Καλύτερα να μην μάθεις ποτέ τι συμβαίνει στο Dark Web - Point of view

Εν τάχει

Καλύτερα να μην μάθεις ποτέ τι συμβαίνει στο Dark Web





Στη σκοτεινή πλευρά του ίντερνετ εισέρχεσαι με δική σου ευθύνη.











Αν κάθε φορά που 'κατεβάζεις' παράνομα μια ταινία ή στριμάρεις μια αθλητική αναμέτρηση, αισθάνεσαι κάτι ανάμεσα σε Mr. Robot και καταζητούμενο αρχιμαφιόζο, μπορείς να ηρεμήσεις και να χαλαρώσεις τη φάση σου.

Στο μαγικό και ταυτόχρονα αχανή κόσμο του ίντερνετ, τελούνται καθημερινά πολύ πιο σοβαρά και αποτρόπαια αδικήματα, τα οποία κάνουν το παράνομο downloading να μοιάζει με πταίσμα αντίστοιχο του να κλέβεις τις καραμέλες εξάχρονων.

Όλα αυτά βέβαια, δεν συμβαίνουν στα συμβατικά sites, τα οποία μπορείς να βρεις μ’ ένα απλό κλικ σε κάθε μηχανή αναζήτησης. Όπως κάθε παράνομη πράξη στην ‘κανονική’ ζωή, έτσι κι αυτές της ψηφιακής, λειτουργούν καλύτερα στο σκοτάδι, μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα.

Κυρίες και κύριοι, καλωσορίσατε στο Dark Web, την πιο σκοτεινή και επικίνδυνη γωνία του ίντερνετ, εκεί όπου όλα μένουν κρυφά για ένα λόγο. Όχι, αυτή η πτυχή του διαδικτύου δεν γεννήθηκε για να εξυπηρετεί μόνο εγκληματίες και χάκερς που κυνηγάνε μυστικά, ούτε είναι τόσο δύσκολο να την επισκεφτεί ένας συμβατικός χρήστης.

Για τη συνέχεια της ανάγνωσης λοιπόν δεν θα χρειαστεί να διαλέξεις ανάμεσα σε μπλε και κόκκινο χάπι. Αν και πιθανότατα, ακόμη και τέτοια θα μπορούσες να βρεις αν ήξερες πού ακριβώς να ψάξεις στο Dark Web.
Τι είναι το Dark Web





Ένα site το οποίο λειτουργεί στο dark web, δεν έχει καμία απολύτως διαφορά στην εμφάνιση και τη λειτουργία του σε σχέση με τα site τα οποία επισκεπτόμαστε καθημερινά. Αν δηλαδή φανταζόσουν τίποτα ψηφία να τρεμοπαίζουν και παράξενη εκκλησιαστική μουσική να σε καλωσορίζει σε μια τέτοια σελίδα, θα απογοητευτείς.

Το Dark Web, είναι απλά μια υποκατηγορία του Deep Web, στο οποίο υπάγονται όλες εκείνες οι ιστοσελίδες τις οποίες δεν θα βρεις ποτέ στις τυπικές μηχανές αναζήτησης όπως το Google και το Bing και δεν θα μπορέσεις να τις επισκεφτείς από τους συμβατικούς και συνηθισμένους browsers.

Η σκοτεινή γωνιά του ίντερνετ, ήρθε στην επικαιρότητα για πρώτη φορά το 2015, όταν χάκερς έκλεψαν τα στοιχεία των μελών του site ‘Ashley Madison’, του οποίου οι χρήστες ήταν βαριεστημένοι σύζυγοι που έψαχναν ταίρι για να απατήσουν το άλλο τους μισό. Οι χάκερς, ‘έριξαν’ 10GB στοιχείων στο Dark Web και απείλησαν ότι θα τα δημοσιεύσουν, αν δεν ικανοποιηθούν οικονομικά και δεν κλείσει άμεσα το site.
Για να λειτουργήσει, το Dark Web βασίζεται σε darknets, δηλαδή σε δίκτυα επικάλυψης (overlay networks), τα οποία έχουν σχεδιαστεί πάνω απ’ το ‘κανονικό’ ίντερνετ και για να καταστούν προσβάσιμα απαιτούν ειδικό λογισμικό

