Το Μεγάλο Λάθος - Point of view

Εν τάχει

Το Μεγάλο Λάθος




H λέξη «Κρίση» είναι αυτή που ακούμε πιο πολλές φορές από κάθε άλλη στην καθημερινότητά μας. Κρίση οικονομική, κρίση στις ανθρώπινες αξίες, κρίση στις σχέσεις…



Κι είναι αλήθεια ότι με αυτήν την αντιπαθητική λέξη προσπαθούμε να περιγράψουμε μία κατάσταση που για πολλούς και διάφορους λόγους, απλά δε δουλεύει! Δεν κυλά ομαλά, δεν ικανοποιεί, δεν μας κάνει ευτυχισμένους. Γιατί πάνω από όλα, το ζητούμενο είναι να πλησιάσουμε λίγο πιο κοντά στην ευτυχία! 


Και σίγουρα ο τρόπος για να το πετύχουμε αυτό δεν είναι ούτε να κρυβόμαστε, ούτε να καταπιεζόμαστε, ούτε να συμβιβαζόμαστε.
Έχετε σκεφτεί όμως ότι κάποιες φορές, θεωρούμε δεδομένο ότι όλα αυτά πρέπει να γίνουν προκειμένου να έχουμε μία επιτυχημένη ερωτική σχέση;


Εκατοντάδες γυναίκες κάνουν το ίδιο. Και πρέπει να αισθάνονται χάλια… Αναρωτιέμαι αν το κάνεις κι εσύ. Μιλάω για τις γυναίκες που κρύβουν τα αληθινά τους αισθήματα για έναν άντρα και φοβούνται να μοιραστούνε μαζί του την επιθυμία τους για αγάπη και για μια πιο βαθιά σχέση.





Ένιωσες ποτέ έτσι;


Συμβαίνει όταν δεν επικοινωνείς ευθέως με έναν άντρα σχετικά με τα αισθήματα σου, επειδή σκέφτεσαι ότι έτσι “θα τον φοβίσεις και θα φύγει”. Δυστυχώς έχεις δίκαιο, μπορεί όντως να τον φοβίσεις και να φύγει. Ο τρόπος με τον οποίον μιλάνε οι γυναίκες σε έναν άντρα σχετικά με την σχέση τους αποδεικνύεται ότι είναι το μεγαλύτερο λάθοςπου κάνουν.


Θα επανέλθω σε αυτό το τεράστιο λάθος σε λίγο…


Πρώτα θα ήθελα να μιλήσω για όσα έχω δει στον κόσμο των σχέσεων σαν άντρας και να μοιραστώ μαζί σου μια συναρπαστική ιστορία. Είχα εμπειρίες με γυναίκες που μου εξέφρασαν τα αισθήματα τους με διάφορους τρόπους: από χαρά μέχρι οργή ή απογοήτευση, και γνωρίζω τι αντίκτυπο έχει ο κάθε τρόπος σε έναν άντρα – και γενικότερα τι αντίκτυπο έχει αυτό ο τρόπος επικοινωνίας σε κάθε άνθρωπο, άντρα ή γυναίκα. Στις ιστορίες που θα ήθελα να μοιραστώ υπάρχει κάτι κοινό. Ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο.


Η ιστορία έχει ως εξής…

Ας υποθέσουμε πως εγώ είμαι ο άντρας σε αυτή την ιστορία και εσύ η γυναίκα. 


Γνωριζόμαστε, βγαίνουμε και αρέσουμε ο ένας στον άλλο! Αισθήματα αναπτύσσονται και από τους δυο μας σε διάφορα επίπεδα (σωματικά, πνευματικά, κοινωνικά). Εσύ προσπαθείς να είσαι “υπομονετική” και δεν εκφράζεις όλα τα αισθήματα σου, το παίζεις άνετη. Αναπτύσσουμε μια καλή σύνδεση, αλλά ποτέ δεν μιλάμε για το μέλλον της σχέσης μας, πώς θα μπορούσε αυτή να εξελιχθεί. Ο χρόνος περνάει και τα πράγματα μας πάνε καλά. Τελικά όμως, αρχίζεις να συνειδητοποιείς ότι δεν παίρνεις όσα θέλεις από εμένα. Θέλεις περισσότερα αλλά φοβάσαι να μου μιλήσεις γιατί δεν ξέρεις τι σκέφτομαι. Φοβάσαι επειδή σου έχω μιλήσει για όλες τις κακές εμπειρίες που είχα με άλλες γυναίκες στο παρελθόν. Και επειδή κάποιες φορές κάνω αρνητικά σχόλια για τις γυναίκες και τα συναισθήματά τους.


