Γνωστικές προκαταλήψεις
Ένα από αυτά τα «παιχνίδια» του μυαλού είναι οι γνωστικές προκαταλήψεις, οι οποίες ενσωματώνονται σε αντιληπτικούς,γνωστικούς αλλά και συναισθηματικούς μηχανισμούς του εγκεφάλου. Πρόκειται για πεποιθήσεις που λειτουργούν ως «σφάλματα» ή εμπόδια στον τρόπο σκέψης και λήψης αποφάσεων. Αποτελούν δείγμα της ανθρώπινης φύσης και των αναγκών μας, αλλά μπορούν να αποδειχτούν ιδιαίτερα δυσλειτουργικές αν μας αποτρέψουν από διαφορετικά σκεπτικά που θα εξασφαλίσουν ομαλότερη επικοινωνία με τους γύρω μας και βελτιωμένη ποιότητα ζωής.
Μερικές από τις πιο συχνές γνωστικές προκαταλήψεις και πώς μπορούμε να τις διαχειριστούμε:
- Εξετάστε τις σκέψεις που σας μπλοκάρουν και προσπαθήστε να διακρίνετε μια διαφορετική οπτική: η επιβεβαίωση είναι απαραίτητη για το άτομο γιατί στηρίζει τα πιστεύω και τις πεποιθήσεις του. Διαφορετικά κάθε «πιστεύω» του θα ήταν ρευστό και εύθραυστο. Κάποιες φορές, όμως η επιμονή σε απόλυτες θέσεις και η άρνηση διαφορετικών απόψεων οδηγεί στη στασιμότητα και τη μη απόκτηση νέων γνώσεων.
- Αποδεχτείτε ότι μπορεί να κάνετε λάθος και κυρίως ότι κάτι τέτοιο δεν είναι κακό: αναγνωρίστε το λάθος ως δικαίωμα στον εαυτό σας. Είναι σημαντικό να κάνουμε λάθη γιατί μας εξελίσσουν και κανείς δε μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν έχει κάνει λάθος. Η δύναμη του ανθρώπου δε βρίσκεται στο ότι δεν κάνει λάθη αλλά στο ότι αναγνωρίζει τα λάθη του και καταφέρνει να βρει το δίδαγμά τους.
- Δείτε τα πραγματικά και προσωπικά σας δεδομένα: είστε ένα διαφορετικό και ξεχωριστό άτομο με τις δικές του εμπειρίες. Αν συνέβη μια αποτυχία σε κάποιο άλλο άτομο, δε σημαίνει ότι θα συμβεί απαραίτητα και σε εσάς. Συνεχίστε την προσπάθειά σας και αναλάβετε την ευθύνη είτε της επιτυχίας είτε της αποτυχίας. Κάθε μια έχει κάτι να σας προσφέρει.
- Επικοινωνήστε με τους ανθρώπους γύρω σας: εκφράστε τα συναισθήματα και τους φόβους σας με σκοπό την επίλυση των ζητημάτων και την επίτευξη μιας ομαλής επικοινωνίας και όχι την κριτική ή την επιβολή της γνώμης σας.
- Μη ξεχνάτε τη θετική πλευρά των πραγμάτων: θυμηθείτε ότι δεν είναι απαραίτητο να καταλήγουν όλα σε αποτυχία. Χαρείτε τις στιγμές σας και βρείτε τις πιθανές θετικές ερμηνείες των καταστάσεων.
- Προσπαθήστε να κατανοήσετε τη δύναμη και την ομορφιά της διαφορετικότητας: στη μοναδικότητα του καθενός οφείλεται κάθε βήμα της ανθρωπότητας και σε αυτή μπορούμε να εστιάσουμε προκειμένου να εντοπίσουμε τις προσωπικές ανάγκες και προσδοκίες.
- Αναπτύξτε τις κοινωνικές σας δεξιότητες και αναγνωρίστε το δικαίωμα των άλλων να διατηρούν την άποψή τους: φανείτε διαλλακτικοί και βρείτε τα σημεία εκείνα που μπορείτε να εμπλουτίσετε βασιζόμενοι σε κάτι διαφορετικό. Δώστε στους άλλους το χρόνο που χρειάζονται αλλά και τη δυνατότητα της επιλογής. Διεκδικήστε το ίδιο για τον εαυτό σας.