Χαλάρωσε, ηρέμησε, κούλαρε! - Point of view

Εν τάχει

Χαλάρωσε, ηρέμησε, κούλαρε!



Διώξε το νευρόσπαστο από μέσα σου

 πώς αλλιώς να στο πω;
Σύμφωνοι, η καθημερινότητα σου και υψηλό βαθμό δυσκολίας έχει και απαιτήσεις που μοιάζουν ατελείωτες. 
Το τρέξιμο μπορεί να είναι διαρκές και το 24ωρο να μοιάζει λίγο για να προλάβει να καλύψει όλες σου τις υποχρεώσεις, αλλά και τι πρόκειται να καταλάβεις με τον ψυχαναγκασμό στην πρίζα στο ανώτατο volume και τα νεύρα στην τσίτα, τεντωμένα…
… μέχρι να σπάσουν; 

Δεν είναι λύση, ούτε τα Xanax ούτε τα Lexotanil, η απάντηση κρύβεται στις λεπτομέρειες, και ιδίως σε εκείνη που σε προτρέπει να παίρνεις τα πράγματα λίγο περισσότερο χαλαρά και να αντιμετωπίζεις την καθημερινότητα σου με μεγαλύτερη συγκαταβατικότητα και χωρίς να θυμίζεις νευρόσπαστη δεκαεξάχρονη drama queen, που η εφηβεία και οι ορμόνες έχουν κάνει την ψυχολογία και την αυτοκυριαρχία της κουρελόπανο…


Το κακό με τις περιπτώσεις σαν τις δικές σου είναι ότι η πραγματική κατάσταση κρύβεται και ωραιοποιείται πίσω από ταμπέλες όπως «αγχώδης, κουρασμένη, τελειομανής» και άλλες ων ουκ έστιν αριθμός. 



Με αποτέλεσμα να μην μπορείς πραγματικά να καταλάβεις ότι ναι, έχεις θέμα, ναι, είσαι στα πρόθυρα τρέλας και ναι, πρέπει να το αντιμετωπίζεις κατεβάζοντας ρυθμούς και την πίεση σου από το 20 στο 12. Συμπτώματα; Άπειρα, και πασιφανή σε όλους, εκτός από σένα. 





Στα υπενθυμίζω, ώστε να μπορέσεις να κρούσεις η ίδια τον κώδωνα του κινδύνου και να λάβεις άμεσα μέτρα, μπας και ηρεμήσεις, έστω και στο ελάχιστο:


  • Τρως τα νύχια σου ή τρίβεις τα δόντια σου μεταξύ τους, με το παραμικρό.
  • Το να περιμένεις σε ουρά σε σκοτώνει και σε τρώει αργά αλλά σταθερά.
  • Η κίνηση «γυρνάω τον καρπό και κοιτάω το ρολόι μου» είναι αυτή που εκτελείς συχνότερα κατά τη διάρκεια της ημέρας, ακόμη και από το περπάτημα.
  • Υπολογίζεις με ακρίβεια δευτερολέπτου ακόμη και το παραμικρό και η τάση σου να μη σπαταλάς ή χάνεις χρόνο εξελίσσεται σε φοβία.
  • Αισθάνεσαι ταχυπαλμίες και προμηνύματα κρίσεων πανικού κατά τη διάρκεια της ημέρας, όταν προσπαθείς να διεκπεραιώσεις τις καθημερινές σου ασχολίες.
  • Μιλάς πάνω από τους άλλους και τους διακόπτεις, ενώ δεν μπορείς να περιμένεις κάποιον να ολοκληρώσει τη σκέψη σου.
  • Φέρνεις την καταστροφή με το παραμικρό και η απαισιοδοξία σου αν κάτι δεν πάει σύμφωνα με το προκαθορισμένο από σένα πρόγραμμα εξομοιώνεται με τον κατακλυσμό του Νώε.
  • Δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς το βράδυ, γιατί δεν μπορείς να σταματήσεις το μυαλό σου να σκέφτεται.
  • Ακόμη και τις ώρες χαλάρωσης, ζορίζεσαι στο να αποδόσεις σε αυτό ακριβώς: στο να μην κάνεις τίποτα, στο να μη σε απασχολήσει το παραμικρό, απλά να ηρεμήσεις και να αποτοξινωθείς έστω για λίγο…
  • Δεν ανέχεσαι κόσμο, βαριέσαι με το παραμικρό, δείχνεις δυσανεξία σε ότι δεν εξυπηρετεί το καθημερινό σου πρόγραμμα, γιατί όλα γυρνάνε γύρω από αυτό.
  • Ξεχνάς πότε ήταν η τελευταία φορά που πέρασες καλά στη ζωής ου, που αφέθηκες να ηρεμήσεις και να πάρεις τα πράγματα λίγο πιο slow από το συνηθισμένο.