Δεν θέλεις να χαλάσεις τα καλά που έχει η σχέση μας και να μας ταρακουνήσεις, άλλα στο πίσω μέρος του μυαλού σου ξέρεις ότι θα θελήσεις να αντιμετωπίσεις αυτά τα αρνητικά αισθήματα που, αργά άλλα σταθερά, χτίζονται μέσα σου. Εγώ από τη μεριά μου καθώς ερχόμαστε όλο και πιο κοντά, αρχίζω να χρησιμοποιώ τις παλιότερες εμπειρίες μου για να σου δείξω ότι δεν ψάχνω για κάτι περισσότερο από αυτό που έχουμε τώρα. Έτσι δεν λες τίποτα ευθέως για να επικοινωνήσεις μαζί μου και να μου αποκαλύψεις τις σκέψεις σου και τα αισθήματα σου. 


Και φυσικά κι εγώ, όντας ένας φυσιολογικός άνδρας, δεν λέω τίποτα! Εσύ νιώθεις μπερδεμένη και δυσαρεστημένη γιατί δεν συμπεριφέρομαι όπως πριν. Τα πράγματα αρχίζουν να αλλάζουν. Δεν σου δίνω τόσο σημασία πια, δεν σου κάνω εκπλήξεις ή σου φέρνω λουλούδια. Είμαι κουρασμένος κάθε μέρα μετά τη δουλειά και θέλω όταν φτάνω σπίτι να δω τηλεόραση και να αράξω. Δεν σου τηλεφωνώ τόσο συχνά, δεν παίρνω πρωτοβουλία για να κάνουμε έρωτα τόσο συχνά όπως πριν. Αρχίζεις να σκέφτεσαι ότι θα μπορούσα και να ήμουνα με κάποια άλλη γυναίκα. Και μετά από μερικούς μήνες έχω γίνει ακόμα πιο απόμακρος.


Και τι συμβαίνει μετά;


Αποφασίζεις ότι δεν είσαι ευχαριστημένη με το πώς έχουν τα πράγματα και ότι έχει έρθει η ώρα για να συζητήσουμε το πού βρισκόμαστε. Αλλά φοβάσαι να εκφράσεις τα αισθήματα σου και τα κρατάς όλα μέσα σου μέχρι που τελικά η δυσαρέσκεια σου απέναντι μου αρχίζει να φαίνεται.


Και για να ολοκληρώσουμε την ιστορία…


Κάνεις το μεγαλύτερο λάθος που θα μπορούσες να κάνεις με ένανάνδρα… Αρχίζεις μία συζήτηση για τη σχέση μας και μετά “αφήνεις να γίνει το δικό μου” - αναστατώνεσαι και χάνεις την άνεση σου μαζί μου! Όλες οι επιθυμίες, οι φόβοι, οι απογοητεύσεις και τα όνειρα σου, τα οποία κρατούσες μέσα τόσο καιρό, ξεχύνονται τώρα έξω με μία μεγάλη συναισθηματική έκρηξη…! Αυτό το“Μεγάλο Λάθος” μπορεί να πάρει τη μορφή του μαλώματος και των φωνών, αλλά όχι μόνο. Κάποιες φορές μπορεί να εκφραστεί με τρομερή ένταση, ίσως και με δάκρυα.
Μπορεί να αποτελείται από:
Παράπονα για την κατάσταση της σχέσης
Συζήτηση για το εκείνος δεν κάνει καλά
Έκφραση της απογοήτευσης σου σχετικά με το τι νιώθεις ότι λείπει
Αναστάτωση επειδή εκείνος δεν νιώθει όπως θα ήθελες εσύ να νιώθει
Αναφορά σε περασμένα συμβάντα, μαλώματα και απογοητεύσεις
Πάντα όμως περιλαμβάνει μεγάλη συναισθηματική φόρτιση και “δράμα”. Ειδικά στο μυαλό του άντρα. Αυτό είναι το τελευταίο πράγμα που θέλεις να κάνεις μαζί του αν θέλεις να έχεις θετικά αποτελέσματα. Αυτή η ένταση που δημιουργήθηκε μένει μέσα του και ποτέ δεν την ξεχνάει. Στο μυαλό του είσαι τώρα “υστερική” και γεμάτη προβλήματα. Σε καθορίζει πια από αυτό που είδε στη συμπεριφορά σου. Και αυτό τον φοβίζει. Πιστεύει ότι έτσι θα συμπεριφέρεσαι κάθε φορά που είσαι δυσαρεστημένη και αγχωμένη. Και αυτό θα βιώνει όλο και περισσότερο αν μείνει μαζί σου και δεθεί ακόμη περισσότερο μαζί σου.


