Αμφισβήτησε τη Σκέψη Σου - Point of view

Εν τάχει

Αμφισβήτησε τη Σκέψη Σου





Η Αμερικανίδα Byron Katie (1942) έπασχε από βαριά κατάθλιψη. Για χρόνια ήταν κλεισμένη στο σπίτι, ανήμπορη και απομονωμένη, πολλές φορές ανίκανη να σηκωθεί από το κρεβάτι. Σε μια στιγμή εσωτερικής διαύγειας έκανε μία τρομερή διαπίστωση, που της άλλαξε (και της έσωσε) τη ζωή. Συνειδητοποίησε ότι πηγή του πόνου που βίωνε ήταν η απογοήτευσή της από τον κόσμο γύρω της και συγκεκριμένα οι αρνητικές σκέψεις που έκανε σχετικά με τα προβλήματα που έκρινε ότι της προκαλούσαν οι άλλοι.





Κατάλαβε, ωστόσο, ότι η κατάθλιψή της προερχόταν όχι από τον κόσμο που την περιέβαλλε, αλλά από όσα η ίδια πίστευε για το περιβάλλον της. Έτσι, δημιούργησε την «Εργασία», μία μέθοδο που ουσιαστικά διδάσκει πώς να αντιστρέψουμε τις σκέψεις μας: αντί να προσπαθούμε να αλλάξουμε τον κόσμο ώστε να τον κάνουμε να ταιριάζει με τις σκέψεις μας, μπορούμε να αποδεχτούμε την πραγματικότητα και να συνειδητοποιήσουμε ότι τελικά ο λόγος που υποφέρουμε είναι ότι κατακλυζόμαστε από σκέψεις που απορρίπτουν αυτό που υπάρχει. Εν ολίγοις, είμαστε δυστυχισμένοι, ανικανοποίητοι, αγχωμένοι διότι μας δυσαρεστεί η πραγματικότητα που ζούμε.

Πράγματι, πόσες φορές δεν έχουμε την ψευδαίσθηση ότι θα νιώσουμε καλύτερα, αν αλλάξουμε επάγγελμα, αν ο σύντροφός μας, μας ακούει περισσότερο, αν το παιδί μας είναι πιο υπάκουο κτλ; Κι όμως…τα δεδομένα αυτά, αν τα σκεφτούμε από διαφορετικό πρίσμα θα δούμε ότι είναι καταστάσεις τις οποίες εμείς επιτρέπουμε να μας στενοχωρούν. Εν ολίγοις, δεν ευθύνονται οι άλλοι για όσα δυσάρεστα συναισθήματα έχουμε, αλλά εμείς που κάνουμε αρνητικές σκέψεις για αυτά. Άλλωστε…σκεφτείτε: Θα νιώσετε πράγματι καλύτερα αν βελτιωθούν αυτές οι καταστάσεις;



«Η Εργασία» της, δεν συμβουλεύει την παθητικότητα. Συμβουλεύει την αποδοχή της πραγματικότητας και την αντιστροφή της σκέψης ώστε να δούμε ότι δεν είναι η πραγματικότητα που μας στενοχωρεί αλλά οι αρνητικές και ανικανοποίητες σκέψεις που κάνουμε γι’ αυτή, τα ατελείωτα «έπρεπε» ή «δεν θα έπρεπε». Για παράδειγμα: πόσο ωφελεί να δυσφορούμε με το γεγονός ότι χάσαμε την δουλειά μας; Αυτή είναι μία πραγματικότητα που πρέπει να αποδεχτούμε κι έπειτα να αναζητήσουμε εναλλακτικούς τρόπους δράσης.

Προτείνει να διαχωρίσουμε τρεις βασικές δουλειές στο σύμπαν: τη δική μας, των άλλων και του Θεού. Η τελευταία αφορά καταστάσεις έξω από τον έλεγχό μας (π.χ. μια φυσική καταστροφή). Η δεύτερη, η μεγαλύτερη πηγή του άγχους μας, σχετίζεται με όσα κάνουν οι γύρω μας, τα οποία θεωρούμε ότι μας αφορούν άμεσα, σε βαθμό να θέλουμε να τα ελέγξουμε και να τα αλλάξουμε. Η πρώτη, είναι η δική μας δουλειά στην οποία και χρειάζεται να επικεντρωθούμε. Αν πετύχουμε να μείνουμε στη δική μας εργασία, αυτό θα μας απελευθερώσει με τρόπους που δεν φανταζόμασταν καν. Το κυριότερο: θα διαπιστώσουμε τη δική μας ευθύνη απέναντι σε κατηγορίες που αποδίδουμε σε άλλους, θα αποδεχτούμε το γεγονός ότι μόνο τον εαυτό μας μπορούμε να αλλάξουμε και θα αγκαλιάσουμε την νέα πραγματικότητα που θα μας αποκαλυφθεί.



