Δεν είναι ωστόσο δύσκολο να τα διαχωρίσουμε.
Η διαφορά τους έγκειται κυρίως στο γεγονός ότι ο φόβος δημιουργείται έστω κι αν την ενδεχόμενη «απειλή» μπορούμε να την αποφύγουμε ή να την αντιμετωπίσουμε έστω, σε αντίθεση με το άγχος όπου είναι μη «ελεγχόμενη». Ενίοτε συνυπάρχει με συναισθήματα άγχους, θλίψης, επιθετικής συμπεριφοράς και έχει την τάση να κλιμακώνεται, εφόσον δεν αντιμετωπιστεί με ενδεχόμενο κίνδυνο μετατροπής σε φοβία, ακόμα και σε παράνοια.
« Μία ζωή γεμάτη λάθη δεν είναι μόνο πιο σεβαστή, αλλά και με περισσότερο νόημα από τη ζωή κάποιου που δεν κάνει τίποτα»George Bernard Shaw.
Είναι λοιπόν στο χέρι μας να πάρουμε την ζωή μας στα χέρια μας, κόντρα σε όσα φοβόμαστε κι όσο νωρίτερα, τόσο καλύτερα. Σύμφωνα με τον Bryan Tracy(Καναδός συγγραφέας αυτοβοήθειας) το κλειδί της επιτυχίας είναι να επικεντρώσουμε τη συνείδησή μας σε αυτά που θέλουμε, όχι σε αυτά που φοβόμαστε.
Να θυμάστε πως η σπηλιά που φοβάσαι να μπεις, κρύβει το θησαυρό που ψάχνεις.Joseph Campbell (1904-1987) Αμερικανός καθηγητής
Επίσης είναι απαραίτητο να δεχτούμε ότι η περίπτωση να δράσουμε και να αποτύχουμε είναι στο πρόγραμμα… δεν νομίζω ότι υπάρχει άνθρωπος πάνω στον πλανήτη που δεν κάνει λάθη. Εξάλλου το λάθος είναι ευλογία, ειδικά όταν είμαστε σε θέση να το παρατηρήσουμε αντί να ενοχοποιήσουμε τον εαυτό μας. Τα λάθη είναι η πηγή της γνώσης. Αναπόφευκτα τα λάθη οδηγούν στην επιλογή που επιθυμούμε.