την επιστήμη,
την φιλοσοφία
και την ευρωπαϊκή
θεολογία
Η πορεία που θα περιγράψουμε είναι ιδιαίτερα αξιοπρόσεχτη στη φιλολογία, ειδικά μάλιστα στο σύγχρονο μυθιστόρημα. Αν επιχειρήσουμε να εξετάσουμε δύο από τους μεγαλύτερους σύγχρονους Γάλλους συγγραφείς, τον Proust και τον Andre Gide θα παρατηρήσουμε ότι στα έργα τους ο άνθρωπος παρουσιάζεται διασπασμένος και τα μόνα που διατηρούνται είναι τα διανοητικά και τα εγκεφαλικά του στοιχεία. Βλέπουμε πρώτα απ’ όλα να εξαφανίζεται η καρδιά ως κεντρικό και τέλειο όργανο της ανθρώπινης ύπαρξης, ως φορέας του αισθήματος. Θρηνεί ο άνθρωπος κι είναι απελπισμένος μπροστά σ’ αυτή τη διάσπαση, αλλά αδυνατεί να την εμποδίσει. Κάπου – κάπου, αντίθετα, χαίρεται γι’ αυτόν τον αφανισμό...
Στους συγγραφείς της εποχής μας, που διαβάζονται περισσότερο, δε συναντά κανείς σχεδόν καθόλου δημιουργική φαντασία. Είναι απορροφημένοι από τους εαυτούς τους ή απεικονίζουν τη φρικιαστική πραγματικότητα που τους συντρίβει. Αυτό συμβαίνει, λόγου χάρη, στον Celine. Το δημιουργικό δώρο της μεταμορφώσεως διαλύεται από την τέχνη.
Ο άνθρωπος δεν είναι άλλο από λειτουργία του σεξ. Δεν πρόκειται βέβαια για μια πορνογραφία, είναι μάλλον η αντανάκλαση της παγκόσμιας πορείας του απανθρωπισμού που εκφράζεται με μεγάλο καλλιτεχνικό ταλέντο. Ο Huxley απεικονίζει ένα πολύμορφο ανθρώπινο κόσμο, αλλά έναν κόσμο σε πλήρη αποσύνθεση, όπου είναι δύσκολο να ανακαλύψουμε την εικόνα του προσώπου.
Ο άνθρωπος παραμένει άνθρωπος, αποκαλύπτεται ως σάρκα και οστά κι αυτό συμβαίνει ακόμα κι όταν εκπροσωπεί ένα κακό ή ένα κωμικό πρόσωπο. Στο πνευματώδες σατιρικό, χιουμοριστικό έργο Pickwick Club, όπου βρίσκουμε ένα πνεύμα ανάλογο με εκείνο τουCervantes, οι ανθρώπινες αξίες είναι ακόμα άθικτες και διατηρείται η αληθινή εικόνα του προσώπου. Παρατηρούμε την ίδια ανομοιότητα αν συγκρίνουμε το σύγχρονο μυθιστόρημα με το έργο ενός Balzac ή ενός Leo Tolstoi. Βέβαια ο δεύτερος εκπροσωπεί ένα δυναμικό κοσμικό στοιχείο, όπου όμως δεν υπάρχουν σημεία αλλοιώσεως. Τίποτε από αυτά δεν μπορούμε να συναντήσουμε στο σύγχρονο μυθιστόρημα. Γι’ αυτό και το μυθιστόρημα αυτό περιέχει μεγάλες αλήθειες. Περιγράφει αυτό που σήμερα συμβαίνει μέσα στον κόσμο.
Αυτή είναι μια οντολογία του μηδενός, με τη σημασία του έσχατου μυστικού του όντος, μιας φιλοσοφίας της απελπισίας και μιας απόλυτης απαισιοδοξίας που είναι τόσο χαρακτηριστική στην εποχή μας.
Κλονίστηκε η εικόνα του Θεού στον άνθρωπο και ο μόνος δεσμός που διατηρείται ανάμεσα στο Θεό και στη δημιουργία του είναι ο Θείος Λόγος. Στον άνθρωπο δεν απομένει πια παρά να ακούσει. Εδώ διακρίνουμε την επίδραση του Kierkegaard σε μια διαφορετική κατεύθυνση. Στον Barth όπως και στον Heidegger ο κόσμος και αυτοί που τον κατοικούν αποθεοποιήθηκαν, αλλά γνωρίζουν ένα Θεό. Αυτή ακριβώς είναι μια φοβερή αντίδραση ενάντια στο χριστιανικό ανθρωπισμό, αντίδραση που αναζητεί να ταπεινώσει και να αρνηθεί τον άνθρωπο.
Ο Θωμισμός είναι ακόμα μια αντίδραση ενάντια στο σύγχρονο χριστιανικό ανθρωπισμό. Κι αυτός έχει ένα στοιχείο απανθρωπισμού, ένα στοιχείο κρυμμένο πίσω από την πάλη με κάθε νεωτερισμό στη θρησκευτική και φιλοσοφική σκέψη. Αλλά στη θωμιστική διδασκαλία παρατηρείται τελευταία και μια κίνηση νεοανθρωπιστική.