Μόνο που αυτό το λογισμικό δεν είναι και τόσο δύσκολο να το χρησιμοποιήσεις. Δεν χρειάζεται με λίγα λόγια να φοράς κουκούλα, να μένεις στο υπόγειο των γονιών σου και να γράφεις κώδικα με κλειστά μάτια για να ‘τρέξεις’ αντίστοιχα λογισμικά.
Πώς μπορείς να επισκεφτείς το Dark Web





Μπορείς απλά να βάζεις τη λέξη ‘dark’ μπροστά από κάθε διεύθυνση και αυτόματα θα μεταφέρεσαι στην σκοτεινή πτυχή κάθε σελίδας του διαδικτύου. Όχι. Πλάκα κάνω. Δεν είναι τόσο απλό, είπαμε. Δεν είναι όμως και τόσο δύσκολο όσο θα περίμενε κανείς.

Το πρώτο και βασικότερο βήμα, είναι να βρεις και να εγκαταστήσεις το κατάλληλο software. Το πλέον διαδεδομένο, είναι το ‘Tor’ (The Onion Router), το οποίο είναι διαθέσιμο δωρεάν και κρύβει το darknet που λέγαμε πριν. Το συγκεκριμένο λογισμικό, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στα ‘κανονικά’ site, προσφέροντας τη δυνατότητα ανώνυμης περιήγησης.

Προσφέρει όμως και ‘στέγη΄ σε websites του Dark Web, των οποίων η διεύθυνση τελειώνει σε .onion και είναι προσβάσιμα μόνο μέσα από το ‘Tor’. Τι προσφέρει το ‘Tor’ εκτός από ‘απαγορευμένο’ περιεχόμενο; Τα πιο βασικά για κάποιον που θέλει να δεχτεί ή να λάβει κάτι παράνομο: ανωνυμία, ασφάλεια και μυστικότητα.

Όλα τα μηνύματα που μεταφέρονται, περνάνε μέσα από ένα δίκτυο συνδεδεμένων αναμεταδοτών, οι οποίοι είναι υπολογιστές ειδικά ρυθμισμένοι ώστε να κρυπτογραφούν το περιεχόμενο των μηνυμάτων αλλά και την τοποθεσία των servers που τα στέλνουν/λαμβάνουν. Υπάρχουν ωστόσο περιπτώσεις που η ταυτότητα των χρηστών και η τοποθεσία ενός server έχει αποκαλυφθεί, οπότε η ανωνυμία δεν είναι 100% εξασφαλισμένη.

Για τη χρήση του ‘Tor’, υπάρχει μέχρι και ειδική έκδοση του Firefox, αλλά και μηχανών αναζήτησης όπως το Bing, στο οποίο μπορείς να βρεις σελίδες που τελειώνουν σε .onion. Το ‘Tor’ δεν είναι το μοναδικό λογισμικό που μπορεί να σε βάλει στο Dark Web, αφού την ίδια δουλειά κάνουν μεταξύ άλλων και τα ‘Freenet’ και ‘I2P’.

Όλα τα λογισμικά ωστόσο, έχουν ένα κοινό: απλά σου ανοίγουν την πόρτα για ένα πολύ σκοτεινό μέρος. Το πώς θα βρεις αυτό που θέλεις στο μέρος αυτό, είναι καθαρά δικό σου θέμα. Αν δεν ξέρεις τι να ψάξεις και πώς, πιθανότατα δεν θα βρεις τίποτα. Κι αν είσαι διατεθειμένος να ψάξεις, καλό θα είναι να είσαι προετοιμασμένος να ανακαλύψεις ορισμένα πολύ σκοτεινά, πολύ άρρωστα και πολύ παράνομα πράγματα.
Γι΄αυτό, σε καμία περίπτωση δεν σου προτείνω να δοκιμάσεις να συνδεθείς στο Dark Web, εγώ ας πούμε δεν σκέφτηκα δευτερόλεπτο να το κάνω. Αν πάντως είσαι περίεργος, καλό θα είναι να καλύψεις την webcam του υπολογιστή σου πριν το επιχειρήσεις, για ευνόητους λόγους
Τι μπορείς να βρεις στο Dark Web 





