Η διαίσθηση είναι μια λογική διαδικασία του εγκεφάλου! - Point of view

Εν τάχει

Η διαίσθηση είναι μια λογική διαδικασία του εγκεφάλου!




Ο τρόπος ζωής είναι σημαντικός παράγοντας. Εάν ζείτε μια ζωή στην οποία παραμένετε στις αληθινές αρχές και  πεποιθήσεις σας, η εσωτερική φωνή σας θα λάμψει και θα γίνει ένα σαφές και σημαντικό κομμάτι της καθημερινής σας σκέψης.

Με αυτό κατά νου, εδώ είναι μερικές απλές συμβουλές 
για να ξεκινήσετε να βρείτε την εσωτερική φωνή σας:


Σύμφωνα με την Brene Brown, στο βιβλίο της «Ευτυχώς που δεν είμαι τέλειος» Εκδόσεις Η Δυναμική της Επιτυχίας, η διαίσθηση είναι μια λογική διαδικασία του εγκεφάλου.

Η διαίσθηση δεν είναι ανεξάρτητη από οποιαδήποτε λογική διαδικασία. Και μάλιστα, οι ψυχολόγοι πιστεύουν ότι είναι μια ταχύτατη ασυνείδητη διαδικασία συσχέτισης — κάτι σαν νοητικό παζλ. Ο εγκέφαλος παρατηρεί κάτι, σκανάρει τα αρχεία του και ταιριάζει αυτό που παρατηρεί με τις υπάρχουσες αναμνήσεις, γνώσεις και εμπειρίες.



Η Δύναμη του Υποσυνείδητου: Όσα χρειάζεστε για τη θεραπεία

Το υποσυνείδητό σας μπορεί να κάνει τα πάντα: Πως να χρησιμοποιήσετε τη δύναμή του

Μόλις συνθέσει μια σειρά από ταιριάσματα, έχουμε μια «διαίσθηση» πάνω σε αυτό που παρατηρήσαμε. Μερικές φορές, η διαίσθηση ή το ένστικτο μας μας λέει αυτό που χρειάζεται να ξέρουμε. Άλλες φορές μας οδηγεί προς την αναζήτηση δεδομένων και τη λογική. Όπως φαίνεται, η διαίσθηση μπορεί να είναι εκείνη η σιγανή εσωτερική φωνή, αλλά δεν περιορίζεται σε ένα μόνο είδος μηνύματος. Πολλές φορές μας ψιθυρίζει: «Ακολούθησε το ένστικτο σου». Άλλες φορές φωνάζει: «Εξέτασε το αυτό! Δεν έχουμε αρκετές πληροφορίες!»

Μέσα από την ερευνά μου, ανακάλυψα ότι αυτό που κάνει τη φωνή της διαίσθησης να σωπάσει είναι η ανάγκη μας για βεβαιότητα. Οι περισσότεροι από εμάς δεν είμαστε και πολύ καλοί στο να μην ξέρουμε. Μας αρέσουν η σιγουριά και οι εγγυήσεις τόσο πολύ, που δεν δίνουμε προσοχή στα αποτελέσματα της διαδικασίας συσχέτισης που εκτελεί ο εγκέφαλος μας.



Για παράδειγμα, αντί να σεβαστούμε το δικό μας ισχυρό εσωτερικό ένστικτο, φοβόμαστε και ψάχνουμε την επιβεβαίωση από τους άλλους.

• «Εσύ τι νομίζεις;»

• «Τι λες, να το κάνω;»

• «Πιστεύεις ότι είναι καλή ιδέα, ή νομίζεις ότι θα το μετανιώσω;»

• «Τι θα έκανες εσύ στη θέση μου;»

Συνήθως, η απάντηση που παίρνουμε σε αυτές τις ερωτήσεις είναι: «Δεν είμαι και τόσο σίγουρος για το τι να κάνεις. Τι λέει το ένστικτο σου;» Να’ το πάλι! Τι λέει το ένστικτο σου;





Κι εμείς, κουνάμε το κεφάλι και λέμε «δεν ξέρω», ενώ η πραγματική απάντηση είναι: «Δεν έχω ιδέα τι λέει το ένστικτο μου. Δεν έχω μιλήσει μαζί του εδώ και χρόνια».

