Πως υπολογίζουμε σωστά το βάρος μας; - Point of view

Εν τάχει

Πως υπολογίζουμε σωστά το βάρος μας;




  Η ζυγαριά είναι το βασικό «εργαλείο» που έχετε στη διάθεσή σας για να παρακολουθείτε σε βάθος χρόνου του βάρος σας και να αξιολογείτε τα αποτελέσματα μιας δίαιτας.



Για να σας δώσει όμως την ακριβέστερη δυνατή μέτρηση θα πρέπει να ακολουθήσετε μερικά απλά βήματα.


Η ζυγαριά δίνει τη χαμηλότερη μέτρηση το πρωί, αμέσως μετά την πρωινή επίσκεψη στην τουαλέτα και πριν το πρωινό γεύμα.


Καλό είναι να πίνετε ένα ποτήρι νερό αμέσως μόλις ξυπνήσετε για να αντισταθμίσετε την αφυδάτωση και την εφίδρωση που συμβαίνει κατά τη διάρκεια του ύπνου. Περιμένετε περίπου μισή ώρα και ζυγιστείτε αμέσως μετά για να έχετε την ακριβέστερη δυνατή εικόνα του βάρους σας.


Δεν συνιστάται το ζύγισμα τις βραδινές ώρες, καθώς το σωματικό βάρος παρουσιάζει αποκλίσεις κατά ένα ή και δύο κιλά λόγω της επίδρασης διαφόρων παραγόντων όπως η διατροφή, τα επίπεδα σωματικής άσκησης ή η γενικότερη κατάσταση της υγείας. Στις γυναίκες, το βάρος επηρεάζεται και από το στάδιο του κύκλου της περιόδου.


Όσο για τη συχνότητα του ζυγίσματος, μία με δύο μετρήσεις την εβδομάδα είναι αρκετές, αρκεί να πραγματοποιούνται κάτω από τις ίδιες ακριβώς συνθήκες: Θα πρέπει να χρησιμοποιείτε την ίδια ζυγαριά, επάνω στην ίδια επιφάνεια και να ζυγίζεστε την ίδια ώρα της ημέρας κάθε φορά.


Ακολουθώντας όλα τα παραπάνω, θα καταφέρετε να σχηματίσετε μια σαφή εικόνα για το σωματικό σας βάρος και να αξιολογείτε σωστά τυχόν διακυμάνσεις που παρατηρείτε σε βάθος χρόνου.


Οι 7 περιπτώσεις που η ζυγαριά σού λέει ψέματα





Είναι πολύ σύνηθες, το νούμερο της ζυγαριάς να κολλάει στο ίδιο σημείο για μέρες ή ακόμη και για εβδομάδες, αλλά εσύ να μπορείς να μπεις σε στενότερα ρούχα που δεν μπορούσες να φορέσεις παλαιότερα.

Αποτέλεσμα; Το ζύγισμα καθημερινά ή ακόμη και πολλές φορές την ίδια ημέρα μπορεί να σε τρελάνει! Μάθε, λοιπόν, ότι υπάρχουν σημαντικοί λόγοι που μπορούν να κάνουν τη ζυγαριά να ανεβοκατεβαίνει, γεγονός που θα σε απογοητεύει και θα μειώνει τη θέληση σου για να συνεχίσεις την προσπάθεια. Γι’ αυτό μη παίρνεις «τοις μετρητοίς» αυτό που βλέπεις στη ζυγαριά αν συμβαίνουν τα εξής: 

1) Αμέσως μετά το γεύμα
Μόλις έφαγες, ζυγίστηκες και είσαι 2 κιλά βαρύτερη! Μην ανησυχείς, το γεύμα δεν μετατράπηκε σε λίπος στο σώμα σου τόσο γρήγορα. Απλώς αυξήθηκε η ροή αίματος λόγω της ποσότητας του φαγητού που κατανάλωσες, η οποία παραμένει στο στομάχι και σε ολόκληρο το πεπτικό σύστημα για αρκετή ώρα μέχρι να απορροφηθεί. Επίσης, το περιεχόμενο του φαγητού σε αλάτι μπορεί να αυξήσει προσωρινά την κατακράτηση υγρών. 

2) Τις πρώτες εβδομάδες εφαρμογής ενός προγράμματος διατροφής και άσκησης
Ξεκίνησες με ενθουσιασμό να εφαρμόζεις ένα πρόγραμμα διατροφής ή άσκησης και η ζυγαριά δείχνει να κατεβαίνει με εντυπωσιακούς ρυθμούς τις πρώτες μέρες ή εβδομάδες. Πολύ καλό για να είναι αληθινό! Δυστυχώς ανακαλύπτεις ότι τα νούμερα κατεβαίνουν με βραδύτερους ρυθμούς στη συνέχεια. Υπάρχει εξήγηση: όταν μειώνεις τις θερμίδες που προσλαμβάνεις από το φαγητό, το σώμα χρησιμοποιεί το αποθηκευμένο γλυκογόνο, ένα είδος υδατάνθρακα που βρίσκεται στο ήπαρ και τους μύες, για να παράγει ενέργεια. Το γλυκογόνο συγκρατεί μεγάλες ποσότητες νερού και όταν αυτό «καίγεται» απελευθερώνει νερό. Αποτέλεσμα είναι η μεγάλη απώλεια νερού και όχι λίπους, τουλάχιστον στην αρχή. 