Το σκοτεινό μέρος του ίντερνετ, δεν δημιουργήθηκε με αποκλειστικό σκοπό την παρανομία. Αλλά εντάξει, ας είμαστε ειλικρινείς, όταν φτιάχνεις ένα ολόκληρο κρυφό σύστημα που βασίζεται στην μυστικότητα και την ανωνυμία, δεν θα χρησιμοποιηθεί από προσκόπους για την πώληση μπισκότων. Γι΄ αυτό, σε κανέναν απολύτως δεν κάνει εντύπωση πως ένα από τα πλέον γνωστά site του Dark Web, υπήρξε το ‘Silk Road’, μέσα από το οποίο μπορούσες να αγοράσεις και να πουλήσεις ναρκωτικά, με όλες τις συναλλαγές να εκτελούνται χρησιμοποιώντας το ηλεκτρονικό νόμισμα του bitcoin.









Εκτός από ναρκωτικά, στο Dark Web εκτελούνται αγοραπωλησίες όπλων και πολλών ακόμη παράνομων προϊόντων, ενώ μπορείς επίσης να βρεις από πληρωμένους δολοφόνους και πλαστά διαβατήρια μέχρι κατά παραγγελία χάκερς και διαφόρων ειδών ‘αρρώστους’, χωρίς κανένας προφανώς να σου εξασφαλίζει ότι δεν θα πέσεις θύμα απάτης. Ωραία πράγματα.

Τι καλό μπορεί να προσφέρει το Dark Web τότε, θα αναρωτηθεί κάποιος και θα έχει και τα δίκια του. Κι όμως, υπάρχουν χρήσεις του οι οποίες δεν είναι κατ’ ανάγκη συνδεδεμένες με το έγκλημα και την κακώς εννοούμενη παρανομία.

Στις χώρες που διαθέτουν απολυταρχικά καθεστώτα για παράδειγμα, πολλοί χρήστες του ίντερνετ εκμεταλλεύονται το Dark Web για να χρησιμοποιήσουν τα συνήθως απαγορευμένα κοινωνικά δίκτυα ή για να επισκεφτούν ‘κλειδωμένες’ ενημερωτικές σελίδες. Το Dark Web είναι επίσης ιδιαίτερα δημοφιλής τόπος ανταλλαγής μυστικών από πληροφοριοδότες τύπου Snowden, μιας και τα υπόγεια γκαράζ είναι πια λίγο ξεπερασμένα.


Όμως, ας μη γελιόμαστε. Τα περισσότερα από αυτά που θα βρεις στο Dark Web, δεν θέλεις να τα δεις και το πιθανότερο είναι ότι θα σου προκαλέσουν εφιάλτες για πολύ καιρό. Διαβάζοντας μερικές μαρτυρίες χρηστών του, έπεσα πάνω σε απίθανες ιστορίες. Από αναλυτικό οδηγό μαγειρέματος και συνταγές με ανθρώπινο κρέας(!), μέχρι τύπο που πήγε να φάει κι όταν γύρισε του είχαν στείλει φωτογραφία του από το μπεργκεράδικο το οποίο είχε μόλις επισκεφτεί.





Τα τελευταία χρόνια, έχουν δημιουργηθεί ειδικές ομάδες έρευνας και καταπολέμησης παράνομων ενεργειών στο Dark Web, ενώ έχουν γίνει και κάποιες συλλήψεις, όμως όταν το ‘συμβατικό’ ίντερνετ είναι ανοχύρωτο, φαντάζεσαι πόσο δύσκολο είναι να ελεγχθεί η πλευρά του που λειτουργεί πίσω απ’ τις κουρτίνες.





Επομένως, αντί επιλόγου, 
μία συμβουλή: 
Καλύτερα να μείνεις στο φως



via

Pages