Ναι, το ξέρω δεν είναι δίκαιο, αλλά είναι η πραγματικότητα – έτσι νιώθουν οι περισσότεροι άντρες όταν βιώνουν κάτι τέτοιο με μία γυναίκα… Άσχετα πόσο αυτή τον αγαπάει και πόσο θέλει να πάει καλά η σχέση τους… Άσχετα πόσο καλές είναι οι προθέσεις της… Έχω ακούσει εκατοντάδες, ίσως χιλιάδες, άνδρες να μιλάνε έχοντας αυτή ακριβώς την αντίληψη για μια γυναίκα, και το πόσο φοβούνται να είναι με μία γυναίκα η οποία νομίζουν ότι θα αντιδράει με αυτό τον τρόπο σε κάθε περίπτωση.


Για του λόγου το αληθές, αυτός ο φόβος είναι τόσο μεγάλος στους περισσότερους άνδρες ώστε όταν βιώσουν μια αντίστοιχη συμπεριφορά από μία γυναίκα, έστω και για μία φορά, πάει, αυτό ήταν! Ναι, το ξέρω… είναι ανώριμο, εγωιστικό και άδικο σε κάποιο βαθμό, αλλά είναι η πραγματικότητα την οποία βιώνουν πολλές γυναίκες με τους άντρες.


Οπότε, πώς αποφεύγεις κάτι τέτοιο αν θέλεις μολαταύτα να εκφράσεις τα αισθήματα σου;


Θα σου πω πώς, σε τρία εύκολα βήματα!


Βήμα 1ο Όπως ένας άντρας πρέπει να σε καταλαβαίνει, έτσι πρέπει κι εσύ να καταλαβαίνεις τι συμβαίνει μέσα στο κεφάλι του


Θα στο πω ευθέως, σαν άντρας. Οι γυναίκες πιστεύουν σιωπηρά ότι ησύνδεση τους με έναν άντρα θα εξελιχθεί “από τη φύση της” σε μια πιο βαθιά σχέση χωρίς να χρειαστεί επικοινωνία. Ειλικρινά, τα πράγματα δεν είναι έτσι για εμάς τους άντρες.


Αν “υποθέτεις” ότι έχοντας μια σχέση, το έτερον σου ήμισυ νιώθει όπως κι εσύ, κάνεις λάθος. Οι άντρες δεν συμπεραίνουν ότι μία σύνδεση, το να είσαι με κάποια, να περνάς ωραία μαζί της και όλα τα υπόλοιπα, σημαίνουν απαραιτήτως ότι βρίσκεσαι αφοσιωμένος σε μία σχέση. Κάποιοι άντρες ίσως, άλλα όχι οι περισσότεροι. Για να γνωρίζει ο άντρας ότι βρίσκεται σε μία σχέση, ότι είναι δεσμευμένος, και για να καταλαβαίνει όσα καταλαβαίνεις κι εσύστα πλαίσια αυτής της σχέσης, πρέπει εσύ να επικοινωνήσεις μαζί του με ίσους όρους, καθαρά και άμεσα. Ναι, όπως καταλαβαίνεις πρέπει να βγεις εκεί έξω, ευάλωτη. 


Τρομακτικό! 


