Μια νέα έρευνα αποκαλύπτει τι «δένει» πιο πολύ και για περισσότερα χρόνια ένα ζευγάρι
Ποιος θα ήταν ο καλύτερος άνθρωπος στον κόσμο για να μας συμβουλεύσει πώς θα κάνουμε τη σχέση με το σύντροφό μας να κρατήσει για πάντα; Κάποιος που το έχει καταφέρει, φαίνεται να σκέφτηκαν οι επιστήμονες στο πανεπιστήμιο Cornell, οι οποίοι ολοκλήρωσαν μέσα στο καλοκαίρι την έρευνα με τίτλο Cornell Marriage Advice Project. «Πηγή» τους, πάνω από 700 άντρες και γυναίκες που έχουν παραμείνει παντρεμένοι και ευτυχισμένοι για 30, 40, 50 ή και περισσότερα χρόνια, καταφέρνοντας να ξεπεράσουν όλα αυτά που περνάμε κι εμείς (ή πρόκειται να περάσουμε) και τα οποία βάζουν σε δοκιμασία ένα γάμο: τις συχνά αναπάντεχες αλλαγές στα επαγγελματικά, την οικονομική ανασφάλεια, τα προβλήματα υγείας που ίσως προκύψουν, τις απαιτήσεις που φέρνει το μεγάλωμα των παιδιών κ.λπ.
1.Μάθετε να επικοινωνείτε
«Αυτό στο οποίο επέμεναν περισσότερο τα ζευγάρια που συμμετείχαν στην έρευνα», ανακοίνωσαν οι επιστήμονες, «ήταν να μιλάμε, να μιλάμε και να μιλάμε. Τα περισσότερα προβλήματα σε ένα γάμο μπορούν να λυθούν αρκεί να υπάρχει ανοιχτή επικοινωνία. Άλλωστε, οι περισσότεροι που είχαν στο “βιογραφικό” τους κάποιον αποτυχημένο γάμο, θεωρούν ότι γι’ αυτό ευθύνεται κυρίως η έλλειψη επικοινωνίας».
2.Γνωρίστε το σύντροφό σας καλά πριν παντρευτείτε
«Πολλοί από τους συμμετέχοντες στην έρευνά μας παντρεύτηκαν σε μικρή ηλικία. Κι όμως, συστήνουν το αντίθετο», λέει ο επικεφαλής, Karl Pillemer. «Όλοι τους συμβουλεύουν τα νέα ζευγάρια να περιμένουν να γνωρίσουν καλά το σύντροφό τους και να μοιραστούν πολλές κοινές εμπειρίες πριν παντρευτούν. Το συμπέρασμα είναι σαφές: “ποτέ μην παντρεύεστε πιστεύοντας ότι στην πορεία μπορείτε να αλλάξετε τον άλλο”».
3.Βλέπετε το γάμο σαν μια δέσμευση εφ’ όρου ζωής
«Αντί να θεωρούμε το γάμο σαν μια συνεργασία που κρατάει όσο διαρκεί και το πάθος μεταξύ του ζευγαριού, οι συμμετέχοντες επιμένουν στο αντίθετο. Μόνο έτσι, λένε, θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τις δύσκολες περιόδους που σίγουρα θα υπάρξουν».
4.Μάθετε να δουλεύετε σαν ομάδα
«…δηλαδή, βλέπετε τα προβλήματα σαν προβλήματα του ζευγαριού και όχι μόνο του ενός από τους δύο συντρόφους. Οποιαδήποτε δυσκολία, ασθένεια, αναποδιά ή αποτυχία του ενός είναι ευθύνη και του άλλου».
5.Επιλέγετε συντρόφους με τους οποίους έχετε πολλά κοινά
«Μπορεί ο γάμος να είναι δύσκολος για όλους σε κάποιες φάσεις, αλλά τα πάντα είναι ευκολότερα όταν ο σύντροφός σου έχει τα ίδια ενδιαφέροντα, παρελθόν και τρόπο θεώρησης των πραγμάτων. Τα πιο βασικά σημεία που είναι σημαντικό να βλέπουμε με τον ίδιο τρόπο είναι κυρίως το μεγάλωμα των παιδιών και η διαχείριση των οικονομικών».
via
via