Στη ζωή μας πολλές φορές προκύπτουν καταστάσεις στις οποίες μόνο συγκεκριμένη αντίδραση είναι αναμενόμενη και λογική μα ίσως δεν πρέπει να είναι αυτή για άλλους λόγους. Αυτό εξαρτάται από τα διακυβεύματα που υφίστανται και πρέπει να ζυγίζουμε κάθε φορά πριν αφήσουμε αχαλίνωτο τον αυθορμητισμό μας όσο δίκιο κι αν έχουμε. Έτσι, είναι φορές που θα έπρεπε να κάνουμε πως δεν βλέπουμε ή δεν ακούμε…
Γιατί να το κάνω
Ο πρώτος και σπουδαιότερος λόγος που αξίζει έστω να το προσπαθήσεις, είσαι εσύ και το καλό σου. Με την έννοια καταρχήν της ψυχικής ηρεμίας σου και αποφυγής έντονων αρνητικών συναισθημάτων αλλά και ακραίων καταστάσεων. Θα μάθεις έτσι να ανακτάς κάποια ψυχραιμία, που κακά τα ψέμματα είναι απαραίτητη. Θα διασφαλίσεις ισορροπίες και θα δεις με πιο αντικειμενική ματιά και από απόσταση τα πράγματα, συνεπώς ίσως γλιτώσεις κάποιο πόνο που θα έπαιρνες αλλά και θα έδινες. Θα βγεις πιο αναίμακτα από δυσχερείς καταστάσεις και δεν θα διαταραχθούν διαπροσωπικές σχέσεις με ζημιές που δύσκολα επανορθώνονται, αν υποθέσουμε ότι πάντα αυτό είναι εφικτό. Άλλωστε ας μην ξεχνάμε ότι χρειαζόμαστε ανθρώπους κοντά μας.
Μπορώ να το κάνω;
Από την θεωρία στην πράξη βεβαίως η απόσταση είναι μεγάλη. Αν τώρα συνυπολογίσουμε και το χαρακτήρα ή την προσωπικότητά μας σε όλο αυτό που ενδεχομένως μας δυσκολεύει να παραστήσουμε τον τυφλό ή τον κουφό, καταλαβαίνουμε πως δεν είναι απλό. Όταν κάτι σε ενοχλεί ή σε θίγει, σε προσβάλλει και σε πληγώνει πως μπορείς να το αγνοήσεις; Κι όμως, με λίγη σκέψη και ωριμότητα παίρνοντας χρόνο να ζυγίσεις τα πάντα μπορείς, εάν θέλεις βέβαια. Ακόμη και με εξάσκηση μπορεί να επιτευχθεί πόσο μάλλον βάζοντας τη λογική μπροστάρη και παραμερίζοντας την καρδιά. Τα όποια μαθήματα από εμπειρίες που έχουμε βιώσει, εδώ καλούνται να φανούν επιτέλους χρήσιμα.
Ο χρόνος που καταδεικνύει πως μεγαλώσαμε πλέον, επιβάλλει να αλλάξεις στάση κι αντιμετώπιση πέρα από το χαρακτήρα. Βάζοντας στο τραπέζι τι χάνεις ή τι κερδίζεις αν κάνεις τον τυφλό ή τον κουφό, είναι εύκολο να το βάλεις στόχο αν τα οφέλη είναι σημαντικότερα. Φυσικά θα νιώσεις κάποια καταπίεση και ενδεχομένως θα είσαι πικραμένος ως άνθρωπος, διότι δεν είσαι μηχανή, αλλά κι αυτό είναι διαχειρίσιμο αν θέλει κανείς. Το να καταφέρεις να κάνεις πως δεν άκουσες ή δεν είδες κάτι, θα σε κάνει πιο δυνατό άνθρωπο και δε σε μειώνει, μα δείχνει ανωτερότητα και σοφία, εξυπνάδα και απόλυτη επίγνωση πραγμάτων.
Αν δεν μπορώ…
Αν τελικά δεν μπορούμε να γίνουμε για λίγο κουφοί ή τυφλοί και αντιδράσουμε όπως μας έρθει ή όπως νιώθουμε τελοσπάντων, θα πρέπει να αποδεχτούμε και τις όποιες συνέπειες. Τουλάχιστο ας κάνουμε κάποια δοκιμή πριν αποφανθούμε πως δεν μπορούμε, γιατί αξίζει. Ανασταλτικοί παράγοντες είναι η αξιοπρέπεια που ίσως αισθανθούμε πως θίγεται, αλλά δεν είναι έτσι αφού κανείς δεν μπορεί να σου την στερήσει εκτός από σένα τον ίδιο και φυσικά ο ανθρώπινος εγωισμός ο οποίος ευθύνεται για πολλά κακά. Πρέπει να υπερβείς αυτά τα αισθήματα για να αγγίξεις όμως άλλο επίπεδο. Αν δεν θέλεις καν να το δοκιμάσεις να κάνεις πως δεν βλέπεις ή δεν ακούς και είσαι κάθετος σε αυτό, είναι σεβαστό επίσης ως προσωπική επιλογή αλλά παράπονα δεν δικαιούσαι ούτε σαν σκέψη.
Αντιδράσεις άλλων
Όταν κάποιος μας δημιουργεί κάποιο θέμα έχει ή μάλλον θα έπρεπε να έχει και αυτός επίγνωση ότι προκαλεί αντίδραση από μέρους μας. Και ίσως ακριβώς αυτό επιθυμεί βέβαια. Αν δεν δει την αντίδραση από μας την αναμενόμενη, θα εκπλαγεί τουλάχιστο. Και εδώ υπάρχουν τώρα δυο τινά: Ή θα συνεχίσει έως ότου πετύχει το σκοπό του καταφέρνοντας το πλήγμα ή θα εκτιμήσει τη στάση μας, αφού ηρεμήσει και αυτός και θα αδράξει την ευκαιρία να μην γίνει κακό.
Το βασικό είναι αν κάνουμε τον κουφό ή τον τυφλό, να μην υποφέρουμε και κυρίως να τα έχουμε καλά με τον εαυτό μας. Αν θεωρούμε πως έτσι βάζουμε τοξικότητα μέσα μας και δεν θα το αντέξουμε, καλά είναι να ξεσπάσουμε και ό,τι θέλει ας γίνει. Έτσι για να λέμε όλες τις πλευρές…