είναι εύκολο να πεις ότι οι ταπεινο-καυχησιολόγοι διασκεδάζουν με τον εαυτό τους).

Για παράδειγμα, ένα ταπεινο-καυχησιάρικο tweet ενός ηθοποιού: "Θεέ μου, δεν ξέρω τί να κάνω στο αεροδρόμιο. Πολύς κόσμος, αλλά θα χάσω την πτήση μου αν σταματήσω και φωτογραφηθώ...ω, Θεέ μου, δεν θέλω να απογοητεύσω".

Οι υφιστάμενοί σου δεν θέλουν να ακούσουν πόσο αγχωμένος είσαι με την επικείμενη ομιλία σου στο TED. Δεν θέλουν να ακούσουν πόσο δύσκολο είναι να συντηρείς δύο σπίτια. Πριν καυχηθείς ταπεινά ή όχι, επαγγελματικά ή προσωπικά, λάβε υπόψιν το ακροατήριό σου.

Μια κοπελιά που φοράει extra large ρούχα δεν θέλει να σε ακούσει να παραπονιέσαι ότι "κανονικά φοράς extra small αλλά στα Prada φοράς μεγαλύτερο μέγεθος γιατί έχουν στενή φόρμα".

Ακόμα καλύτερα, μην καυχιέσαι. Απλώς να είσαι υπερήφανος/η για ότι έχεις καταφέρει. Άφησε τους άλλους να καυχηθούν για σένα.

Αν έχεις κάνει όμορφα πράγματα, μην ανησυχείς, θα το κάνουν.


10. Επιβάλλεις τις απόψεις σου:

 Γνωρίζεις πράγματα. Ωραία πράγματα. Υπέροχα πράγματα.

Τέλεια. Μοιράσου τα στο σωστό πλαίσιο. Αν είσαι μέντορας, προπονητής ή προϊστάμενος, μοιράσου. Αν είσαι ο τύπος που μόλις ξεκίνησε διατροφή, μην υποδεικνύεις σε όλους μας τι να παραγγείλουμε.

Παρά μόνο αν το ζητήσουμε. Αυτό που είναι κατάλληλο για σένα, ίσως δεν είναι για τους άλλους. Σιωπή! Μπορεί να αποδειχθεί ότι δεν είναι σωστό ούτε για σένα.

Όπως τα περισσότερα πράγματα στην ζωή, η προσφορά χρήσιμων συμβουλών έχει να κάνει με καθορισμό των ορίων -ακριβώς όπως η δημιουργία φίλων και η επιρροή στους ανθρώπους.

Pages