Στη διάρκεια της νεοπλατωνικής περιόδου παρουσιάστηκε ένας μεγάλος αριθμός γυναικών που είχαν αφοσιωθεί στη φιλοσοφία. Για τις περισσότερες όμως ξέρουμε ελάχιστα πράγματα πέρα από τα ονόματά τους. Δυο Ρωμαίες δέσποινες, η Χιόνη και η Τζέμινα, ήταν προστάτριες του Πλωτίνου στη Ρώμη, του οποίου μαθήτρια ήταν η κόρη της δεύτερης, που είχε το ίδιο όνομα με τη μητέρα της. Μια ακόμη μαθήτρια του, η Αμφίκλεια, παντρεύτηκε τον γιο του φιλοσόφου Ιαμβλίχου.
Η σύζυγος του Πορφυρίου, η Μαρκέλα, έδειξε επίσης ενδιαφέρον για τη φιλοσοφία, ενώ η φιλόσοφος Αρετή, προς την οποία ο Ιάμβλιχος έστειλε μια επιστολή για την αρετή της μετριοφροσύνης, ήταν μέλος του κύκλου του…
Σύμφωνα με τον Ευνάπιο, η Σωσιπάτρα μυήθηκε από μικρή στις πρακτικές των Χαλδαίων από δύο ξένους και απέκτησε έτσι τη δύναμη της μαντείας και της επικοινωνίας με θεϊκά πράγματα. Με τη σειρά της, πρόσφερε στους μαθητές της τόσο σημαντικές φιλοσοφικές γνώσεις ώστε η σχολή της στη Πέργαμο απέκτησε πολύ μεγαλύτερη φήμη από τη γειτονική σχολή του περίφημου Αιδεσίου, τον οποίον είχε μαθητή ο Ιάμβλιχος.