Ελπίζω να σου φαίνονται, διαβάζοντας τα, όσο εφιαλτικά είναι στην πραγματικότητα, για να μπορέσεις να ταρακουνηθείς. 
Εκτός από νευρόσπαστο, έχεις μετατραπεί και σε ένα μίζερο, μηδαμινό ανθρωπάκι, το οποίο δεν αγαπά ούτε τους γύρω του, ούτε τον εαυτό του και ζει μία ζωή εξαιρετικά δυστυχισμένη, τρώγοντας σε από μέσα. 
Ο ίδιος σου ο εαυτός και η νοοτροπία που έχεις αναπτύξει με τα χρόνια είναι οι χειρότεροι εχθροί σου και οφείλεις να τους αντιμετωπίσεις. 
Μόνη σου ή με τη βοήθεια ειδικού, είναι αποκλειστικά δικό σου θέμα. 
Το πρώτο βήμα έχει να κάνει με την αναγνώριση του προβλήματος. 
Αν το κάνεις, θα μπορέσεις να πάρεις και κάποια, έστω υποτυπώδη μέτρα, που να σου επιτρέψουν να σπάσεις τον φαύλο κύκλο στον οποίο έχεις κλείσει τον εαυτό σου. 
Διαφορετικά, μπορώ να σε φανταστώ να γίνεσαι καθημερινά ολοένα και περισσότερο ράκος, για να καταλήξεις ένα υπόλειμμα του εαυτού σου, τον οποίο θα αναγνωρίζεις πλέον μόνο μέσα από παλιές, φωτογραφίες, όταν όλα ήταν πιο εύκολα, πιο ανθρώπινα. 

 Σταμάτα τον εφιάλτη αυτό, σε παρακαλώ. Μόνο εσύ μπορείς, άλλωστε…
******






Όλοι οι άνθρωποι κάποιες φορές νιώθουν νευρικότητα, λίγη ή πολλή, χωρίς να ξέρουν το γιατί. 

Μπορώ να ταρακουνήσω αυτό το κομμάτι ύφασμα και να πω ότι είναι νευρικό, αλλά τι είναι αυτό που κάνει το ύφασμα να κινείται;

Όταν σταματάω να κινώ το χέρι μου, το ύφασμα μένει ακίνητο. 

Πάντα θεωρείτε ότι άλλα πράγματα φταίνε που νευριάσατε, αλλά ποτέ δεν κατηγορείτε τον εαυτό σας. 

Εντούτοις εσείς οι ίδιοι φταίτε που νευριάζετε. 

Ενενήντα εννέα τοις εκατό είναι δικό σας το φταίξιμο. 

Η ανησυχία, η συναισθηματική έξαψη, συγκεντρώνει υπερβολική ενέργεια στα νεύρα, τόσο που αρχίζουν να φθείρονται. 

Μετά από πολλά χρόνια τα ανθυγιεινά αποτελέσματα αυτής της νευρικότητας αρχίζουν να φαίνονται. 

Τα νεύρα είναι πολύ γερά –ο Θεός τα έκανε έτσι γιατί πρέπει να διαρκέσουν για μια ζωή– αλλά είναι απαραίτητο να τα φροντίζουμε σωστά.

 Όταν σταματήσετε να υπερφορτώνετε το νευρικό σύστημα, όπως όταν κοιμάστε βαθιά ή στην κατάσταση της ηρεμίας στο διαλογισμό, δεν είστε καθόλου νευρικοί. 

Στην έκσταση του διαλογισμού τα νεύρα ξεκουράζονται και αναζωογονούνται εξαιρετικά.

Τα Υγιή Νεύρα Είναι Ουσιώδη για ένα Υγιές Σώμα


Τα νεύρα είναι σαν καλώδια που ενώνουν όλα τα μέρη ενός εργοστασίου.

