Η κατάρριψη του κινεζικής κατασκευής αναγνωριστικού μη επανδρωμένου ιπτάμενου συστήματος Wing Long από τουρκικό σύστημα λέιζερ στην Λιβύη καταδεικνύει ότι η Άγκυρα έχει πετύχει κάτι που δεν έχουν ακόμα πετύχει οι ΗΠΑ: την χρησιμοποίηση σε πραγματικό πολεμικό πεδίο ενός συστήματος λέιζερ εναντίον πραγματικού εχθρικού στόχου.
Ο Αμερικανικός Στρατός το 2022 – μετά από δύο χρόνια – θα θέσει σε υπηρεσία οχήματα Stryker με συστήματα λέιζερ ισχύος 50 kW για να καταστρέφουν UAS, ελικόπτερα, ρουκέτες, βλήματα πυροβολικού και όλμους. Το τουρκικό σύστημα ήταν της ίδιας ισχύος.
Το λέιζερ με την λαϊκή ονομασία «ακτίνα θανάτου» υπάρχει σχεδόν από τον Β’ ΠΠ. Το πρόβλημα πάντα ήταν ότι για να παραχθεί καταστρεπτικής ισχύος ακτίνα λέιζερ απαιτείτο ένα τεράστιο ποσό ενεργείας από μια πολύ μεγάλη εγκατάσταση παραγωγής ενεργείας.
Σήμερα λέιζερ μεσαίας ισχύος – όπως το τουρκικό – είναι πλέον επιχειρησιακά σε τακτικό επίπεδο. Δηλαδή βρίσκονται επάνω σε μικρούς φορείς – όπως το τουρκικό όχημα Otocar Cobra, όπου πιθανότατα έχει τοποθετηθεί το τουρκικό λέιζερ – μετακινούνται ταχύτατα στο πεδίο της μάχης και μεταφέρονται από αεροσκάφη, ελικόπτερα και αποβατικά σκάφη.
Σε πολεμική χρήση το λέιζερ είναι μια πανάκριβη υπόθεση. Τα τέσσερα πρωτότυπα οχήματα Stryker του Αμερικανικού Στρατού που θα φέρουν λέιζερ ενεργείας 50 kW κόστισαν 490 εκατ. δολάρια. Η τουρκική εταιρεία Tubitak έχει επενδύσει περίπου τόσα για να αναπτύξει το τουρκικό λέιζερ: 450 εκατ. Πιθανότατα η Τουρκία να διαθέτει περισσότερα από τέσσερα οχήματα, λαμβανομένου υπόψιν της επιπρόσθετης χρηματοδότησης από την Aselsan. Αλλά γιατί όλοι προσπαθούν να αποκτήσουν λέιζερ όταν είναι τόσο ακριβό σύστημα;
Τα πλεονεκτήματά του είναι πολλά και σημαντικά και για τα ελληνικά αμυντικά δεδομένα δημιουργούν νέες προκλήσεις.
Η ακτίνα λέιζερ στο υπέρυθρο φάσμα δεν εντοπίζεται οπτικά, αλλά μόνον από συστήματα προειδοποίησης εγκλωβισμού από λέιζερ. Αν δεν υπάρχει το LWR, τότε το αεροσκάφος, το πλοίο κ.λπ. δεν αντιλαμβάνεται ότι βρίσκεται υπό επίθεση και ξαφνικά βιώνει τα αποτελέσματα του λέιζερ. Τα λέιζερ μεσαίας ενεργείας δεν παράγουν άμεση καταστροφή αλλά χρειάζεται να παραμείνουν ένα χρονικό διάστημα αρκετών δευτερολέπτων ή λίγων λεπτών για να «θερμάνουν» το σημείο προσβολής και να προκαλέσουν τήξη και ανάφλεξη.
Η ταχύτατα της ακτίνας λέιζερ είναι αυτή του… φωτός! Επομένως φτάνει στον στόχο της σχεδόν ακαριαία σε μικρές αποστάσεις και μπορεί να τον ακολουθήσει εύκολα, χωρίς να είναι απαραίτητο να «κάψει» ένα επανδρωμένο αεροσκάφος ή ελικόπτερο: αρκεί να τυφλώσει προσωρινά ή μόνιμα τον/ τους πιλότους.