Γιατί κάνουμε δημοσκόπηση στους άλλους πριν πάρουμε μια απόφαση; Συνήθως επειδή δεν εμπιστευόμαστε αυτό που εμείς ξέρουμε, γιατί μας φαίνεται πολύ αβέβαιο και πολύ αόριστο. Θέλουμε διαβεβαιώσεις, θέλουμε κάποιον που να πάρει μερίδιο της ευθύνης αν τα πράγματα πάνε στραβά. Μου είναι πολύ γνώριμο όλο αυτό — είμαι επαγγελματίας σ’ αυτού του είδους τις δημοσκοπήσεις. Όταν πρόκειται να πάρω μια δύσκολη απόφαση και νιώθω αποσυνδεδεμένη από τη διαίσθηση μου, αισθάνομαι την ανάγκη να κάνω γκάλοπ στους πάντες γύρω μου. Τώρα όμως, όταν μπαίνω σ’ αυτή τη διαδικασία, χτυπάει ο συναγερμός — ξέρω ότι νιώθω ευάλωτη σχετικά με την απόφαση που χρειάζεται να πάρω.

Όταν μάθουμε να εμπιστευόμαστε τη διαίσθηση μας, μπορεί ακόμα και να μας πει ότι δεν έχουμε καλό ένστικτο για κάτι και χρειαζόμαστε περισσότερες πληροφορίες. Ένα ακόμα παράδειγμα για το πώς η ανάγκη μας για βεβαιότητα σαμποτάρει τη διαίσθησή μας είναι όταν αγνοούμε τις προειδοποιήσεις που μας στέλνει το ένστικτο μας για να σταματήσουμε να πιέζουμε τα πράγματα, να μαζέψουμε περισσότερες πληροφορίες, ή να τσεκάρουμε τις προσδοκίες μας σε σχέση με την πραγματικότητα:

• «Μωρέ θα το κάνω! Δεν με νοιάζει τίποτα!»

• «Κουράστηκα να το σκέφτομαι και να το ξανασκέφτομαι. Με αγχώνει πολύ όλο αυτό».

• «Προτιμώ να το κάνω τώρα αμέσως παρά να περιμένω έστω και ένα δευτερόλεπτο παραπάνω».

• «Μου είναι ανυπόφορο να μην ξέρω».

Όταν βουτάμε με το κεφάλι στις μεγάλες αποφάσεις, ίσως αυτό γίνεται επειδή δεν θέλουμε να ξέρουμε τις απαντήσεις που μπορεί να προκύψουν αν κάνουμε με επιμέλεια την ερευνά μας γύρω από το θέμα. Ξέρουμε ότι τα στοιχεία που θα βρούμε μπορεί να μας απομακρύνουν από αυτό που νομίζουμε ότι θέλουμε.

Πάντα λέω στον εαυτό μου: «Αν ετοιμάζεσαι να πάρεις μιαν απόφαση για να κάνεις κάτι και φοβάσαι να κάνεις τους υπολογισμούς ή να πάρεις χαρτί και μολύβι και να κάτσεις να γράψεις τα υπέρ και τα κατά, καλύτερα να μην το κάνεις». Όταν το μόνο που θέλουμε είναι να ξεμπερδέψουμε με τη διαδικασία της απόφασης, είναι καλό να αναρωτηθούμε μήπως απλώς δεν αντέχουμε να περιμένουμε όσο χρειάζεται μέχρι να το σκεφτούμε καλά και να αποφασίσουμε συνειδητά — η αναμονή μας κάνει να νιώθουμε ευάλωτοι.