Αν τα καλώδια φθαρούν ή καούν από υπερφόρτιση, τότε όλο το εργοστάσιο ή ορισμένες περιοχές που υπέστησαν ζημιά δεν μπορούν να λειτουργήσουν.

 Παρόμοια το νευρικό σύστημα δίνει ζωή σε όλα τα μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των λειτουργιών της αντίληψης, της γνώσης και της ανταπόκρισης των πέντε αισθήσεων.

Αν τα νεύρα καταστραφούν, τότε και η αλληλεπίδραση μεταξύ του ανθρώπου και του κόσμου επίσης καταστρέφεται.

Υπάρχουν δύο συστήματα νεύρων:

το κεντρικό νευρικό σύστημα στον εγκέφαλο, τον προμήκη μυελό και τη σπονδυλική στήλη·

και το περιφερικό σύστημα, που συνδέει τα νευρικά κέντρα με τα διάφορα όργανα του σώματος και μεταφέρει σ’ αυτά ενέργεια.

Το νευρικό σύστημα στέλνει αισθητήρια μηνύματα στον εγκέφαλο, τον καθιστά ικανό να τα επεξεργαστεί και μετά αντιδρά ανάλογα με την ερμηνεία των ερεθισμάτων αυτών από τον εγκέφαλο.

Κατά την αρχική ανάπτυξη του εμβρυακού εγκεφάλου, στο πρώτο στάδιο διαμόρφωσης, τα νεύρα είναι σαν υγρό, το οποίο μετά, σταδιακά, γίνεται σαν ίνες που τελικά αναπτύσσονται σε νεύρα – δυνατές λεωφόρους για τη μεταφορά ενέργειας από τον εγκέφαλο σ’ όλα τα μέρη του σώματος.

Ο εγκέφαλος είναι το μέγαρο της κυβέρνησης.

Τα είκοσι επτά χιλιάδες δισεκατομμύρια κύτταρα είναι οι υπήκοοι.

Το νευρικό σύστημα, που τα συνδέει όλα, πρέπει να φροντίζεται ώστε να δουλεύει σωστά.

Ίσως θυμάστε πώς παρέλυσαν τα πάντα όταν δεν λειτουργούσαν τα τηλέφωνα λόγω της πρόσφατης απεργίας.

Αυτό μπορεί να συμβεί και στο σώμα σας.

Όταν τα «τηλέφωνα» των νεύρων παραλύσουν, δεν μπορούν να μεταβιβάσουν τα ζωτικά τους μηνύματα.

Για παράδειγμα, όταν το οπτικό νευρικό κέντρο στον εγκέφαλο φθαρεί εξαιτίας λανθασμένης διατροφής, ασθένειας ή καταπόνησης, τα νεύρα των ματιών πλήττονται και τα μάτια αρχίζουν να εξασθενούν.

Εξετάστε τον εαυτό σας για να δείτε τι σας κάνει νευρικούς

Οι περισσότερες νευρικές ασθένειες οφείλονται σε υπερδιέγερση του νου. 

Αυτή προέρχεται από πολλές αιτίες. 

Εξετάστε τον εαυτό σας για να δείτε αν είστε νευρικοί και μετά προσδιορίστε τι είναι αυτό που σας κάνει νευρικούς. 

Όταν εξοργίζεστε, για παράδειγμα, στέλνετε τρομακτική ποσότητα βολτ από ενέργεια στον εγκέφαλο και την καρδιά. 

Συναισθήματα όπως ο θυμός ή ο φόβος μπορούν να υπερφορτώσουν τόσο πολύ τα νεύρα, που μπορεί να προκαλέσουν δυσλειτουργίες στο σώμα, ακόμα και να σταματήσουν την καρδιά και να προκαλέσουν θάνατο. 

Αν διοχετεύσετε ένα εκατομμύριο βολτ σ’ ένα καλώδιο που αντέχει μόνο λίγα βολτ, το καλώδιο θα καεί. 

Όταν βρίσκεστε σε έξαψη, διοχετεύετε πάρα πολλή ενέργεια σε μια ορισμένη περιοχή και στερείτε άλλα νεύρα απ’ αυτή τη δύναμη της ζωής. 

Ο ήρεμος άνθρωπος, αντίθετα, ταΐζει τα νεύρα του καλά, με ισορροπημένη ροή ενέργειας, ώστε κανένα μέρος του σώματος να μην είναι επιζήμια υπερφορτωμένο ή στερημένο απ’ αυτήν.