Ακούω πολλές γυναίκες που πιστεύουν ότι άλλες ήταν απλώς τυχερές που βρήκαν έναν άντρα με τον οποίο όλα είναι ρόδινα, επειδή ήταν κάτι σαν πεπρωμένο. Και ενώ μπορεί να υπάρχουν κάποιοι άντρες που είναι έτοιμοι για μία υγιή σχέση με μια γυναίκα, ΔΕΝ είναι τύχη που κάποιες γυναίκες με καλές σχέσεις βρήκαν τρόπο να επικοινωνούν με τον άντρα τους. Με άλλα λόγια, χρειάστηκαν χρόνο για να βρούνε τις σωστές πληροφορίες και να μάθουν πώς να εντάξουν έναν συγκεκριμένο τρόπο επικοινωνίας στη σχέση τους! Δεν είναι εύκολο, αλλά υπάρχει ένας γρήγορος τρόπος να το κάνεις. Συνέχισε να διαβάζεις…


Βήμα 2ο Πρέπει να κατανοήσεις τι προκαλεί το “Μεγάλο Λάθος”




Όλοι θέλουν να ικανοποιήσουν πρώτα τις δικές τους ανάγκες. Είναι στην ανθρώπινη φύση. Ένα όμως εκπληκτικό πράγμα που μπορεί να αναπτύξεις στη ζωή σου είναι το να είσαι έτοιμη να καθυστερήσεις την ικανοποίηση. Οι περισσότεροι άνθρωποι (άντρες και γυναίκες) θέλουν να μιλάνε, να μιλάνε και να μιλάνε μόνο για το τι αυτοί πιστεύουν και επιθυμούν. Η ρίζα αυτού του προβλήματος είναι ουσιαστικά οι ανικανοποίητες ανάγκες και επιθυμίες.


Το “Μεγάλο Λάθος” λοιπόν έχει να κάνει με το να σε καθοδηγούνε οι ανικανοποίητες ανάγκες και επιθυμίες σου και να επικεντρώνεσαι μόνο σε αυτό που εσύ θέλεις για την σχέση σου – χωρίς ειλικρίνεια και χωρίς να λαμβάνεις υπόψη σου την οπτική του άντρα, την συναισθηματική του κατάσταση, την ικανότητα επικοινωνίας του (ή την έλλειψη αυτής) και την θέση του. 


Όταν το κάνεις αυτό με έναν άντρα, του λες υποσυνείδητα ότι ενδιαφέρεσαι περισσότερο για τα δικά σου αισθήματα και για αυτά που εσύ θέλεις παρά για τα δικά του αισθήματα και αυτά που αυτός θέλει. Οι άντρες μπορούν να το διαβάσουν αυτό σε μια γυναίκα και να την διακρίνουν σε μια στιγμή.


Επίσης, βλέπω συνέχεια μια μορφή του λάθους αυτού στον τομέα της εργασίας. Κάποιοι επαγγελματίες είναι πολύ απορροφημένοι σε αυτή την προσανατολισμένη στις ανάγκες επικοινωνία. Όπως όταν κάποιος μου τηλεφωνεί και θέλει να πάρει κάτι από εμένα ή να μου πουλήσει κάτι και δεν είναι πολύ έμπειρος σε αυτό που κάνει. Το πρώτο πράγμα που διακρίνω είναι η εγωιστική του συμπεριφορά – η οποία με θέτει αυτομάτως σε άμυνα. Αλλά αν είχε κάνει τη “μελέτη” του σε εμένα και κατανοούσε έστω και λίγο τις ανάγκες μου και τι ψάχνω, αντί του τι αυτός θέλει από εμένα, τότε όταν μιλούσε όλα θα ήταν πολύ διαφορετικά.


Την στιγμή που ακούω ότι ενδιαφέρθηκε για το τι θέλω και ότι ξέρει πώς να με βοηθήσει να το πάρω, γίνεται αμέσως κάποιος που έχει αξία. Κάποιος τον οποίο θα άκουγα. Είναι πολύ απλό… άλλα εξαιρετικά δυνατό! Ας μεταφέρουμε λοιπόν αυτή την ιδέα πίσω στην επικοινωνία με τους άντρες. Μπορεί να ακουστεί κλισέ, αλλά πρέπει να μάθεις να τον ακούς και να κατανοείς τη θέση του. Αυτό το κλισέ κυκλοφορεί για ένα λόγο – γιατί δουλεύει. 