Όπως βλέπεις λοιπόν, η διαίσθηση δεν έχει να κάνει πάντα με το να παίρνεις τις απαντήσεις από μέσα σου. Μερικές φορές, όταν συνδεόμαστε με την εσωτερική μας σοφία μας λέει ότι δεν γνωρίζουμε αρκετά ώστε να πάρουμε μιαν απόφαση και χρειάζεται να το ερευνήσουμε περισσότερο.

Να λοιπόν ποιος είναι ο ορισμός της διαίσθησης στον οποίο κατέληξα μετά την ερευνά μου:



Η διαίσθηση δεν είναι μόνο ένας τρόπος γνώσης. Είναι η ικανότητά μας να αφήνουμε χώρο για την αβεβαιότητα, και η προθυμία μας να εμπιστευόμαστε τους πολλούς τρόπους που υπάρχουν για να αποκτούμε τη γνώση, όπως το ένστικτο, η εμπειρία, η πίστη και η λογική.




Τι κάνουν διαφορετικά όσοι έχουν αυξημένη διαίσθηση




Η διαίσθηση είναι κάτι που καθορίζεται δύσκολα, παρά τον τεράστιο ρόλο που παίζει στην καθημερινή μας ζωή. Ο Steve Jobs, για παράδειγμα, την είχε ονομάσει "πιο δυνατή κι από τη διάνοια". Όπως και να την χαρακτηρίσει όμως ο καθένας, όλοι γνωρίζουμε σε τι αναφερόμαστε. Ο καθένας λίγο πολύ έχει βιώσει ένα συναίσθημα - μία ασυνείδητη σκέψη που μας ωθεί να κάνουμε κάτι χωρίς γιατί. Υπάρχουν όμως ορισμένοι άνθρωποι που έχουν πιο αυξημένη διαίσθηση σε σχέση με κάποιους άλλους, κάτι που τους ωθεί συχνά να δρουν διαφορετικά.

Ακούνε την εσωτερική τους φωνή

"Είναι πολύ εύκολο να απορρίψεις τη διαίσθηση. Είναι όμως ένα μεγάλο δώρο που αξίζει να παρατηρήσεις" λέει η Sophy Burnham, συγγραφέας του The Art of Intuition. Η βασική διαφορά των ανθρώπων με αυξημένη διαίσθηση είναι ότι όχι μόνο δεν αγνοούν, αλλά ακούνε τη διαίσθηση και την ασυνείδητη σκέψη τους.

Επιδιώκουν στιγμές μοναξιάς

Ένας αποτελεσματικός τρόπος για να έρθεις σε επαφή με τη διαίσθησή σου, είναι να επιδιώκεις στιγμές μοναξιάς. Όπως ακριβώς βοηθά στη δημιουργική σκέψη όταν μένεις λίγο μόνη, έτσι μπορεί να συμβάλει στη σύνδεση με την εσωτερική σοφία. "Στην τρέλα της καθημερινότητας δεν μπορείς να αναγνωρίσεις τη διαίσθηση. Χρειάζεσαι λίγες στιγμές μοναξιάς και ησυχίας".

Δημιουργούν

"Η δημιουργικότητα κάνει καλύτερα τη δουλειά της όταν λειτουργεί διαισθητικά", γράφει η ερευνήτρια και συγγραφέας Carla Woolf. Η Burnham υποστηρίζει ότι δημιουργικότητα και διαίσθηση αλληλοσυμπληρώνονται και όταν εξασκείς το ένα, ενισχύεις το άλλο.

Εξασκούνται στη συναίσθηση της γνώσης

"Η συναίσθηση μπορεί να σε βοηθήσει να φιλτράρεις τη νοητική φλυαρία, να ζυγίζεις τις επιλογές σου αντικειμενικά, να συντονιστείς με τη διαίσθησή σου και τελικά να πάρεις μια απόφαση που να μπορείς να υποστηρίξεις", εξηγεί η Burnham.





Παρατηρούν τα πάντα

"Το πρώτο πράγμα που μπορείς να κάνεις είναι να παρατηρείς - κρατά ένα ημερολόγιο - και κατέγραψε ό,τι παράξενο μπορεί να συμβεί" λέει η Burnham. Θα αποκτήσεις αίσθηση για το πόσο συχνά συμβαίνουν συμπτώσεις και γεγονότα που σου προκαλούν έκπληξη στην καθημερινότητά σου, κι έτσι θα αρχίσεις αξιοποιείς τη διαίσθησή σου.

