Ένας άντρας οδηγεί σε δρόμο διπλής κατεύθυνσης σε περιοχή όπου απαγορεύεται η προσπέραση.
Η γυναίκα στο μπροστινό του αυτοκίνητο κινείται ελάχιστα κάτω από το όριο ταχύτητας.
Στον ανυπόμονο κύριο, όμως, φαίνεται ότι οδηγεί σαν χελώνα.
Αφού της «κολλάει» επικίνδυνα για λίγα λεπτά, χάνει την υπομονή του και την προσπερνάει με ιλιγγιώδη ταχύτητα.
Κάνοντάς το αυτό, παραβιάζει το νόμο και κινδυνεύει να προκαλέσει ατύχημα.
Ή για τον άντρα που ενώ περιμένει το ασανσέρ πατάει ξανά και ξανά το κουμπί;
Χάνετε συχνά την υπομονή σας με τους ηλικιωμένους γονείς σας;
Μήπως νιώθετε πως τα μικρά σας παιδιά εξαντλούν γρήγορα την υπομονή σας;
Εκνευρίζεστε εύκολα με τα λάθη των άλλων;
Αλλά οι συνέπειες ενδέχεται να είναι σοβαρές όταν τα ξεσπάσματα ανυπομονησίας βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη.
Τέτοια συναισθήματα αυξάνουν το άγχος μας, πράγμα που μπορεί να βλάψει την υγεία μας.
Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσίευσε ο Αμερικανικός Ιατρικός Σύλλογος ανέφερε συγκεκριμένα την ανυπομονησία ως παράγοντα κινδύνου για υπέρταση, ακόμα και στους νεαρούς ενηλίκους.
Μια πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε ότι η ανυπομονησία συνδέεται με την παχυσαρκία.
«Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ανυπόμονα άτομα έχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι παχύσαρκα από ό,τι τα άτομα που ξέρουν να περιμένουν», αναφέρει η εφημερίδαThe Washington Post.
Σε μερικά μέρη, το φτηνό φαγητό των φαστ φουντ είναι άμεσα διαθέσιμο όλη μέρα, και πολλοί ανυπόμονοι άνθρωποι δεν μπορούν να αντισταθούν στον πειρασμό.
Φταίει άραγε το ότι νιώθουν αναγκασμένοι να αναβάλλουν τις χρονοβόρες εργασίες επειδή δεν έχουν την υπομονή να τις ολοκληρώσουν;
Όπως και αν έχει, οι συνέπειες της αναβλητικότητας μπορεί να είναι σοβαρές τόσο για το ίδιο το άτομο όσο και για την οικονομία.
Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα The Telegraph, ο ερευνητής Ερνέστο Ρούμπεν δήλωσε ότι «η αναβλητικότητα πλήττει σοβαρά την παραγωγικότητά μας στην εργασία και μπορεί να έχει υπολογίσιμο χρηματικό κόστος καθώς [τα ανυπόμονα άτομα] αναβάλλουν επ’ αόριστον τη γραφική εργασία».
Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ επιβεβαίωσαν αυτή τη σύνδεση αφού μελέτησαν τις περιπτώσεις εκατοντάδων αντρών και γυναικών.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η μελέτη αποκάλυψε ότι «τα ανυπόμονα άτομα είχαν περισσότερες πιθανότητες να πίνουν υπερβολικά και ήταν πιο επιρρεπή στη βίαιη συμπεριφορά».
Ο Δρ Ιλάνγκο Πονασουάμι, καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνικού Έργου στο Πανεπιστήμιο Μπαρατιντάσαν στην Ινδία, κατέληξε σε ένα παρόμοιο συμπέρασμα.
Ο ίδιος εξηγεί:
«Η ανυπομονησία θα σας κοστίσει.
Θα σας κοστίσει χρήματα, φιλίες, πόνο και ταλαιπωρία ή ένα σωρό άλλα προβλήματα για τον απλό λόγο ότι συνήθως οδηγεί σε λάθος αποφάσεις».
Για παράδειγμα, κάποιοι ανυπόμονοι νιόπαντροι θέλουν λίγο μετά το γάμο να έχουν ένα σπίτι με όλες τις ανέσεις, παρά τα περιορισμένα οικονομικά τους.
Έτσι λοιπόν, αγοράζουν σπίτι, έπιπλα, αυτοκίνητο και όλα τα υπόλοιπα—με πίστωση. Αυτό όμως μπορεί να βλάψει το γάμο.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Αρκάνσας στις ΗΠΑ λένε ότι «τα νιόπαντρα ζευγάρια που αρχίζουν τον έγγαμο βίο με χρέη είναι λιγότερο ευτυχισμένα από εκείνα που αρχίζουν με ελάχιστο ή καθόλου χρέος».
Το οικονομικό περιοδικό Forbes ισχυρίζεται ότι «η σημερινή κατάσταση στην αγορά προέκυψε από το συνδυασμό υπερβολικής ανυπομονησίας και αλόγιστης απληστίας.
Η ανυπομονησία έκανε πολλές χιλιάδες συνηθισμένους ανθρώπους να θέλουν να αγοράσουν ακίνητα πολύ μεγαλύτερης αξίας από ό,τι επέτρεπαν οι οικονομίες τους.
Ως εκ τούτου, πήραν τεράστια δάνεια τα οποία δεν είχαν καμιά ελπίδα να αποπληρώσουν για πολλά χρόνια—και σε ορισμένες περιπτώσεις, ποτέ».
Όταν ένα άτομο δεν έχει την υπομονή να συμμετέχει σε ουσιαστικές συζητήσεις, συνήθως μιλάει χωρίς να σκέφτεται.
Μπορεί επίσης να εκνευρίζεται όταν μιλούν οι άλλοι.
Δεν έχει την υπομονή να τους περιμένει να αναλύσουν το σκεπτικό τους.
Γι’ αυτό, ίσως τους πιέζει να τελειώσουν αυτό που λένε βάζοντας λέξεις στο στόμα τους ή ίσως ψάχνει να βρει άλλον τρόπο για να επισπεύσει τη συζήτηση.