Υπομονή, συμπόνια και κατανόηση είναι τα πρώτα βήματα προς τη δημιουργία μιας ονειρεμένης σχέσης. Πρέπει να προσέξεις όμως να μη γίνεις η γυναίκα που του δίνει τα πάντα και δέχεται να την ρίχνουν συνέχεια. Χρησιμοποίησε την κοινή λογική και τη διαίσθηση σου για να φυλάξεις τον εαυτό σου – ξέρω πως οι γυναικείες αντιληπτικές σου ικανότητες δεν χρησιμοποιούνται αρκετά, γι’ αυτό χρησιμοποίησε σωστά αυτά τα δυνατά “εργαλεία” που διαθέτεις.


Βήμα 3ο Πώς να αποφύγεις το “Μεγάλο Λάθος”



Θα σου δώσω μια πολύ σημαντική πληροφορία σχετικά με το πώς να αντιμετωπίζεις τους άντρες. Οι άντρες είναι άσχετοι όσον αφορά την αναγνώριση εκείνων των πραγμάτων τα οποία είναι προφανή στις γυναίκες μέσα σε μια σχέση. Το ξέρω καλά. Μου πήρε δέκα χρόνια για να αρχίσω απλά να καταλαβαίνω αυτά τα πράγματα και πέρασα πάρα πολύ χρόνο σκεφτόμενος για αυτά. Συγνώμη όμως, είμαι ήδη παντρεμένος… (Τι ψώνιο που είμαι!).


Εντάξει, αρκετά με το χιούμορ, πίσω σε εσένα τώρα.


Ξέρουμε λοιπόν ότι οι άντρες δεν το έχουν το να παίρνουν πρωτοβουλία για να αρχίσουν και να πάρουν μέρος σε συζήτηση σχετικά με βαθιά συναισθηματικές σχέσεις. Συγνώμη για τα άσχημα νέα, αλλά είναι σχεδόν πάντα στο χέρι σου να κάνεις την επικοινωνία πράξη. Είναι σημαντικό να θυμάσαι να προσεγγίζεις την όλη συζήτηση από την οπτική του να μιλάς για τις επιθυμίες σου αλλά ΚΑΙ τις επιθυμίες του. Αν μπορείς να κάνεις έναν άντρα να νιώσει ότι έχεις θέσει τα συναισθήματα του και τις ανάγκες του σε προτεραιότητα, και ότι σκέφτεσαι πάντα και τη δική του θέση, σου υπόσχομαι θα σε αγαπήσει γι’ αυτό!


Δεν υπάρχει κανένας κανόνας που λέει ότι δεν μπορείς να λαμβάνεις υπόψη τα συναισθήματα και τις απόψεις του άλλου πρώτα, ώστε να πάρεις αυτό που θέλεις. Για του λόγου το αληθές, ένα σημαντικό στοιχείο στην διαπραγμάτευση είναι να αφήνεις τον άλλο να μιλάει πρώτος. 


Όταν ακούς πρώτα, τότε έχεις πάντα το πλεονέκτημα. Γνωρίζεις ακριβώς τι θέλει ο άλλος… και η γνώση είναι επιρροή και δύναμη. Δεν εννοώ ότι απαιτείται κάποια σκληρού τύπου διαπραγμάτευση με έναν άντρα, απλά ισχύουν και εδώ κάποιοι γενικοί κανόνες και αρχές της ανθρώπινης ψυχολογίας. Όταν μιλάς σε κάποιον από την θετική θέση του ακροατή, θα είναι χιλιάδες φορές πιο δεκτικός στα λόγια και στις επιθυμίες σου, σε αντίθεση με την προσέγγιση από τη θέση του πληγωμένου συνομιλητή, που έχει ανάγκη την επικοινωνία και που προβάλλει συνεχώς φόβο και άγχος.


Δοκίμασε αυτό…


Κάνε μια θετική ερώτηση ή ένα θετικό σχόλιο σαν αυτό: «Αγάπη μου, σκεφτόμουν σήμερα πόσο χαρούμενη είμαι που είμαι μαζί σου». Μπορεί να ακούγεται κοινότοπο, μελό ή δύσκολο να ειπωθεί σε κάποιον με τον οποίο έχεις προβλήματα, αλλά σκέψου αυτό: Αν ήδη προβληματίζεσαι και ανησυχείς για το μέλλον σου με αυτόν τον άνθρωπο, μια τέτοια κουβέντα δεν θα ήταν ψέματα και ήδη την σκέφτεσαι!



via

Pages