Η Wikipedia έχει βελτιωθεί πολύ από τότε που ξεκίνησε το 2001. Με σχεδόν 70000 εθελοντές να γράφουν σε περισσότερες από 100 γλώσσες, είναι μακράν η πιο δημοφιλής ιστοσελίδα πληροφοριών. Το μέλλον της όμως είναι αβέβαιο. Μία από τις μεγαλύτερες απειλές που αντιμετωπίζει είναι η άνοδος των «έξυπνων» τηλεφώνων ως η κυρίαρχη υπολογιστική συσκευή.
Σύμφωνα με μία πρόσφατη έρευνα του Pew Research Center, οι 39 από τις 50 πιο μεγάλες ειδησεογραφικές ιστοσελίδες παρουσιάζουν μεγαλύτερη κίνηση από τις συσκευές κινητών τηλεφώνων από ό,τι από υπολογιστές επιτραπέζιους ή φορητούς, οι πωλήσεις των οποίων έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια.
Είναι μία πρόκληση για τη Wikipedia, η οποία πάντα εξαρτιόταν από συνεργάτες σκυμμένους πάνω από τα πληκτρολόγιά τους να ψάχνουν αναφορές, να συζητούν αλλαγές και να γράφουν άρθρα. Ακόμη και πριν την ευρεία χρήση των «έξυπνων» τηλεφώνων, έρευνες αποκάλυπταν ότι αυτή ήταν μία δύσκολη δουλειά για τους αρχάριους. «Ούτε καν οι πιο νέοι και ικανοί στους υπολογιστές δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν αυτές τις εργασίες με ευκολία» κατέληξε μία έρευνα του 2009. Η δυσκολία εξεύρεσης νέων εθελοντών είχε ως αποτέλεσμα επτά συνεχόμενα χρόνια φθίνουσας συγγραφικής συμμετοχής.
Κάποιες ιδέες περιλαμβάνουν εργαλεία οθονών αφής που θα επέτρεπαν στους συντάκτες της Wikipedia να ταξινομούν τις πληροφορίες και να μοιράζονται περιεχόμενο μέσω των τηλεφώνων τους. Αυτό που δεν έχει πληγεί είναι η εξεύρεση πόρων. Το ίδρυμα, με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, έχει προϋπολογισμό περίπου 60 εκ. δολαρίων. Η δίκαιη κατανομή αυτών των πόρων πάντα ήταν αντικείμενο συζήτησης. Πόσα πρέπει να πάνε σε περιφερειακούς συνεργάτες; Πόσα πρέπει να μείνουν στο ίδρυμα για την ανάπτυξη λογισμικού, τη δημιουργία εφαρμογών και τη διατήρηση των υποδομών; Θα μπορούσαν οι πιέσεις από τα κινητά τηλέφωνα αλλά και οι εσωτερικές διαφωνίες να διαλύσουν τη Wikipedia;
Το χειρότερο σενάριο θα είναι το τέλος της Wikipedia, όχι μονομιάς αλλά μέσω μία μακράς και αργής παρακμής στη συμμετοχή, την ακρίβεια και τη χρησιμότητά της. Καμία άλλη προσπάθεια στην Ιστορία δεν έφερε τόσο μεγάλο όγκο πληροφοριών στα χέρια τόσων πολλών - ένα χαρακτηριστικό που γίνεται ακόμη πιο αξιοσημείωτο από την απουσία κέρδους και ιδιοκτητών. Σε μία εποχή διαδικτυακών γιγάντων, μία από τις πιο ανιδιοτελείς ιστοσελίδες αξίζει να διασωθεί.
Andrew Lih
Aναπληρωτής καθηγητής Δημοσιογραφίας στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο και συγγραφέας του βιβλίου «The Wikipedia Revolution: How a bunch of Nobodies Created the World's Largest Encyclopedia» (Η Επανάσταση της Wikipedia: Πώς μία ομάδα Άγνωστων Δημιούργησαν τη Μεγαλύτερη Εγκυκλοπαίδεια του Κόσμου».