
- Διαθέτουν ευφράδεια λόγου – υπερβολική αυτοπεποίθηση (είναι απαραίτητο διότι προσδίδει εγκυρότητα στα λεγόμενα τους) και δεν διστάζουν να ομιλήσουν επί παντός επιστητού, ασχέτως αν το γνωρίζουν. Η ομιλία τους είναι τόσο πειστική που ορισμένες φορές τείνει να πείσει ακόμη και γνώστες του θέματος.
- Έχουν υπερβεί κατά πολύ τον χρόνο δημοσιότητας που τους αναλογεί, δηλαδή ζουν για νααυτοπροβάλλονται, διακατεχόμενοι από υπερβολική ματαιοδοξία.
- Όταν «ρητορεύουν – αερολογούν» δεν επιθυμούν να τους διακόπτουν και όταν τούτο είναι αναγκαίο (ερωτήσεις, διευκρινήσεις, κ.λ.π) συνεχίζουν από το σημείο που σταμάτησαν, χωρίς να δώσουν απάντηση σε ότι ερωτήθηκαν. Εύκολα διαπιστώνουμε ότι τα λεγόμενά τους αποτελούν γενικότητες (γνωρίζουν ότι η αναφορά σε εξειδικευμένους όρους αποτελεί παγίδα).
- Χρησιμοποιούν πομπώδεις και δυσνόητεςεκφράσεις – λέξεις για το επίπεδο του ακροατηρίου στο οποίο απευθύνονται (εντυπωσιασμός).
- Αποφεύγουν τις λακωνικές και σαφείς απαντήσεις διότι δημιουργούν δεσμεύσεις.
- Αν αισθανθούν ότι «δυσκολεύονται» από κάποιον γνώστη του θέματος φροντίζουν νααποπροσανατολίσουν τη συζήτηση (αλλαγή θέματος).
- Αναζητούμε συστάσεις. Αν κάποιος φίλος ή αξιόπιστος γνωστός είχε ήδη σχέσεις με τον συγκεκριμένο άνθρωπο (όσο μακρόχρονες τόσο το καλύτερο) τότε μπορούμε να ελέγξουμε την πρακτική αξία των συμβουλών του και να τον εμπιστευθούμε ανάλογα.
- Δεν «γοητευόμεθα». Υπάρχουν άνθρωποι που διαθέτουν το χάρισμα να μιλούν με απόλυτη βεβαιότητα και πλήρη αυτοπεποίθηση ακόμη και επί θεμάτων για τα οποία δεν γνωρίζουν το παραμικρό!!! Γι’ αυτό, όταν κρίνουμε κάποιον καλύτερα να μη βασιζόμαστε στο συναίσθημα, αλλά στην ψυχρή λογική.
- Δεν βιαζόμαστε. Κατά το δυνατόν, να απευθυνόμαστε σε περισσότερους από έναν ανθρώπους και να συγκρίνουμε τις γνώσεις, τις συμβουλές και την συμπεριφορά τους. Συνίσταται να μην λαμβάνουμε άμεσα αποφάσεις, αλλά αφού αφήσουμε να περάσουν μια ή δύο ημέρες ώστε να καταλαγιάσει η όποια συναισθηματική φόρτιση. Οι αρχαίοι Πέρσες φρόντιζαν να συζητούν κάθε σημαντικό θέμα δύο φορές (σοβαροί και τελούντες εν ευθυμία). Με αυτόν τον τρόπο, εξέταζαν το πρόβλημα από δύο διαφορετικές συναισθηματικές καταστάσεις, θεωρώντας ότι μπορούσαν να φωτίσουν καλύτερα όλες τις πτυχές του. Είναι βέβαιο ότι μια αυστηρή και μια πιο χαλαρή προσέγγιση του προβλήματος, μπορεί να αποδειχθούν ιδιαίτερα αποτελεσματικές.
- Ελέγχουμε τις γνώσεις του. Οποιοδήποτε θέμα και αν μας απασχολεί, η αναζήτηση στο διαδίκτυο (Internet) ή σε κάποια εγκυκλοπαίδεια, είναι βέβαιο ότι θα μας δώσει περισσότερες πληροφορίες απ’ όσα ήδη γνωρίζουμε. Εκτός από το άμεσο πλεονέκτημα της καλύτερης κατανόησης του προβλήματός μας, η πρακτική αυτή θα μας επιτρέψει να αξιολογήσουμε τις γνώσεις του επίδοξου συμβούλου.
- Δεν εμπιστευόμαστε τους πολυάσχολους ή τους πολυπράγμονες. Ελάχιστοι άνθρωποι έχουν την δυνατότητα να ασχολούνται σοβαρά και σε βάθος με περισσότερα από ένα αντικείμενα. Όταν κάποιος ισχυρίζεται ότι μπορεί να ασχοληθεί με πολλά θέματα ταυτόχρονα, τότε το πιθανότερο είναι ότι στη ζωή του (άρα και στην συνεργασία μαζί μας) προτιμά την επιφανειακή προσέγγιση από την ουσία, ή ακόμη χειρότερα, είναι αποφασισμένος να πει ή να υποσχεθεί οτιδήποτε προκειμένου να κερδίσει την εμπιστοσύνη μας.
- Δυσπιστούμε με όσους υπερπροβάλλονται. Ο χρόνος αποτελεί το πολυτιμότερο αγαθό και η ημέρα (τόσο του τεμπέλη όσο και του εργατικού) έχει μόνο 24 ώρες. Όταν λοιπόν συναντούμε κάποιον εξαιρετικά διάσημο είναι σχεδόν βέβαιο ότι δαπανά μεγάλο μέρος του χρόνου και της ενεργητικότητάς του για την αυτοπροβολή του, ώστε σπάνια του απομένει αρκετός για την επιμόρφωση και την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στους πελάτες του.
- Δεν μεταθέτουμε την ευθύνη της απόφασης. Πολλοί άνθρωποι επιδιώκουν μέσω της αναζήτησης συμβουλών, να μεταθέσουν το βάρος της απόφασης σε κάποιον τρίτο. Κάθε περίπτωση όμως έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες και ακόμη και αν αυτός ο τρίτος είναι ικανός και ευφυής, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θέλει, ή μπορεί να αναλάβει την ευθύνη λήψης σοβαρών αποφάσεων για λογαριασμό μας.
- Χρόνο προκειμένου να εντρυφήσουμε στις αδυναμίες μας.
- Αυτογνωσία να αναγνωρίζουμε τα ελαττώματά μας και να διαθέτουμε την τόλμη να τα διορθώσουμε.
- Αυτοπεποίθηση να πιστεύουμε στις δυνατότητές μας, ώστε να μην έχουμε ανάγκη από την βοήθεια άλλων.