Η νευρικότητα είναι η ασθένεια του πολιτισμού. 

Θα έπρεπε να έχουμε ώρα να απολαμβάνουμε διάφορα πράγματα –τις ομορφιές της δημιουργίας του Θεού, τις πολλές ευλογίες της ζωής– αλλά ν’ αποφεύγουμε την αδικαιολόγητη υπερδιέγερση, ανησυχία και αιφνίδια συναισθήματα που καταστρέφουν το νευρικό σύστημα.


Η φλυαρία, συμπεριλαμβανομένης της συνήθειας της πολύωρης ομιλίας στο τηλέφωνο, δημιουργεί νευρικότητα. 

Οι ακούσιες μυϊκές συσπάσεις –όπως το παίξιμο των δακτύλων ή η κινήσεις των ποδιών– καίει ενέργεια στα νεύρα. 

Μια άλλη αιτία νευρικότητας, αν και μπορεί να μην έχετε επίγνωση αυτής, είναι ο θόρυβος του ραδιοφώνου ή της τηλεόρασης όταν παίζουν για συνεχόμενες ώρες. 

Όλοι οι ήχοι κάνουν τα νεύρα να αντιδρούν. 

Μια μελέτη που διεξήγαγε το αστυνομικό τμήμα του Σικάγο έδειξε ότι αν οι άνθρωποι δεν υπόκειντο στο βομβαρδισμό των ήχων της σύγχρονης ζωής, οι οποίοι είναι ιδιαίτερα απότομοι στις πόλεις, θα μπορούσαν να ζήσουν αρκετά περισσότερα χρόνια.

Μάθετε να απολαμβάνετε τη σιωπή.

Μην ακούτε ραδιόφωνο και μη βλέπετε τηλεόραση για ώρες, αδιάκοπα, ούτε να έχετε αυτές τις συσκευές να βγάζουν διαπεραστικούς ήχους όλη την ώρα, χωρίς να δίνετε σημασία, κάνοντας άλλες δουλειές.

Υπάρχει αρκετή «τηλεόραση» αγίων και μουσικής στις σφαίρες που διαπερνούν όλο το σύμπαν, ώστε να μη χρειάζεται να ακούτε τη «συσκευασμένη» μουσική ή να βλέπετε «συσκευασμένες» ταινίες.

Μέσω της ηρεμίας της εσωτερικής σιωπής, μάθετε να συντονίζεστε στα θαυμαστά προγράμματα του Θεού.

Μάθετε να ελέγχετε τα συναισθήματά σας


Μια άλλη σπουδαία αιτία της νευρικότητας είναι τα αγενή λόγια. 

Ποτέ να μην κουτσομπολεύετε ούτε να μιλάτε άσχημα για άλλους. 

Να ασχολείστε με την αναμόρφωση του εαυτού σας. 

Εξασκηθείτε στα καλά λόγια. 

Μην είστε εριστικοί. 

Αν η σύζυγος ή ο σύζυγός σας θυμώσει και σας κάνει να οργιστείτε, κάντε ένα μικρό περίπατο και ηρεμήστε πριν απαντήσετε. 

Αν σας μιλήσει με δριμύτητα, μην απαντήσετε με τον ίδιο τρόπο. 

Είναι καλύτερα να παραμένετε σιωπηλοί μέχρι να ηρεμήσουν τα πράγματα.

Προσπαθήστε να μην είστε ξεροκέφαλοι ή ψεύτικα συγκαταβατικοί, αλλά ταυτόχρονα μην εμπλακείτε και σε καυγά. 

Περιμένετε μέχρι, και οι δύο, να αποκτήσετε και πάλι ήρεμη λογική. 

Ποτέ μην επιτρέπετε σε κανένα να σας κλέψει την εσωτερική σας γαλήνη. 

Και μην κλέβετε κι εσείς τη γαλήνη των άλλων με φραστικές παρεκτροπές. 

Η κακή χρήση του λόγου είναι ένα όπλο που πληγώνει πιο πολύ απ’ όλα. 

Μέσα στον θυμό σας ή την έντονη έξαψη μπορεί να πείτε κάτι που δεν εννοείτε πραγματικά και μετά να λυπάστε που το είπατε. 