Η Εργασία της, είναι ένας τρόπος, για να αναγνωρίσεις και να θέσεις υπό αμφισβήτηση τις σκέψεις που προκαλούν όλο τον πόνο στον κόσμο. Είναι ένας τρόπος για να νιώσεις γαλήνη με τον εαυτό σου και τον κόσμο. Οποιοσδήποτε διαθέτει ένα ανοιχτό μυαλό μπορεί να κάνει αυτή την Εργασία.

Η Εργασία είναι μια απλή, ισχυρή διαδικασία με 4 απλές ερωτήσεις – τρεις ανατροπές και συγκεκριμένα, πραγματικά παραδείγματα που θα βοηθήσει το άγχος σας, τις αρνητικές σκέψεις, να αμφισβητήσετε τις αρνητικές πεποιθήσεις και τα πιστεύω, τις καλά κρυμμένες ιδέες και να τις ξεσκεπάσετε.

Οι 4 ερωτήσεις είναι:


Είναι αλήθεια αυτό; [ΝΑΙ ή ΟΧΙ]


Μπορείτε να ξέρετε με απόλυτη βεβαιότητα ότι αυτό είναι αλήθεια;


Πώς αντιδράτε, τι συμβαίνει αν πιστεύετε αυτό που σκέφτεστε;


Ποιός θα ήσουν χωρίς αυτό που σκέφτηκες;

Το επόμενο βήμα της Εργασίας, η ανάκαμψη, είναι ένας τρόπος να αποκτήσουμε την εμπειρία της αντίθετης σκέψης των πιστεύω μας. Για παράδειγμα, η σκέψη “Ο σύζυγός μου πρέπει να με ακούει” μπορεί να μετατραπεί σε “πρέπει να ακούσω τον σύζυγό μου”, “Πρέπει να ακούσω τον εαυτό μου” και “Ο σύζυγός μου δεν πρέπει να με ακούει”.

Ο προβληματισμός – σχεδόν ένα είδος διαλογισμού με ερωτήσεις – ανοίγει ένα παράθυρο για νέες προοπτικές. Ανοίγει νέους τρόπους για να έρθει η ειρήνη με τον εαυτό μας και τον κόσμο. Αυτό ανοίγει χώρο για μια αποτελεσματική αλλαγή .

«Η Εργασία» της, περιλαμβάνει ένα τετράδιο εργασίας που μπορείτε να βρείτε εύκολα στο διαδίκτυο. Αναζητήστε το, συμπληρώστε το με ειλικρίνεια και θα δείτε ότι τελικά καμία σκέψη δεν είναι επικίνδυνη, μέχρι να την πιστέψουμε!

Πηγή Wikipedia

Στα τριάντα της χρόνια, η Μπάιρον Καθλίν Ριντ έπεσε σε βαριά κατάθλιψη. Μέσα σε διάστημα δέκα χρόνων η κατάθλιψή της βάθυνε και τα δύο τελευταία χρόνια εκείνης της περιόδου η Κέιτι (όπως την αποκαλούν) σπάνια κατάφερνε να βγει από το υπνοδωμάτιό της. Τότε, ένα πρωί, μέσα από τα βάθη της απόγνωσης, είχε μια συνειδητοποίηση που της άλλαξε τη ζωή. Είδε ότι όταν πίστευε τις σκέψεις της πονούσε και όταν δεν τις πίστευε δεν πονούσε. Αυτό που είχε προκαλέσει την κατάθλιψή της δεν ήταν ο κόσμος γύρω της, αλλά όσα πίστευε για τον κόσμο γύρω της.

Σε μια στιγμή εσωτερικής διαύγειας, είδε ότι η προσπάθειά μας να βρούμε την ευτυχία είναι αντεστραμμένη ‒ αντί να προσπαθούμε μάταια νʼ αλλάξουμε τον κόσμο ώστε να τον κάνουμε να ταιριάζει με τις σκέψεις μας για το πώς θα «έπρεπε» να είναι, μπορούμε να αμφισβητήσουμε αυτές τις σκέψεις και, συναντώντας την πραγματικότητα όπως είναι, να βιώσουμε απίστευτη χαρά και ελευθερία. Ως αποτέλεσμα, μια κλινήρης, αυτοκτονική γυναίκα γέμισε με αγάπη για καθετί που φέρνει η ζωή.

Ανέπτυξε μια απλή, ωστόσο δυναμική μέθοδο διερεύνησης, με το όνομα «Η Εργασία», που έδειξε στους ανθρώπους πώς να απελευθερώνουν τους εαυτούς τους. Η βαθιά κατανόησή της για τη λειτουργία του νου συμπίπτει με την πρωτοποριακή έρευνα στη γνωσιακή νευροεπιστήμη και η Εργασία έχει συγκριθεί με τους σωκρατικούς διαλόγους, τις βουδιστικές διδασκαλίες και τα προγράμματα απεξάρτησης δώδεκα βημάτων.

