Ακούστε, σας παρακαλώ τι λέω, αλλά όχι μόνο στο λεκτικό, διανοητικό επίπεδο, γιατί τότε θα έχει ελάχιστο νόημα. Μπορείτε να αραδιάσετε πολλές λέξεις για όλα αυτά· μπορείτε να διαβάσετε όλα τα «ιερά» βιβλία της γης, αλλά όλα αυτά θα είναι άχρηστα, γιατί δεν έχουν καμία σχέση με τη ζωή σας, με την καθημερινή σας ύπαρξη.
Τι είναι η ζωή μας; Τι είναι αυτό που το ονομάζουμε, «η ύπαρξή μας»; Πολύ απλά, όχι φιλοσοφικά, είναι μια σειρά από εμπειρίες χαράς και πόνου, όπου εμείς θέλουμε να αποφεύγουμε τον πόνο και να προσκολλιόμαστε στις χαρές: στη χαρά της εξουσίας, στο να είσαι μια σπουδαία προσωπικότητα στην κοινωνία, στη χαρά τού να εξουσιάζεις τη γυναικούλα σου ή τον αντρούλη σου· και μαζί μ’ αυτά πάνε, ο πόνος, η απογοήτευση, ο φόβος, και η αγωνία που συνοδεύει τη φιλοδοξία, η ασχήμια του να κολακεύεις τον ανώτερό σου, και λοιπά· όλα αυτά συγκροτούν την καθημερινότητά μας.
Μπορείς, λοιπόν, να ανακαλύψεις με διαύγεια, αληθινά, μπορείς να βιώσεις πραγματικά αν υπάρχει ή όχι Θεός, μόνο όταν ο νους είναι εντελώς ελεύθερος από το γνωστό. Σίγουρα εκείνο το κάτι, που μπορεί να ονομαστεί Θεός ή Αλήθεια, πρέπει να είναι εντελώς καινούριο, μη-αναγνωρίσιμο· ένας νους που προσεγγίζει τον Θεό μέσω της γνώσης, μέσω της εμπειρίας, μέσω ιδεών και συσσωρευμένων αρετών, προσπαθεί να συλλάβει το άγνωστο ενώ ζει μέσα στο πεδίο του γνωστού, πράγμα που είναι αδύνατο.
Νέο Δελχί. 31 Οκτωβρίου 1956