Ο σύγχρονος τρόπος ζωής παίζει σημαντικό ρόλο στην εξασθένιση των γνωστικών λειτουργιών και στη λειτουργία του εγκεφάλου.
Το άγχος, η καθιστική ζωή, η έκθεση σε περιβαλλοντικούς ρύπους, η κακή διατροφή, η μοναξιά και η κοινωνική απομόνωση είναι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο δυσλειτουργίας του εγκεφάλου.
Σε όλους κατά καιρούς έχει συμβεί να νιώθουμε ότι δεν έχουμε «καθαρό μυαλό».
– Αλλάξτε διατροφικές συνήθειες: Σε αντίθεση με τα προϊόντα ολικής άλεσης, τα επεξεργασμένα σιτηρά (όπως το λευκό ψωμί) και τα τρανς λιπαρά εμποδίζουν τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου και περιορίζουν τη γνωστική ικανότητα.
– Βάλτε προτεραιότητες: Οι ευθύνες και οι υποχρεώσεις της καθημερινότητας, υπερφορτώνει με πληροφορίες τον εγκέφαλο. Γράψτε αναλυτικά σε μια λίστα το τι πρέπει να κάνετε μέσα στην ημέρα και προσπαθήστε να μην αγχώνεστε.
– Περάστε χρόνο στη φύση: Έρευνες επισημαίνουν ότι η έκθεση στη φύση βελτιώνει τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική υγεία. Για παράδειγμα, η έκθεση σε φυσικά ερεθίσματα μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του νευρικού συστήματος και να μειώσει τα επίπεδα των ορμονών του στρες, της κορτιζόλης και της αδρεναλίνης.
– Βάλτε τη γυμναστική στη ζωή σας: Η αερόβια άσκηση μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία της μνήμης και να διατηρήσει τον εγκέφαλο υγιή καθώς μεγαλώνουμε.
– Κοιμηθείτε: Έρευνες επιβεβαιώνουν ότι η κακή ποιότητα ύπνου και η υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο Αλτσχάιμερ, ενώ όσο λιγότερες ώρες κοιμάστε τόσο αυξάνεται η διαδικασία γήρανσης και συρρίκνωσης του εγκεφάλου.
Πηγή: Reader’s Digest