Το «βεληνεκές» της ακτίνας λέιζερ είναι άπειρο κι εφόσον μια ακτίνα λέιζερ μπορεί να «θερμάνει» και τελικά να αναφλέξει έναν στόχο, γιατί να μην μπορεί από τις Μικρασιατικές ακτές να βάλει φωτιά σε πευκοδάση σε ελληνικά νησιά που βρίσκονται πολύ κοντά σε αυτές, όπως η Σάμος; Επίσης, πως μπορούμε να ξέρουμε αν ένα τέτοιο σύστημα λέιζερ δεν έχει τοποθετηθεί σε σκάφη της Τουρκικής Ακτοφυλακής ή σε τουρκικά εμπορικά πλοία που διαπλέουν το Αιγαίο, αλλά και πλησιάζουν τις ελληνικές ακτές ακόμη και της ηπειρωτικής Ελλάδος; Μήπως οι φωτιές σε παραλιακά μέρη – όπως π.χ. το Μάτι – είναι εύκολοι στόχοι από την συγκαλυμμένη χρήση των τουρκικών λέιζερ; Πρόκειται για το τέλειο έγκλημα: δεν υπάρχει κανένα στοιχείο εμπρησμού! Και φυσικά και άλλες ευαίσθητες εγκαταστάσεις μπορούν να πληγούν, όπως μετασχηματιστές της ΔΕΗ, κεραίες επικοινωνιών, αποθήκες καυσίμων… Μια αόρατη απειλή επάνω σε τουρκικά ή ξένα (υπό τουρκικό έλεγχο) πλοία μπορεί να πλήξει ακόμα και τις εγκαταστάσεις καυσίμων αλλά και τάνκερ στον Ασπρόπυργο!
Στα Ίμια το ελικόπτερο ΑΒ-212 έπεσε από βέρτιγκο των πιλότων, λέει η έρευνα. Αν αυτό είναι αλήθεια – και δεν έχει πυροβοληθεί από τους Τούρκους βατραχανθρώπους επί της βραχονησίδας – μήπως οι πιλότοι τυφλώθηκαν; Και δεν είναι μόνον η τύφλωση που μπορεί να προκαλέσει το λέιζερ. Υπάρχουν διάφορα είδη λέιζερ που προκαλούν διάφορα συμπτώματα.
Το Electrolaser λειτουργεί σαν κεραυνός, και η επίδρασή του στον άνθρωπο είναι σαν να έχει χτυπηθεί από μια τεράστια ηλεκτρική εκκένωση. Αν ένα όπλο tazer / stun gun χειρός, που χρησιμοποιεί η αστυνομία για ακινητοποίηση επικίνδυνων κακοποιών με ηλεκτρικό σοκ ρίχνει κάτω και τον πιο δυνατό άνθρωπο, ένα όπλο tazer μεγάλου μεγέθους τι μπορεί να προκαλέσει σε έναν πιλότο; Το Pulsed Energy Projectile είναι μια μορφή ενεργείας λέιζερ που προκαλεί ήχο, σοκ και ηλεκτρομαγνητικά κύματα, που προκαλούν με την σειρά τους πόνο και προσωρινή παράλυση. Το λέιζερ Dazler προκαλεί τύφλωση σε γυμνούς οφθαλμούς και αποπροσανατολισμό, αλλά και μέσα από αισθητήρες, δηλαδή όταν ένας άνθρωπος κοιτά μέσα από μια διόπτρα υπερύθρων ή φορά διόπτρες νυκτερινής όρασης – ένα βασικό υλικό για νυκτερινή πτήση αλλά και νυκτερινή μάχη στο έδαφος.
Tα τουρκικά πλοία φημολογείται ότι ήδη διαθέτουν συστήματα λέιζερ. Πως μπορεί να αντιληφθεί κανείς ότι μια έκρηξη πυραύλων Harpoon σε μια ελληνική φρεγάτα είναι ατύχημα ή επίθεση με αόρατο λέιζερ. Ή πως μπορεί να αντιληφθούμε ότι η βλάβη των ραντάρ είναι απλή βλάβη ή επίθεση με λέιζερ, που θα ακολουθηθεί από εισβολή;
Συμπερασματικά, η απειλή του τουρκικών λέιζερ είναι υπαρκτή και προβλέπεται να αποβεί πολύ μεγαλύτερη, όσο η τουρκική βιομηχανία επενδύει τεράστια ποσά στην ανάπτυξη τέτοιων συστημάτων. Η επίσημη ελληνική αντίδραση αναμένεται να είναι η συνήθης: υποβάθμιση της απειλής και διασκέδαση των συνεπειών, όπως συμβαίνει με τους S-400 και τα F-35 (που ΙΣΩΣ δεν πάρουν οι Τούρκοι ή θα πάρουν κάτι ανάλογα ρωσικά)…