Ακούνε το σώμα τους

Αν ποτέ είχες νιώσει αδιαθεσία όταν γνώριζες ότι κάτι ήταν λάθος αλλά δεν μπορούσες να κάνεις κάτι, τότε μπορείς να καταλάβεις ότι η διαίσθηση μπορεί να προκαλέσει μία φυσική αίσθηση στο σώμα. Το προαίσθημα υπάρχει για κάποιο λόγο!

Δίνουν σημασία στα όνειρα

H Burnham συμβουλεύει να δίνεις προσοχή στα όνειρά σου για να μπορέσεις να έρθεις σε επαφή με το ασυνείδητο. Τόσο τα όνειρα όσο και η διαίσθηση προκύπτουν από το ασυνείδητο, οπότε μπορείς να ξεκινήσεις τη σύνδεση, δίνοντας την απαραίτητη προσοχή.

Αφήνουν πίσω τους τα αρνητικά συναισθήματα

Τα ισχυρά συναισθήματα, κυρίως τα αρνητικά, μπορεί να θολώσουν τη διαίσθησή μας. Όταν είμαστε αναστατωμένοι συχνά νιώθουμε σαν να μην είμαστε ο εαυτός μας. Αυτό συμβαίνει γιατί μπορεί να έχουμε αποκοπεί από τη διαίσθησή μας. Προφανώς και δεν γίνεται να μην εκνευρίζεσαι ποτέ, αλλά η διαίσθησή σου αυξάνεται όταν μπορέσεις και αφήσεις πίσω σου κάθε αρνητική σκέψη.



Μην αγνοείτε την διαίσθησή σας

Αν έχετε επαφή με τον εσωτερικό εαυτό σας, ίσως γνωρίζετε κάτι καλά που οι περισσότεροι άνθρωποι παλεύουν: να ακούτε το προαίσθημά σας. 


Αυτή η μικρή φωνή στο πίσω μέρος του μυαλού σας, το αίσθημα που νιώθετε στο στομάχι σας, αυτά τα πράγματα συμβαίνουν για κάποιον λόγο. 

Αν έχετε μια περίεργη αίσθηση ότι κάτι δεν πάει καλά, είναι σημαντικό να δώσετε προσοχή σε αυτό το αίσθημα. 

Τις περισσότερες φορές, το ένστικτό σας είναι σωστό. Αγνοώντας το μπορεί να σας οδηγήσει σε ένα επικίνδυνο μονοπάτι, να πάθετε κακό και να το μετανιώσετε. 

Μάθετε 6 προαισθήματα που δεν πρέπει ποτέ να αγνοείτε: 





1.«Η κατάσταση αυτή φαίνεται επικίνδυνη» 

  Μπορεί να προσέξετε κάποιον άγνωστο να σας κοιτάζει στο μετρό. 

Όταν κατεβείτε από το μετρό, γυρνάτε και βλέπετε ότι το ίδιο πρόσωπο σας ακολουθεί στο δρόμο. 

Μπορεί να το εκλάβετε ως παράνοια, αλλά είναι πάντα καλύτερα να είστε ασφαλείς, παρά να το μετανιώσετε.

  Ίσως σας προσκάλεσαν σε ένα πάρτι, αλλά όταν μπαίνετε μέσα έχετε ένα περίεργο προαίσθημα στο στομάχι σας. 

  Μην αγνοείτε αυτό το συναίσθημα. 

  Αν το υποσυνείδητό σας σας λέει ότι κάτι δεν πάει καλά, ακούστε το. 

 Κάντε ό, τι μπορείτε για να είστε ασφαλείς, μην διστάσετε. 


2. «Δεν νιώθω καλά» 

  Αν αγνοήσετε τα προβλήματα στο σώμα σας, μπορούν να καταλήξουν να μετατραπούν σε σοβαρά προβλήματα υγείας. 

