- Παρουσιάζεται έντονο αίσθημα φόβου, άγχους ή ανησυχίας.
- Υπάρχει η αίσθηση ότι η καρδιά χτυπά γρήγορα, δυνατά και ακανόνιστα.
- Παρουσιάζεται δυσκολία στην αναπνοή (σαν να μη φτάνει το οξυγόνο, ο αέρας δεν είναι αρκετός)
- Αίσθημα κρύου ιδρώτα, εφίδρωση.
- Ναυτία, ζάλη, τάση λιποθυμίας.
- Τα άκρα γίνονται βαριά ή μουδιάζουν.
- Αίσθημα ότι θα συμβεί κάτι κακό, ότι το άτομο πεθαίνει ή τρελαίνεται.
- Ελέγξτε τη σωματική σας υγεία: δεν κινδυνεύετε από μια κρίση πανικού, όμως για να οδηγηθούμε σε αυτό το συμπέρασμα είναι χρήσιμο να γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις ώστε να αποκλειστεί οποιοδήποτε οργανικό αίτιο. Έτσι, θα γνωρίζετε τι σας συμβαίνει καθώς και τι είναι αυτό που θέλετε να αντιμετωπίστε ή να διαχειριστείτε.
- Αποδεχτείτε τον εαυτό σας: προσπαθήστε να «ακούσετε» τον εαυτό σας και να κατανοήσετε τα συναισθήματά σας. Αναρωτηθείτε για ποιο λόγο πιέζεστε και εκφράστε το συναίσθημα που σας ταλαιπωρεί. Διαχειριστείτε το χρόνο σας και αναγνωρίστε το δικαίωμα σας να κάνετε λάθη και να μαθαίνετε.
- Αναπνεύστε: εισπνεύστε από τη μύτη και εκπνεύστε από το στόμα αργά και σταθερά δίνοντας στον εγκέφαλό σας το οξυγόνο που χρειάζεται.
- Θυμηθείτε ότι πρόκειται για μια κρίση πανικού: προσπαθήστε να σκεφτείτε ότι δεν θα σας συμβεί τίποτα, πρόκειται για μια κρίση πανικού που τα συμπτώματά της έχουν συγκεκριμένη διάρκεια και απλά σε λίγο θα έχει περάσει.
- Εστιάστε τη προσοχή σας κάπου αλλού: επιδιώξτε να συγκεντρωθείτε σε κάτι που δεν είναι απειλητικό όπως για παράδειγμα κάτι που θέλετε να ψωνίσετε για το σπίτι σας ή ένα όμορφο αντικείμενο που βρίσκεται κοντά σας. Σκεφτείτε μια όμορφη εικόνα ή ένα μέρος που θα θέλατε να βρίσκεστε και πάρτε τη προσοχή σας από τα δυσάρεστα συμπτώματα της κρίσης.
- Εξασκηθείτε σε ασκήσεις χαλάρωσης: συγκεντρωθείτε σε κάθε μυϊκή ομάδα ξεχωριστά, σφίξτε και χαλαρώστε ώστε να αντιλαμβάνεστε την ένταση που αποβάλλεται από το σώμα σας. Είναι χρήσιμο να εξασκηθείτε σε τεχνικές χαλάρωσης όταν δε βρίσκεστε στη διάρκεια μιας κρίσης, ώστε να αποκτήσετε σταδιακά έλεγχο και γνώση του σώματός σας. Μπορείτε, επίσης να εντάξετε την άσκηση στη ζωή σας και να ανακαλύψετε τρόπους και είδη εκγύμνασης που ταιριάζουν σε εσάς.
- Απευθυνθείτε σε ειδικό ψυχικής υγείας: μη διστάσετε να ψάξετε και να βρείτε τον επαγγελματία που θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από τα έντονα, δυσάρεστα και δυσλειτουργικά συμπτώματα της κρίσης πανικού. Δεν είναι ανάγκη να υποφέρετε και να μην απολαμβάνετε τη ζωή σας. Διεκδικήστε την ποιότητα και την ομορφιά στην κάθε μέρα σας!