Η Αφετηρία
Το Εσωτερικό Αίτιο
Ο τρόπος ζωής που συνδέεται με το σύμπτωμα δεν είναι αυτό που πραγματικά είστε, αλλά μάλλον ένας τρόπος ύπαρξης που υιοθετήσατε ως αποτέλεσμα των αποφάσεων που πήρατε αντιδρώντας στα γεγονότα της ζωής σας. Αν δεν γεννηθήκατε έχοντας ήδη το σύμπτωμα, δεν γεννηθήκατε και με αυτό τον τρόπο ζωής. Αυτός αντικατοπτρίζει τις αποφάσεις που πήρατε στη ζωή σας ως αντίδραση στις συν- θήκες που επικρατούσαν εκείνη τη στιγμή, και στον στρεσαρισμένο τρόπο ζωής με τον οποίο ταυτίζεστε από τότε.
Εκείνη την εποχή, πήρατε αποφάσεις ανταποκρινόμενοι στις συνθήκες που επικρατούσαν τότε στη ζωή σας, αποφάσεις που σας άφησαν σε μια κατάσταση στρες και ενθάρρυναν έναν τρόπο ζωής που συσχετίζεται με το σύμπτωμα που εμφανίστηκε. Έτσι, μπορούμε να πούμε ότι ο τρόπος ζωής που υιοθετήσατε προσέλκυσε ή καλλιέργησε το σύμπτωμα, ανεξάρτητα από το φαινομενικό αίτιο στο υλικό επίπεδο.
Μπορούμε να εξερευνήσουμε το μηχανισμό που κρύβεται πίσω από αυτή τη διαδικασία.
Όλα Αρχίζουν με τη Συνειδητότητα
Θα διερευνήσουμε περισσότερο αυτή την ιδέα. Προς το παρόν, μπορούμε να πούμε ότι σε κάποιο επίπεδο, το σύμπτωμα εξυπηρετούσε έναν θετικό σκοπό, με την έννοια ότι σας βοηθούσε να καταλάβετε τον εαυτό σας και τον τρόπο που ανταποκρίνεστε στη ζωή. Το σύμπτωμα ήταν ένα μήνυμα από ένα βαθύτερο μέρος της συνειδητότητάς σας σχετικά με την ένταση που βιώνατε για μια κατάσταση στη ζωή σας η οποία χρειαζόταν επίλυση εκείνη την περίοδο.
Εμείς Δημιουργούμε την Πραγματικότητά μας
Όταν λέμε ότι δημιουργήσαμε το σύμπτωμα, αυτό δεν σημαίνει ότι επιλέξαμε συνειδητά να έχουμε αυτό το σύμπτωμα, αλλά μάλλον ότι το σύμπτωμα ήταν η λογική κατάληξη των συγκεκριμένων σκέψεων και συναισθημάτων που επιλέξαμε, τα οποία μας προκαλούσαν στρες και είχαν ως αποτέλεσμα το σύμπτωμα.
Δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να νιώθουμε τύψεις, αλλά μάλλον κάτι που πρέπει να καταλάβουμε σαν μία λογική διαδικασία, ώστε να επιλέξουμε να παίρνουμε διαφορετικές αποφάσεις, να επιλέξουμε διαφορετικές σκέψεις και συναισθήματα, διαφορετικές αντιλήψεις, που μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα να αποβάλουμε το εσωτερικό αίτιο, τον στρεσαρισμένο τρόπο σκέψης που δημιούργησε το σύμπτωμα. Αν το σύμπτωμα είχε σκοπό να μας δώσει ένα μήνυμα, και εμείς πάρουμε αυτό το μήνυμα και αλλάξουμε κάτι με βάση αυτό που μας λέει, τότε το σύμπτωμα δεν έχει πλέον λόγο ύπαρξης και μπορεί να αποβληθεί, ανάλογα και με το τι μπορούμε να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να πιστέψει ότι είναι δυνατόν να συμβεί.
Εδώ μιλάμε για ευθύνη χωρίς ενοχή. Ο σκοπός δεν είναι να τα βάλετε με τον εαυτό σας επειδή δημιουργήσατε το σύμπτωμα, είναι να καταλάβετε ότι, αν αποφασίσατε να σκέφτεστε με έναν ορισμένο τρόπο ο οποίος δημιούργησε το σύμπτωμα, τότε το να αποφασίσετε να σκεφτείτε διαφορετικά μπορεί να είναι ένα μέρος της διαδικασίας αποβολής του συμπτώματος. Είναι καθαρά θέμα «μηχανικής» – αίτιο και αποτέλεσμα.
βάζετε τον εαυτό σας στη θέση του οδηγού. Δεν είστε πια το θύμα, ο άνθρωπος που του συμβαίνουν πράγματα για τα οποία δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Μπορείτε να κάνετε κάτι αλλάζοντας τη γνώμη σας για κάποιο πράγμα, επιλέγοντας έναν άλλο τρόπο σκέψης ή δράσης, κάτι που μπορεί να οδηγήσει στην αποβολή από τη συνειδητότητά σας του στρες που συνδέεται με το σύμπτωμα.
Απόσπασμα από το βιβλίο του Martin Brofman “Ενεργειακή Θεραπεία“, Εκδόσεις Διόπτρα
via