Όλα όσα είναι σπουδαία στην επιστήμη δεν έχουν έρθει μέσα από τη νόηση, αλλά μέσα από τη διαίσθηση. Όλες οι μεγάλες ανακαλύψεις, όλα τα μεγάλα άλματα έχουν έρθει από το πέρα – από τον Αρχιμήδη μέχρι τον Αϊνστάιν.
Γνωρίζεις την ιστορία τού Αρχιμήδη.
Η ανακάλυψη συνέβη όταν ήταν ξαπλωμένος στην μπανιέρα και χαλάρωνε μέσα στο ζεστό νερό. Και ξαφνικά, μέσα σ’ εκείνη τη χαλάρωση… Είχε μεγάλη ανησυχία για πολλές μέρες. Ο βασιλιάς της χώρας είχε ένα όμορφο χρυσό στέμμα και δεν ήξερε αν ήταν από καθαρό χρυσάφι ή αν ήταν αναμειγμένο μαζί με άλλα μέταλλα. Και ήθελε να το μάθει, χωρίς να καταστραφεί το στέμμα. Τώρα αυτό ήταν μεγάλη σπαζοκεφαλιά. Πώς να ξέρεις αν ήταν καθαρό χρυσάφι ή αν υπήρχαν κι άλλα μέταλλα;
Ο Αρχιμήδης το σκεφτόταν μέρες και νύχτες. Δεν μπορούσε να κοιμηθεί και λύση δεν φαινόταν πουθενά. Συνέβη όμως. Η μπανιέρα ήταν γεμάτη. Όταν ο Αρχιμήδης μπήκε μέσα, χύθηκε λίγο νερό. Και εκεί, μέσα στη χαλάρωση του ζεστού νερού, του ήρθε σαν έκλαμψη, σαν αστραπή, η ιδέα: «Το νερό που χύθηκε έξω από τη μπανιέρα, πρέπει να είναι ανάλογο με το βάρος μου.» Και το πράγμα έδεσε: «Τώρα αν ρίξουμε καθαρό χρυσάφι μέσα σε ένα δοχείο με νερό, λίγο νερό θα ξεχειλίσει. Το εκτόπισμα του νερού θα είναι ανάλογο με την ποσότητα του χρυσού.» Και τον είχε συναρπάσει τόσο η έκσταση, που ξέχασε πως ήταν γυμνός και βγήκε στους δρόμους φωνάζοντας: «Εύρηκα! Εύρηκα!»
Αυτό ήταν διαίσθηση, δεν ήταν λογικό συμπέρασμα.
Ο Αϊνστάιν συνήθιζε να κάθεται μέσα στην μπανιέρα επί ώρες – πιθανόν εξαιτίας του Αρχιμήδη! Ένας από τους σπουδαιότερους Ινδούς διανοούμενους, ο δόκτωρ Λοχία, πήγε κάποτε να τον συναντήσει. Αυτή την ιστορία μου την αφηγήθηκε ο ίδιος ο δόκτωρ Λοχία. Ήταν ένας από τους εντιμότερους πολιτικούς που γνώρισε ποτέ η Ινδία. Είχε σπουδάσει στη Γερμανία και είχε φίλους οι οποίοι γνώριζαν τον Αϊνστάιν. Η συνάντηση κανονίστηκε από έναν κοινό φίλο. Ο δόκτωρ Λοχία ήταν ακριβής στο ραντεβού τους, όμως η σύζυγος τού Αϊνστάιν είπε: «Θα πρέπει να περιμένετε, επειδή είναι στο μπάνιο και κανένας δεν ξέρει πότε θα βγει.»
Πέρασε μισή ώρα, πέρασε μία ώρα και ο δόκτωρ Λοχία ρώτησε: «Θα αργήσει πολύ;»
Η γυναίκα είπε: «Κανένας δεν ξέρει!»
Ο δόκτωρ Λοχία ξαναρώτησε: «Μα, τι κάνει τόση ώρα στο μπάνιο;»
Και η γυναίκα γέλασε και είπε: «Παίζει με τις σαπουνόφουσκες στην μπανιέρα.»
«Για ποιο λόγο;»
«Όταν παίζει με τις σαπουνόφουσκες, του έρχονται ιδέες σε ζητήματα που όσο κι αν σκεφτόταν, δεν μπορούσε να βρει λύσεις. Πάντοτε οι εκλάμψεις του έρχονται μέσα στην μπανιέρα.»
Γιατί μέσα στην μπανιέρα; Επειδή εκεί είσαι χαλαρός.
Όλοι οι σπουδαίοι επιστήμονες συμφωνούν σ’ αυτό. Μερικές φορές συμβαίνει να εργάζονται επί χρόνια και να μη φτάνουν σε κανένα συμπέρασμα και ξαφνικά μια μέρα, έρχεται από το πουθενά, από το πέρα. Δεν μπορείς να πεις ότι αυτό είναι λογικό συμπέρασμα.
Οι ενοράσεις έρχονται από το πέρα. Ο νους είναι απλώς η επιφάνεια του είναι σου. Οι ενοράσεις έρχονται από το κέντρο του είναι σου.
Μην ταυτίζεσαι λοιπόν με το νου. Μη γίνεσαι μόνο ο νους σου. Είσαι περισσότερα, πολύ περισσότερα από το νου. Ο νους είναι μόνο ένας μικρός μηχανισμός μέσα σου. Χρησιμοποίησέ τον, αλλά μην ταυτίζεσαι μ’ αυτόν. Ο νους είναι μια μηχανή μέσα σου, δεν υπάρχει όμως κανένας λόγος να ταυτίζεσαι μ’ αυτόν. Εκείνη η ταύτιση σε οδηγεί σε λάθος μονοπάτια. Όταν αρχίσεις να σκέφτεσαι «εγώ είμαι ο νους,» τότε έχεις ξεστρατίσει. Αν ξέρεις «εγώ δεν είμαι ο νους, αλλά ο κύριος του νου και μπορώ να χρησιμοποιώ το νου», τότε ο νους είναι μια καλή μηχανή, με τρομερή αξία. Μπορεί να δημιουργήσει σπουδαία τεχνολογία.
Διαίσθηση, ένα κβαντικό άλμα πέρα από τη λογική
μέσα στη (μπανιέρα) συμπαντική αλήθεια
- Osho