Η συνταγή της κατασκευής νέων θεών είναι τόσο -σατανική, που φτάνει ως τη «θέωση» του τρομοκράτη, για να γίνει το «κατόρθωμα» του τραγούδι, το τραγούδι δίσκος, προς όφελος κάποιων δισκογραφικών εταιριών, που είναι υποτελείς των μεγάλων πολυεθνικών. Έτσι ο νεαρός που ψάλλει «Πάμε για πολιτείες αναρχικές» ή το ιδιόμελον «έλα, έλα τρομοκράτη με τη βόμβα στο χέρι να δούμε κι εμείς την άνοιξη, να διώξεις τη μιζέρια», δεν αντιλαμβάνεται ότι γίνεται ντελάλης των ανθρώπων, που αναπαράγουν τη μιζέρια. Ο τρομοκράτης, όσους κι αν σκοτώσει, είναι το πιο τραγικό θύμα, το «ιερόν σφάγιον».
Τα πάντα στηρίζονται στο περίφημο «image», που τους εξασφαλίζουν οι καλοί φωτισμοί, οι εντυπωσιακές αφίσες, οι ογκώδεις και καλά σκηνοθετημένες συγκεντρώσεις, οι ιδιορρυθμίες στον τρόπο ομιλίας και συμπεριφοράς. Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι ο Αλκιβιάδης, ο πρώτος μεγάλος ανήθικος ηγέτης της αρχαιότητας, είχε γίνει το ίνδαλμα της αθηναϊκής νεολαίας με την εντυπωσιακή του εμφάνιση και τον εκκεντρικό τρόπο ζωής του. Ήταν ο πρώτος «δανδής»* της ιστορίας.
Παλιότερα η Ρωσία γνώρισε το φαινόμενο του σταλινισμού. Όμως δεν είναι ο Στάλιν που γέννησε το Σταλινισμό, αλλ’ ο «σταλινισμός» (ένας ορισμένος τρόπος πολιτικής πρακτικής που προϋπήρχε), είναι αυτός που ανέδειξε το Στάλιν. Είναι ακόμη πιο κοντινή η περίπτωση του Κινέζου ηγέτη Μάο-τσε-Τουνγκ, που ενώ βρισκόταν επί μια δεκαετία σε κατάσταση φυτού, η περίφημη «σκέψη» του, συμπυκνωμένη στο «κόκκινο βιβλίο», είχε γίνει το Άγιο Πνεύμα ολόκληρου του κινεζικού λαού. Τι απέμεινε σήμερα απ’ όλη αυτή τη θεογονία που συχνά άγγιξε τα όρια της τερατογονίας;
Κάθε στρατός γίνεται πιο μαχητικός, όταν πιστεύει πως μέσα στις τάξεις του βρίσκονται ήρωες και ημίθεοι. Οι στρατιώτες βρίσκουν κάποιο «ιδανικό», για να πολεμήσουν, μιμούμενοι το παράδειγμα του «ήρωα». Κι αυτό είναι πολύ βασικό, όταν μάλιστα ο πόλεμος αυτός δε γίνεται για κάποιο ιδανικό.
Το ίνδαλμα της σκηνής ή της οθόνης, κυρίως όμως της μουσικής, όντας ερμαφρόδιτο, επιτρέπει τη λατρεία και την ταύτιση κάθε κοινού, αντρικού και γυναικείου μαζί. Η λατρεία εκφράζεται στην καθημερινή ζωή μ’ αντιστροφή των παραδοσιακών ενδυμασιών (ενιαίος τύπος ένδυσης γι’ αγόρια και κορίτσια) αλλά και συμπεριφορών. Έτσι τα πρωτεία στην κατανάλωση περιττών ειδών δεν ανήκουν αποκλειστικά στις γυναίκες. Μάλιστα η αγορά καλλυντικών για άνδρες, για πρώτη φορά αρχίζει να ξεπερνά την αγορά των γυναικείων!
Πρόσφατα, η εισβολή του μεγάλου κεφαλαίου στον αθλητισμό υπηρετεί κι άλλους σκοπούς. Ο πρώτος είναι εμφανής: όταν οι νέοι, κυρίως, ασχολούνται με πάθος με το αθλητικό θέαμα, δεν ασχολούνται με το πολιτικό πρόβλημα. Κι αυτό, όπως είναι φυσικό, κάποιους βολεύει. Ο δεύτερος στόχος δεν είναι άμεσα ορατός: αγοράζοντας μια ομάδα, «αγοράζεις» και τους οπαδούς της. Κι όποιος μπορεί να χειραγωγεί μια παθιασμένη μάζα, μπορεί να εκβιάζει κάποιες πολιτικές λύσεις που τον υπηρετούν.