Γιατί φερόμαστε πιο άσχημα στους δικούς μας ανθρώπους και πώς θα σταματήσουμε να τους συμπεριφερόμαστε σαν να είναι σάκος του μποξ
Γιατί τόσο συχνά συμπεριφερόμαστε χειρότερα στους δικούς μας από ότι στους άλλους ανθρώπους, π.χ. τους απλούς γνωστούς μας; Η λαϊκή σοφία υποστηρίζει ότι η οικειότητα γεννά περιφρόνηση, αλλά η εξήγηση μάλλον είναι ότι:
Έχουμε ελάχιστη ανοχή για τις αρνητικές ιδιότητες εκείνων με τους οποίους περνάμε τον περισσότερο χρόνο μας.
Ωστόσο, αυτή η συμπεριφορά είναι λανθασμένη και πρέπει να διορθωθεί. Σας δείχνουμε τρεις τρόπους.
Δεν πρέπει να αντιμετωπίζουμε τους αγαπημένους μας λιγότερο ευγενικά από ό, τι τους ξένους, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι το κάνουμε συχνά. Το λογικό είναι να επιδιώκουμε να τους αντιμετωπίζουμε με αγάπη, κατανόηση και ευγένεια καθότι εμείς τους επιλέξαμε, τους δημιουργήσαμε ή δημιουργηθήκαμε από αυτούς.
Όταν λοιπόν αυτό δεν συμβαίνει νιώθουμε ενοχές. Έτσι, υποθέτοντας ότι δεν είμαστε τόσο εκνευρισμένοι με τη σύζυγό μας που να θέλουμε διαζύγιο ή ότι δεν μας κουράζουν τόσο πολύ τα παιδιά μας ώστε να τα στείλουμε για υιοθεσία, ή ότι θέλουμε να διακόψουμε οριστικά τις επαφές με τους γονείς μας, ιδού ορισμένες στρατηγικές για να δούμε διαφορετικά τα πράγματα και γιατί όχι, να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι.
Σκεφτείτε ότι κάποια στιγμή μπορεί να τους χάσετε
Κάντε αυτό το -όχι εύκολο- παιχνίδι. Σκεφτείτε την απουσία τους ή την απώλειά τους. Καλύτερα τώρα; Εάν επιδιώξουμε να φανταστούμε μια ζωή χωρίς τον σύζυγό, για παράδειγμα, θα φανταζόμασταν να βλέπουμε τον κενό χώρο που θα άφηνε η απουσία του στη ζωή μας, βλέποντας το κρεβάτι στο οποίο κοιμόμαστε τώρα μαζί χωρίς αυτόν ή αυτήν δίπλα μας, βλέποντας το τραπέζι στο οποίο τρώμε δείπνο, αλλά χωρίς αυτόν απέναντι από μας και ούτω καθεξής. Η επανάληψη αυτής της πρακτικής σε τακτική βάση μπορεί να τη μετατρέψει σε συνήθεια που θα μπορούσε να συνεχίσει να σας γεμίζει με ευγνωμοσύνη για εκείνα τα πρόσωπα που κακομεταχειρίζεστε.
Κάντε από κοινού παρέα με άλλους ανθρώπους
Περάστε χρόνο με τους αγαπημένους σας μαζί με άλλους ανθρώπους. Αυτό θα σας «αναγκάσει» να φερθείτε με περισσότερο τακτ, με περισσότερη καλοσύνη και ευγένεια. Θα σας κάνει να βγάλετε τον καλύτερό σας εαυτό. Κατόπιν αναρωτηθείτε, γιατί δεν μπορείτε να φερθείτε το ίδιο και σε εκείνες τις στιγμές και στους χώρους που δεν υπάρχουν τρίτοι παρά μόνο οι δικοί σας άνθρωποι. Στο σπίτι σας για παράδειγμα.
Πάρτε τον χρόνο σας και κρατήστε απόσταση
Μην το κάνετε γιατί δεν αντέχετε, ούτε επειδή πρέπει να επαναφορτίσετε την ανοχή σας για εκείνα τα πράγματα που σας ενοχλούν. Κάντε το για να δώσετε μια νέα προοπτική σε αυτές τις σχέσεις. Όταν μετά από λίγο καιρό επιστρέψετε σε αυτές, πιθανόν θα έχετε επαναπροσδιορίσει τις αντιλήψεις σας και να ξέρετε να αντιμετωπίσετε τις δυσλειτουργίες καλύτερα.