Επιστήμονες εκλαϊκεύουν τον υποκειμενισμό τους
Ο λόγος προφανής: το πραγματικό αντικείμενο της επιστήμης και της τεχνολογίας είναι -ή θα έπρεπε να είναι- ο άνθρωπος.
Η παραπάνω παράγραφος είναι πολύ περιεκτική ώστε να εξαντλήσει τον προβληματισμό και να μας ικανοποιήσει.
Το αστείο είναι πως αυτό που ψάχνει να βρει στο μέλλον ο Kaku – την κοινωνία της απόλυτης αφθονίας και σχόλης– έχει συμβεί ήδη στο παρελθόν στο πρόσωπο χιλιάδων Φαραώ, Βασιλέων και Αυτοκρατόρων.
Η ιστορία ανέδειξε πράγματι ως κοινωνική δυνατότητα μια τάξη ανθρώπων οι οποίοι ζήσανε τη ζωή τους ακριβώς όπως την οραματίζεται γενικώς για το μέλλον η τεχνολογική ουτοπία.
Αν κρίνουμε λοιπόν από το τι σήμαινε για αυτή την τάξη των «γαλαζοαίματων» η πλήρης απουσία μόχθου και η απόλυτη ικανοποίηση των υλικών αγαθών, τότε δεν θα κάνουμε λάθος αν περιμένουμε από την ανθρωπότητα στο μέλλον να παρουσιάσει τα ίδια συμπτώματα ψυχικής κατάρρευσης, ηθικής παρακμής, ζωώδους παρόρμησης και υπαρξιακής κενότητας, όπως ακριβώς συνέβη και με τους επιφανέστερους αυτοκράτορες της ιστορίας.
Αυτό που ξεχνάει ο Kaku και οι ομόλογοί του είναι πως για τον άνθρωπο ως φυσικό οργανισμό του είναι το ίδιο απαραίτητα τα αρνητικά με τα θετικά στοιχεία.
Χρειαζόμαστε την έλλειψη, το κρύο, την δίψα, την πείνα, τον κόπο, την αρρώστια και την οδύνη το ίδιο όπως χρειαζόμαστε τον κορεσμό, την ζέστη, την ξεκούραση την υγεία και την απόλαυση.
Το ένα χωρίς το άλλο απλά δεν είναι οργανικό.
Το επίπεδο αυτό ο ίδιος το ονόμασε Σημείο Ωμέγα όπου είναι το σημείο στο οποίο η βιολογική μορφή «άνθρωπος» θα συρρικνωθεί προς όφελος της ανύψωσης του σε μία ενιαία νοητική οντότητα.
Για τον Ντε Σαρντέν ο δρόμος που οδηγεί στον Θεό είναι η επιστήμη.
Στο ίδιο σκεπτικό αλλά σε αντίθετο μήκος κύματος κάνει μια ανησυχητική αλλά ακριβή ανάλυση ο Seidenberg Roderick στο βιβλίο του Posthistoric Man, ο οποίος αναφέρει πως η ανάπτυξη του Λόγου και της επιστήμης γίνεται σε βάρος των βιολογικών ενστικτωδών χαρακτηριστικών του ανθρώπου• όπως γράφει ο ίδιος «η επιστήμη απαίτησε από τον άνθρωπο να δει τον εαυτό του αντικειμενικά ως αναπόσπαστο μέρος τους συστήματος της: έπρεπε να γίνει και αυτός επιδεικτικός σε μηχανικό υπολογισμό».
Όσο ο επιστημονικός Λόγος αυξάνει την επικράτεια του, τόσο ο άνθρωπος σμικρύνεται από τα μη αντικειμενικά του στοιχεία – ελαχιστοποιείται ανθρώπινα για να κερδίσει σε νόηση.
(Οι πληροφορίες δίνονται από τον Lewis Mumford στον Μύθο της μηχανής (τόμος ΙΙ), Θεσσαλονίκη: εκδόσεις Νησίδες).
«αν ο μέσος άνθρωπος δεν μπορέσει να καταλάβει τον κόσμο που έχουν ανακαλύψει οι επιστήμονες, αν δεν μπορέσει να μάθει να καταλαβαίνει τις τεχνικές που χρησιμοποιούν τώρα, και τα μακρινά και ευρύτερα αποτελέσματα τους, αν δεν μπορέσει να βιώσει τη συγκλονιστική συγκίνηση πως συμμετέχει συνειδητά στο μεγάλο ανθρώπινο εγχείρημα και να βρει γνήσια εκπλήρωση παίζοντας εποικοδομητικό ρόλο σε αυτή, θα υποβιβαστεί σε ένα ολοένα λιγότερο σημαντικό γρανάζι μιας τεράστιας μηχανής.
Στην κατάσταση αυτή, οι δυνάμεις του να καθορίζει το πεπρωμένο του και η θέληση του να το διαπλάθει μειώνονται, και η μειονότητα που τον κυβερνά θα βρει εν τέλει τρόπους να τα βγάλει πέρα χωρίς αυτόν».
όπου εκεί κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την αντίθετη κίνηση της ανθρωπότητας από την επιστημονική πρόοδο και τη ροπή της προς τον ψευδοεπιστημονισμό.
Ειδικά τα δύο τελευταία κεφάλαια αξίζουν να διαβαστούν για τις πολιτικές θέσεις του Σάγκαν όπου συνδέει την ελευθερία γνώμης του δημοκρατικού ιδεώδους με την επιστημονική έρευνα.
Και οι δύο ελευθερίες δεν στοιχειοθετούνται επάνω σε ένα άκριτο δικαίωμα χωρίς κανόνες και χωρίς όρια.
Αλλά υπόκεινται και οι δύο στον έλεγχο των άλλων.
Ειδικά η πρόοδος της επιστήμης έγινε μόνο χάρη σε αυτό τον έλεγχο από τους άλλους επιστήμονες και την αναζήτηση του ψεγαδιού, όπως και η δημοκρατία ευδοκιμεί μόνο όταν καμία γνώμη δεν είναι άβατη από τον έλεγχο των υπολοίπων.
Ο Λένιν απάντησε «σοβιέτ και εξηλεκτρισμός».
Η Sherry Turkle, μεταξύ άλλων, έχει απαντήσει με πληρότητα στις ευαγγελικές εξαγγελίες περί της διαδικτυακής κοινότητας στο βιβλίο της Αlone Τogether. Διαβάστε το άρθρο της
«Η φυγή απ’ τη συζήτηση» στο Resbublica
http://www.respublica.gr/2015/06/column/flight-from-conversation/
via