“Είμαι 51 ετών, παντρεμένος με 3 παιδιά και με μια επιτυχημένη δουλειά. Δεν με ικανοποιεί πια η οικογένειά μου, αμφισβητώ τις επιλογές μου και έχω έντονες τάσεις φυγής. Βγαίνω με τους φίλους μου, ξαναθυμάμαι πώς είναι να γοητεύω και να γοητεύομαι νιώθω την ανάγκη για μια αλλαγή.”
Το πέρασμα στην μέση ηλικία οδηγεί σε σημαντικές συναισθηματικές αλλαγές και στην συνειδητοποίηση βαθύτερων υπαρξιακών αγωνιών (π.χ. «που πάω;», «είμαι ευτυχισμένος», «ζω πραγματικά την ζωή που έχω επιλέξει;»).
Πολλοί άνδρες στα τέλη της δεκαετίας των 40 διανύουν την λεγόμενη κρίση της μέσης ηλικίας. Πρόκειται για μια περίοδο έντονων συναισθηματικών εναλλαγών που συνοδεύεται από αλλεπάλληλες σκέψεις και αξιολογήσεις γύρω από το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, με κυρίαρχο στοιχείο την αίσθηση του ανικανοποίητου και την αμφισβήτηση των επιλογών του.
Άλλα χαρακτηριστικά συμπτώματα είναι η αϋπνία, η κόπωση, οι εναλλαγές της διάθεσης, η αδυναμία συγκέντρωσης, η ανησυχία, οι σκέψεις για αυτά που «δεν έγιναν», ή για το «αν έχει νόημα η ζωή μου ως έχει».
Οι καταχρήσεις, οι εξωσυζυγικές σχέσεις, οι σκέψεις ότι είναι εγκλωβισμένος, η προσκόλληση στην εμφάνιση και το σώμα, οι τάσεις φυγής από την οικογένεια καθώς και μια ψυχολογία ελαφριά και ενθουσιώδης που συχνά δεν συνάδει με το εκάστοτε πλαίσιο είναι χαρακτηριστικές.
Ο άνδρας σε κρίσης έχει έντονες τάσεις φυγής και μια ανάγκη για άμεση εκφόρτιση και αλλαγή στην ζωή του. Η ψυχολογία του θυμίζει εκείνη του εφήβου και την χαρακτηριστική ψυχολογική του αστάθεια.
Μπορεί να αλλάξουν τρόπο ζωής ξαφνικά, να εγκαταλείψουν την οικογένειά τους, την δουλειά τους, να αλλάξουν τόπο διαμονής, να κάνουν καινούργια σχέση, να αλλάξουν στάση απέναντι στην φροντίδα της υγείας τους, να αλλάξουν στυλ ντυσίματος και συμπεριφοράς ή να οδηγηθούν σε οιαδήποτε άλλη πράξη αμφισβήτησης των μέχρι τώρα δεδομένων της ζωής τους.
Εκλυτικοί παράγοντες σχετίζονται με μια ξαφνική αίσθηση ότι ο χρόνος τρέχει εις βάρος τους, την έλλειψη σεξουαλικής ικανοποίησης από τον γάμο τους, έναν θάνατο ή αποχωρισμό από ένα σημαντικό πρόσωπο, ή μια απειλή για την υγεία τους.
Όπως όλοι οι κύκλοι ζωής έτσι και αυτός θα πρέπει να γίνει αντικείμενο διερεύνησης από πλευράς σας και όχι συγκάλυψης, που θα σας οδηγήσει τυφλά σε παρορμητικές αποφάσεις που μπορεί στο μέλλον να μετανιώσετε.
_______________________
~ Μυρσίνη Κωστοπούλου,
διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας
ψυχοθεραπεύτρια