- Αποδοχή. Αποδεχθείτε την κατάσταση όπως είναι . Οι αμφιβολίες, οι ενοχές και τα παράπονα δεν βοηθούν κανένα. Εστιάστε στο παρόν και βάλτε τα δυνατά σας να χειριστείτε όσο γίνεται καλύτερα τα πράγματα. ‘Οσο περισσότερο αποδεχθείτε την πραγματικότητα, τόσο περισσότερο θα την αποδεχθεί και το παιδί σας.
- Διαφορετικότητα. Εξηγήστε στο παιδί σας ότι κάθε οικογένεια είναι διαφορετική και πως όλα τα παιδάκια έχουν κάποιες ελλείψεις ή δυσκολίες. Οι συγκρίσεις με τους άλλους και η θυματοποίηση δε μας βοηθούν. ‘Εχουμε την ευθύνη και τη δυνατότητα να ζούμε όσο μπορούμε καλύτερα μέσα στις δεδομένες συνθήκες στις οποίες βρισκόμαστε.
- Αλήθεια. Πείτε την αλήθεια στο παιδί σας μέσα σε ένα θετικό πλαίσιο και χωρίς πολλές λεπτομέρειες. Το καλύτερο θα ήταν να πείτε τα βασικά όταν θα είναι πολύ μικρό και μετά, καθώς μεγαλώνει, να προσθέτετε επεξηγήσεις ή λεπτομέρειες όταν τις ζητάει. Διαβεβαιώστε το ότι μπορεί να σας κάνει όποιες ερωτήσεις θέλει και ότι μπορεί να συζητήσει μαζί σας το θέμα αυτό. Στην προσπάθεια αυτή μπορεί να σας βοηθήσουν κάποια βιβλιαράκια με ανάλογα θέματα.
- Όρια. Μη διστάζετε να θέτετε τα όρια, να εφαρμόζετε τις συνέπειες και να έχετε τις απαιτήσεις που είναι λογικές για την ηλικία του παιδιού σας. Θα πρέπει να συνηθίσει στην ιδέα πως έχει τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις με τα άλλα παιδιά. Η απουσία του πατέρα του δεν θα πρέπει να είναι ένα άλλοθι για να αποφεύγει οτιδήποτε. Αντίθετα, δείξτε του ότι η κατάσταση αυτή μπορεί να το κάνει πιο δυνατό και πιο ώριμο.
- Υποστηρικτικό δίκτυο.Καλλιεργήστε και βοηθήσετε το παιδί σας να καλλιεργήσει σχέσεις με ένα δίκτυο ανθρώπων, φίλων και συγγενών, που θα σας στηρίζει και θα εμπλουτίζει τη ζωή σας.
- Χαρά. Δώστε έμφαση στη χαρά. Δημιουργήστε όμορφες στιγμές είτε μόνο με το παιδί σας είτε μαζί με φίλους, και απολαύστε τες. Η χαρά είναι θέμα απόφασης: πρέπει να επιλέξω να βλέπω θετικά τα πράγματα για να μπορέσω να χαρώ. Αποφασίστε να ζήσετε μια όμορφη και γεμάτη ζωή με το παιδί σας. Το αξίζετε – και οι δύο.
Ψυχολόγος – Οικογενειακή Θεραπεύτρια