Όμως, για είκοσι χρόνια ή και παραπάνω το άλλο πρόσωπο θα το θυμάται.

 (Απ’ αυτήν την άποψη, η μνήμη είναι κακό πράγμα. 

Η δύναμη να θυμόμαστε είναι ευλογία όταν χρησιμοποιείται με το σωστό τρόπο, αλλά είναι επιβλαβής αν χρησιμοποιείται σαν αποθήκη κάθε κακού που έκαναν οι άλλοι εναντίον μας.)

Αν η σύζυγός σας στριγκλίζει κι εσείς απαντήσετε με τον ίδιο τρόπο, θα υποφέρετε διπλά – μια φορά για τα σκληρά της λόγια κι άλλη μια φορά για τα δικά σας. 

Πρωτίστως βλάπτετε τον εαυτό σας. 

Όταν θα έχει περάσει ο καυγάς, θα νιώθετε ότι δεν έχει μείνει τίποτα μέσα σας.

 Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον υπάρχουν τόσα πολλά διαζύγια.


Ειλικρινά, οι άνθρωποι δεν θα έπρεπε να παντρεύονται μέχρι να έχουν μάθει να έχουν κάποιον έλεγχο στα συναισθήματά τους. 

Τα σχολεία θα έπρεπε να εκπαιδεύουν τους νεαρούς μαθητές σ’ αυτήν την τέχνη και στον τρόπο να αναπτύσσουν ηρεμία και αυτοσυγκέντρωση. 

Το αμερικανικό σπίτι διαλύεται επειδή αυτά τα πράγματα δεν διδάχτηκαν – ούτε στο σπίτι, ούτε στα σχολεία. 

Πώς είναι δυνατόν, δύο άνθρωποι που είναι συνηθισμένοι στη νευρική δραστηριότητα, να ζήσουν μαζί χωρίς να καταστρέψουν σχεδόν ο ένας τον άλλον με τη νευρικότητά τους; 

Στην αρχή του γάμου η νύφη και ο γαμπρός παρασύρονται από τα συναισθήματα της έξαψης και του πάθους. 

Όμως, μετά από λίγο, όταν αυτά αναπόφευκτα αρχίζουν να ξεθυμαίνουν, η αληθινή φύση των δύο αυτών ανθρώπων αρχίζει να εμφανίζεται και έρχονται οι καυγάδες και η απογοήτευση.

Η καρδιά χρειάζεται αληθινή αγάπη, φιλία και πάνω απ’ όλα γαλήνη. 

Όταν η γαλήνη καταστρέφεται μέσω έντονων συναισθημάτων, είναι ιεροσυλία του σωματικού ναού. 

Το υγιές νευρικό σύστημα είναι αυτό που θα διατηρήσει σε σωστή λειτουργία όλα τα σωματικά όργανα και αισθήματα. 

Και για να παραμένει το νευρικό σύστημα υγιές είναι σημαντικό να παραμένουμε ελεύθεροι από απελπιστικά συναισθήματα όπως ο φόβος, ο θυμός, η απληστία, η ζήλεια.


Αποβάλλετε το φόβο. 

Τι υπάρχει για να φοβηθείτε; 

Ακόμα κι ένας ελάχιστος φόβος, όπως η άσκοπη ανησυχία για το σκοτάδι ή ο φόβος για πράγματα που «θα μπορούσαν» να συμβούν, πλήττει τα νεύρα περισσότερο απ’ όσο φαντάζεστε. 

Γιατί να τρομοκρατούμαστε κι από αυτόν ακόμα τον θάνατο; Ο Θεός αφήνει να συμβεί σε όλους, επομένως δεν μπορεί να είναι κάτι κακό. 

Αυτή είναι μια πολύ παρηγορητική σκέψη από την οποία μπορείτε να πάρετε θάρρος. 

Ο θάνατος είναι απλώς ένας αναζωογονητικός ύπνος. 

Και δε φοβάστε τον ύπνο, έτσι δεν είναι; 

Ο θάνατος είναι απόλυτη ανάπαυση. 

Ο Θεός σάς δίνει τον θάνατο για να σας απαλλάξει απ’ όλα σας τα προβλήματα εδώ και μετά να σας δώσει την ευκαιρία να κάνετε μια νέα αρχή σε μια νέα ενσάρκωση. 



– Παραμαχάνσα Γιογκανάντα

Pages