Το κοιλιακό λίπος δεν είναι δυσκολότερο να χαθεί από ότι το λίπος σε άλλα σημεία του σώματός μας. Όταν χάνουμε βάρος με ένα καλά ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής, μπορούμε να "κάψουμε" εύκολα το λίπος της κοιλιάς. Ο καλύτερος τρόπος για να μειώσουμε το λίπος της μέσης είναι μέσα από υγιεινή διατροφή και τακτική σωματική άσκηση.
Τρώγοντας λιπαρά τρόφιμα όπως βούτυρο, φέτα, αλλαντικά και λιπαρά κρέατα επιβαρύνετε τον οργανισμό σας με επιπλέον θερμίδες και αυξάνετε τις πιθανότητες να αποθηκεύσετε λίπος στην περιοχή της κοιλίας. Παρόλα αυτά, δεν υπάρχει μεμονωμένη αιτία που να προκαλεί αποθήκευση λίπους στο συγκεκριμένο σημείο του σώματος. Τα γονίδια, η διατροφή, η ηλικία και ο τρόπος ζωής παίζουν επιπρόσθετο ρόλο. Η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από το κοιλιακό λίπος. Διαβάζετε τις ετικέτες των τροφίμων, μειώστε τα κορεσμένα λιπαρά, αυξήστε την ποσότητα των φρούτων και των λαχανικών που τρώτε, ελέγξτε και μειώστε τις μερίδες σας.
Το πρωινό είναι απαραίτητο, καθώς αποτελεί την πρώτη πηγή ενέργειας για τον οργανισμό κάθε μέρα. Θα πρέπει να περιέχει τουλάχιστον μία μερίδα γαλακτοκομικών και υδατανθράκων, υπό μορφή δημητριακών, ψωμιού, φρούτων και φρουτοχυμών. Η έλλειψη του πρωινού δημιουργεί σοβαρές προϋποθέσεις για τη δημιουργία πείνας και στέρησης κατά τη διάρκεια της ημέρας, αυξάνοντας την πιθανότητα για βουλιμικά «τσιμπολογήματα».
Πίνουμε ροφήματα. Υπάρχουν κάποια βότανα που μπορούν να γίνουν σύμμαχοί μας στο αδυνάτισμα, στο ξεφούσκωμα και στην απώλεια του λίπους από την κοιλιά. Μπορούμε, λοιπόν, καθημερινά να παρασκευάζουμε και να πίνουμε πριν από το γεύμα 1 φλιτζάνι έγχυμα (αφού βράσει το νερό, το κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε 1 κουταλάκι από το βότανο, το αφήνουμε για 5΄, σουρώνουμε και το πίνουμε) από ένα από τα παρακάτω βότανα: ταραξάκο (όχι αν έχουμε προβλήματα με τη χολή μας), αψιθιά, λουίζα, τσουκνίδα, ιβίσκος (τα δύο τελευταία δεν ενδείκνυνται αν έχουμε υπέρταση ή προβλήματα με τα νεφρά μας), σημύδα, σιναμική (όχι αν υποφέρουμε από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου) και γαϊδουράγκαθο. Καλό είναι όμως να μην πίνουμε το ίδιο βότανο για διάστημα μεγαλύτερο του ενός μηνός, αλλά να τα συναλλάζουμε.
Τρώμε φυτικές ίνες. Μας προσφέρουν κορεσμό (μας χορταίνουν δηλαδή) ευκολότερα. Έτσι, μπορούμε να τρώμε τελικά μικρότερες ποσότητες φαγητού (και κατ’ επέκταση λιγότερες θερμίδες) σε ένα γεύμα πλούσιο σε φυτικές ίνες. Από την άλλη δημιουργούν μία κολλώδη ουσία στο έντερο που επιβραδύνει την απορρόφηση της τροφής. Έτσι, από τη μία πλευρά χορταίνουμε ευκολότερα και από την άλλη πεινάμε αργότερα. Επειδή μπορεί να μας φουσκώσουν, αν έχουμε ευαισθησία, είναι σκόπιμο να τις προτιμάμε μαγειρεμένες και να αυξάνουμε σταδιακά τις ποσότητές τους ή να βγάζουμε από τα φρούτα τη φλούδα και να τα βράζουμε ή να τα ψήνουμε πριν τα φάμε. Οι ειδικοί προτείνουν να τρώμε 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά.
medlabgr