Το σώμα σας σας στέλνει σημάδια για να προειδοποιήσει ότι κάτι δεν πάει καλά. 

Εάν αντιμετωπίζετε περίεργα συμπτώματα και αισθάνεστε ότι κάτι δεν πάει καλά, μην περιμένετε για να συμβουλευτείτε ένα γιατρό. 

Επισκεφτείτε το γιατρό σας το συντομότερο δυνατόν. 

Αν κάτι δεν πάει καλά με την υγεία σας, το να το προλάβετε νωρίς μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας. 


3. «Πρέπει να βοηθήσω αυτό το άτομο» 

  Ένα προαίσθημα δεν είναι απαραίτητο να είναι αρνητικό. 

Μερικές φορές, το ένστικτό σας σας λέει να αναλάβετε δράση.

 Αν δείτε κάποιον να είναι θύμα εκφοβισμού, ή κάποιος να αγωνίζεται να ανοίξει μια πόρτα έχοντας γεμάτα χέρια, κάντε κάτι για να προσφέρετε βοήθεια. 

Θα μπορούσε να είναι μια μικρή πράξη, αλλά κάθε πράξη καλοσύνης μπορεί να φτιάξει την ημέρα κάποιου. 

Μην στέκεστε απλά και παρακολουθείτε τους άλλους ενώ παλεύουν να κάνουν κάτι. 

Ακούστε το ένστικτό σας και προσφέρετε μια χείρα βοηθείας. 


4. «Το αισθάνομαι σωστό» 

 Είτε πρόκειται για την αποδοχή μιας προσφοράς εργασίας, μια αρχή ή λήξη μιας σχέσης ή μετακόμιση σε άλλη χώρα, η διαίσθησή σας ξέρει τι κάνει όταν πρόκειται να πάρετε τέτοιου είδους αποφάσεις. 

Βαθιά μέσα σας, ίσως απλά θέλετε να είστε ευτυχισμένοι. 

Το προαίσθημά σας μπορεί να σας πει να δεχτείτε μια δουλειά με χαμηλότερο εισόδημα που σας ενθουσιάζει, αντί για μια δουλειά με υψηλότερες αποδοχές που ξέρετε ότι θα νιώθετε δυστυχισμένοι. 

Όποια κατεύθυνση η διαίσθησή σας σας τραβάει, είναι πιθανώς το καλύτερο. 


5. «Θα το μετανιώσω αυτό» 

  Πολύ συχνά, καταλήγουμε να μετανιώνουμε για κάτι. 

Αυτά μπορεί να προέρχεται από πίεση συνομηλίκων ή πριν σκεφτείτε τα πράγματα. 

Αλλά αν κοιτάξετε τα πράγματα που έχετε μετανιώσει, ίσως θυμηθείτε ένα ένστικτό που είχατε εκ των προτέρων. 

Κάτι σας έλεγε να μείνετε μακριά, να φύγετε ή να το σκεφτείτε. Μην αφήσετε κανέναν να σας εξαναγκάσει να κάνετε κάτι που δεν νιώθετε εξοικειωμένοι. 

Εάν αισθάνεστε ότι ένα άσχημο προαίσθημα, δώστε προσοχή σε ό, τι σας λέει. 


6. «Πρέπει να φύγω» 

  Θα μπορούσε να είναι μια δουλειά, μια σχέση ή ένα αμφισβητήσιμο μέρος της πόλης. 

Αν αυτή η μικρή φωνή στο πίσω μέρος του κεφαλιού σας σας λέει να φύγετε, είναι σημαντικό να την ακούσετε. 

Το ένστικτό σας μπορεί να σας βοηθήσει να παραμείνετε ασφαλείς. 

Μπορεί επίσης να σας φέρει την ευτυχία. 

Να είστε αρκετά γενναίοι να κάνετε μια αλλαγή, όταν το προαίσθημά σας σας λέει ότι ήρθε η ώρα.



via

Pages