via
Μελέτη:
Μέθοδοι αυτοκτονικής απόπειρας, προβλέπουν την επιτυχή αυτοκτονία
Η μέθοδος που χρησιμοποιείται για μια απόπειρα αυτοκτονίας είναι ιδιαίτερα σημαντική για τον κίνδυνο της μετέπειτα επιτυχημένης αυτοκτονίας, αποκαλύπτει μια μακροπρόθεσμη μελέτη από το Ινστιτούτου Καρολίνσκα. Τα αποτελέσματα μπορεί να βοηθήσουν στην αξιολόγηση του υψηλού κινδύνου μετά από μια απόπειρα αυτοκτονίας.
Η αυτοκτονία είναι μία από τις πιο κοινές αιτίες θανάτου μεταξύ εκείνων ηλικίας 15 έως 44. Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι αυτοί που έχουν στο παρελθόν προσπαθήσει να αναλάβουν τον έλεγχο της ζωής τους, βρίσκονται σε σημαντικά αυξημένο κίνδυνο απόπειρας αυτοκτονίας. Άλλοι γνωστοί παράγοντες κινδύνου είναι οι ψυχιατρικές διαταραχές και η χρήση ναρκωτικών. Η νέα έρευνα μελετά, τις μεθόδους που ακολούθησαν οι άνθρωποι που είχαν αποπειραθεί να αυτοκτονήσουν, είναι από τις πρώτες μελέτες που συγκρίνουν τις ομάδες που χρησιμοποίησαν διαφορετικές μεθόδους για απόπειρα αυτοκτονίας τους.
Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύονται στο British Medical Journal (BMJ), δείχνουν ότι ο κίνδυνος επιτυχούς αυτοκτονίας είναι ιδιαίτερα υψηλός μεταξύ εκείνων που αποπειράθηκαν να αυτοκτονήσουν με απαγχονισμό, πνιγμό, πηδώντας από ύψος ή με χρήση πυροβόλων όπλων. Για παράδειγμα, η αυτοκτονία είναι έξι φορές πιο πιθανό μετά από μια απόπειρα απαγχονισμού, και τέσσερις φορές πιο πιθανό μετά από μια αποτυχημένη προσπάθεια πνιγμό, από ό, τι μετά από μια απόπειρα δηλητηρίασης, η οποία και είναι η πιο κοινή μέθοδος.
Οι ερευνητές επίσης διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος ήταν ιδιαιτέρως υψηλός αμέσως μετά από μια απόπειρα απαγχονισμού, και ότι η ίδια μέθοδος χρησιμοποιείται συχνά τόσο για την απόπειρα αυτοκτονίας όσο και την επιτυχή αυτοκτονία.
"Τα αποτελέσματα μπορεί να βοηθήσουν στην αξιολόγηση του υψηλού κινδύνου μετά από μια απόπειρα αυτοκτονίας", λέει ο καθηγητής Bo Runeson, που εργάστηκαν για την μελέτη. «Υπάρχει μια σειρά σημαντικών παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της ψυχιατρικής διαταραχής και της πρόθεσης αυτοκτονίας, αλλά είναι σημαντικό επίσης να λάβουμε υπ΄όψιν τους παράγοντες, εξ αιτίας των οποίων το πρόσωπο που επέλεξε μια βίαιη μέθοδο αξιολογώντας τους βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους κινδύνους."
Η μελέτη κάλυψε περίπου 50.000 ανθρώπους σε νοσοκομεία, μετά από απόπειρα αυτοκτονίας κατά την περίοδο 1973-1982. Κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης, η οποία διήρκεσε μέχρι το 2003, το 12% αυτής της ομάδας, ή 5.740 άτομα, αυτοκτόνησαν με επιτυχία.