3) Αμέσως μετά την άσκηση
Μόλις ολοκλήρωσες 1 ώρα τρέξιμο στο διάδρομο και τρέχεις στη ζυγαριά με τη λαχτάρα να μάθεις πόσο λίπος έκαψες. Μακάρι το λίπος να χανόταν τόσο γρήγορα! Εκείνη τη στιγμή η απώλεια βάρους που βλέπεις είναι μόνο απώλεια υγρών λόγω του ιδρώτα, τα οποία θα επανέλθουν στο σώμα σου μόλις ενυδατωθείς. Άλλος ένας λόγος για να ζυγίζεσαι την ίδια ώρα της ημέρας, και όχι κάθε μέρα, για πιο αξιόπιστα αποτελέσματα. 

4) Αμέσως μετά την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας υγρών
Παρόμοια με την απώλεια υγρών λόγω ιδρώτα, μπορείς να παρατηρήσεις την αύξηση βάρους που συμβαίνει μετά την πρόσληψη μεγάλης ποσότητας υγρών. Αν πιεις ένα μικρό μπουκάλι νερού και ζυγιστείς αμέσως, θα δεις το βάρος σου να αυξάνεται κατά μισό κιλό. Αυτό όμως είναι προσωρινό, καθώς το σώμα σου θα το απορροφήσει στο επόμενο διάστημα.

5) Λίγη ώρα πριν κοιμηθείς
Ξεκινώντας τη μέρα σου ζυγίστηκες το πρωί και θέλεις να τσεκάρεις πόσο βάρος έχασες στη διάρκεια της μέρας, ανεβαίνοντας στη ζυγαριά και το βράδυ λίγο πριν κοιμηθείς. Αν το βάρος σου είναι λιγότερο ή περισσότερο από το πρωί, αυτό δε σημαίνει ότι έχασες ή έβαλες κιλά. Βλέποντας τη ζυγαριά αναρωτήσου: πότε ήταν το τελευταίο μου γεύμα, πότε ασκήθηκα τελευταία, πότε ήπια το τελευταίο ποτήρι νερό; Για το λόγο αυτό οι ειδικοί προτείνουν το ζύγισμα να γίνεται την ίδια μέρα της εβδομάδας, την ίδια ώρα της ημέρας, φορώντας τα ίδια ρούχα, χρησιμοποιώντας την ίδια ζυγαριά, ώστε να έχεις μια, όσο το δυνατόν, πιο αληθινή εικόνα του βάρους σου.

6) Μετά τον τοκετό
Μόλις γέννησες ένα μωράκι 3,5 κιλών! Ελπίζεις, λοιπόν, ότι σε λίγες μέρες θα ανέβεις στη ζυγαριά και θα δεις μια σημαντική απώλεια κιλών. Στην πραγματικότητα, η άμεση απώλεια βάρους μετά τον τοκετό είναι γύρω στα 6-7 κιλά, αν λάβεις υπόψη το βάρος του μωρού, του πλακούντα και του αμνιακού υγρού. Σκέψου ότι το υπόλοιπο βάρος το πήρες στη διάρκεια μιας ολόκληρης εγκυμοσύνης και περιλαμβάνει σημαντική αύξηση του λίπους σώματος. Συγκεντρώσου σε μια ισορροπημένη διατροφή, βάλε το θηλασμό στο πρόγραμμα και δώσε χρόνο στο σώμα σου να επανέλθει φυσικά! 

7) Στη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως
Οι αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα σου στη διάρκεια του κύκλου (προεμμηνορυσιακό σύνδρομο, έμμηνος ρύση, ωορηξία) κάνουν το βάρος σου να κυμαίνεται 1 με 2 κιλά πάνω. Συνεπώς μην ανησυχείς για το βάρος σου σε αυτές τις «ιδιαίτερες» μέρες, καθώς τα κιλά τείνουν να ανεβοκατεβαίνουν ανεξήγητα.

Ηθικό δίδαγμα: μην αφήνεις τις αυξομειώσεις του βάρους σου να σε απογοητεύουν. Χρησιμοποίησε τη ζυγαριά ως σύμβουλο και όχι ως τον απόλυτο δείκτη επιτυχίας. Άλλωστε υπάρχουν και άλλοι τρόποι, «χωρίς ζυγαριά», για να αξιολογείς την πρόοδο σου στη μάχη που δίνεις μαζί της. Τα ρούχα, η λιπομέτρηση είναι πάντα στη διάθεση σου.

Pages