Όμως ανέπτυξε τη μέθοδό της χωρίς να έχει καμία γνώση θρησκευτικών ή ψυχολογικών προσεγγίσεων. Η Εργασία είναι καθαρά βασισμένη στην άμεση εμπειρία μιας γυναίκας για το πώς γεννιέται και πεθαίνει ο πόνος. Είναι εκπληκτικά απλή, προσιτή σε ανθρώπους κάθε ηλικίας και πολιτισμικού περιβάλλοντος, και δεν απαιτεί τίποτα περισσότερο από ένα στυλό, ένα χαρτί και μια διάθεση νʼ ανοίξει κανείς το μυαλό του.
Αντιλήφθηκε αμέσως ότι το να μοιράζεται με τους ανθρώπους τις δικές της συνειδητοποιήσεις και απαντήσεις δεν είχε πολλή αξία ‒ αντίθετα, προσφέρει μια διαδικασία που μπορεί να χαρίσει στους ανθρώπους τις δικές τους απαντήσεις. Οι πρώτοι άνθρωποι που ήρθαν σʼ επαφή με την Εργασία της ανέφεραν ότι η εμπειρία ήταν μεταμορφωτική και σύντομα άρχισε να δέχεται προσκλήσεις για να διδάξει τη διαδικασία αυτή δημοσίως.

Από το 1986, έχει παρουσιάσει την Εργασία σε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Σε συνδυασμό με τις δημόσιες εκδηλώσεις, έχει κάνει την Εργασία σε επιχειρήσεις, πανεπιστήμια, σχολεία, εκκλησίες, φυλακές και νοσοκομεία. Η χαρά και το χιούμορ της χαλαρώνουν αμέσως τους ανθρώπους, ενώ οι βαθιές συνειδητοποιήσεις και οι υπερβάσεις που γρήγορα βιώνουν οι συμμετέχοντες καθιστούν τις εκδηλώσεις ακαταμάχητες. Από το 1998, διευθύνει το «Σχολείο για την Εργασία», ένα πρόγραμμα εννιά ημερών, που διεξάγεται αρκετές φορές το χρόνο.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, το Σχολείο είναι ένας εγκεκριμένος οργανισμός που παρέχει μόρια συνεχιζόμενης εκπαίδευσης και πολλοί ψυχολόγοι, σύμβουλοι και θεραπευτές αναφέρουν ότι η Εργασία αρχίζει να γίνεται το πιο σημαντικό εργαλείο της δουλειάς τους. Προσφέρει επίσης το «Εντατικό Εργαστήριο Αποταύτισης από το Σώμα», ένα πρόγραμμα πέντε ημερών, και την «Πνευματική Κάθαρση της Νέας Χρονιάς», ένα πρόγραμμα τεσσάρων ημερών διαρκούς διερεύνησης, που λαμβάνει χώρα στο Λος Άντζελες στα τέλη Δεκεμβρίου.

Επίσης, μερικές φορές προσφέρει διήμερα εργαστήρια. Ηχογραφήσεις και βιντεοσκοπήσεις της, που διευκολύνει τους ανθρώπους να κάνουν την Εργασία πάνω σε μια μεγάλη γκάμα θεμάτων (σεξ, χρήματα, σώμα, γονείς, κ.λπ.) είναι διαθέσιμες στις εκδηλώσεις που διοργανώνει και στην ιστοσελίδα της thework.com. Έχει γράψει τρία βιβλία με παγκόσμια εμπορική επιτυχία: «Αυτό Που Υπάρχει… κι εσύ», γραμμένο σε συνεργασία με το σύζυγό της, το διακεκριμένο συγγραφέα Στίβεν Μίτσελ, και μεταφρασμένο σε είκοσι εννέα γλώσσες· «Χρειάζομαι την Αγάπη Σου ‒ Είναι Αλήθεια Αυτό;» (I Need Your Love ‒ Is That True?), σε συνεργασία με τον Μάικλ Κατς· και «Χίλια Ονόματα για τη Χαρά» (A Thousand Names for Joy), σε συνεργασία με τον Στίβεν Μίτσελ.

Τα υπόλοιπα βιβλία της είναι: «Αμφισβήτησε τη Σκέψη Σου, Άλλαξε τον Κόσμο» (Question Your Thinking, Change the World), σε επιμέλεια του Στίβεν Μίτσελ· «Ποιος Θα Ήσουν Χωρίς το Σενάριό Σου;» (Who Would You Be Without Your Story?), σε επιμέλεια της Κάρολ Γουίλιαμς· «Γαλήνη στην Παρούσα Στιγμή» (Peace in the Present Moment) (συλλογές της Μπάιρον Κέιτι και του Έκχαρτ Τόλε, με φωτογραφίες της Μισέλ Πεν και πρόλογο του Στίβεν Μίτσελ)· και για τα παιδιά, «Τίγρη-Τίγρη, Είναι Αλήθεια Αυτό.


via

Pages