Όπως καταλαβαίνω και εγώ, αλλά και εσείς, όποιος προσπαθεί να υπεισέλθει στον ψυχισμό του οποιοδήποτε το κάνει με τεράστιο ρίσκο εάν είναι μη επαγγελματίας (ψυχολόγος) και με προσοχή υπό τον ελλοχεύοντα κίνδυνο του ανθρώπινου λάθους εάν είναι του επαγγέλματος, άρα, οφείλουμε πάντα να κρατάμε τις δέουσες αποστάσεις.
- Σχέση ασφαλούς δεσμού. Αναφερόμαστε ουσιαστικά στο δεσμό εκείνο μέσα στον οποίο το παιδί βίωσε τη φροντίδα την αγάπη και την ασφάλεια των γονέων του. (καλύπτει το 55-60% των ατόμων περίπου)
- Μη ασφαλείς δεσμοί: Σε αυτή την κατηγορία υπάγονται οι 4 ακόλουθες περιπτώσεις.
Πέραν αυτού φανταστείτε εμάς όπου με διαμορφωμένο ήδη χαρακτήρα, όντες και ούσες ισχυροί/ες, σε μια δύσκολη κατάσταση να ζητήσουμε βοήθεια από το οικογενειακό μας περιβάλλον και να μας την αρνηθεί προφασιζόμενο κάποια δικαιολογία... Απογοήτευση το πρώτο συναίσθημα και η επόμενη σκέψη ''Πού να πάω;''
Τίποτα γενικώς δεν πάει χαμένο, κάπου καταγράφεται και μας ακολουθεί από την κούνια μέχρι τον τάφο... ****
Ο σημερινός πατέρας -θα πρέπει να τονίσουμε- μάχεται περισσότερο τημορφή του παιδιού του, τους κινδύνους που θεωρεί ότι επιφέρει αυτή, παρά την άρνησή του και αυτό χωρίς να το καταλαβαίνει, χωρίς να το εμπεδώνει, εντελώς αυθόρμητα!
* Ο πατέρας ή η μητέρα ζητούσε υπερβολικά πράγματα από το παιδί. Το παιδί αφηνόταν μονάχο, βίωνε την ανασφάλεια της μη αποδοχής, της απόρριψης. Κάλλιστα υπάρχουν συνειρμοί κλειδωμένοι αντιδράσεις των γονέων με αρνητικό πρόσημο που πληγώνουν. Κουβέντες ενδεχομένως ειδοποιοί τα οποία όλα θα συνδράμουν στις μετέπειτα σχέσεις του ατόμου... Οι γονείς συνήθως απουσίαζαν (όχι μόνο με την φυσική απουσία τους) με αποτέλεσμα το παιδί να νιώθει μόνο, να μαθαίνει μόνο, να πιστεύει ότι στη ζωή είμαστε μόνοι.
Σε πειράματα τα οποία έγιναν από έναν υψηλό αριθμό τυχαίων γονέων τα παιδιά αυτών που διατηρούσαν απόσταση με τα παιδιά τους (έως δύο χρονών), τα παιδιά σχεδόν δεν αντιδρούσαν όταν οι γονείς έφευγαν μαθημένα όντα και αντιμετώπιζαν με όμοιο τρόπο μια ξένη προς αυτά -φιλική- γυναίκα. (!) Ομοίως παρέμεναν απαθή και μετά την επιστροφή του γονέα.
Παιδιά τέτοιων γονέων όταν οι γονείς τους απομακρυνόταν από το δωμάτιο παρέμεναν ήρεμα αλλά μόλις οι γονείς επέστρεφαν, πότε έκλαιγαν ξαπλώνοντας κάτω, πότε ήθελαν αγκαλιά και πότε κτυπούσαν τον γονέα φωνάζοντάς του.
*** τα παιδιά αντιδρούσαν δίχως καμία λογική στην επιστροφή του γονέα. μπορεί να κτυπούσαν τον τοίχο μπορεί να ξάπλωναν γελώντας ή μπορεί να έκλαιγαν... Μπορεί να παρέμεναν αδιάφορα και να ξεσπούσαν αργότερα δίχως εμφανή λόγο.
Σημ. Το πείραμα περιελάμβανε την μητέρα με το παιδί (έως δύο χρονών) να παίζει, αμέσως μετά να φεύγει και το παιδί να μένει μόνο τους, κατόπιν να έρχεται μία ξένη γυναίκα να ασχολείται μαζί του, να φεύγει και αυτή την ώρα που επέστρεφε η μητέρα. Όλες οι εναλλαγές ανά τρίλεπτο.
**** Βεβαίως από φιλοσοφικής άποψης το γεγονός απενοχοποιεί διότι ποιος ευθύνεται για τις δράσεις των άλλων στον ανήμπορο εαυτό του, αυτή όμως είναι μια άλλου είδους προσέγγιση.
επόμενη συνέχεια πατήστε εδώ