Όλα αυτά αγαπητοί φίλοι μου τα εξετάζει η χαρακτηριολογία ή διαφορετικά η φυσιογνωμική, μια πανάρχαια μέθοδος, ίσως τόσο αρχαία όσο η ιστορία του ανθρώπου πάνω στη γη.
Μελετώντας κανείς το πρόσωπο του άλλου, με βάση τη φυσιογνωμική, μπορεί να βγάλει πολύτιμα συμπεράσματα όχι μόνο για τον χαρακτήρα του και τις τάσεις που παρουσιάζει, αλλά και για τις σωματικές του ευαισθησίες και προδιαθέσεις.
Σήμερα, αυτόματα και από μόνος του ο καθένας εφαρμόζει στην καθημερινή του ζωή τη φυσιογνωμική. Όταν π.χ. βλέπετε κάποιον και τον ερωτεύεστε κεραυνοβόλα ή τον αντιπαθείτε κεραυνοβόλα, ή τον φοβάστε σημαίνει ότι κάτι ή όλα μαζί στο πρόσωπό του σας έκαναν να νιώσετε έτσι.
Εφαρμόσατε λοιπόν χωρίς καλά-καλά να το καταλάβετε την φυσιογνωμική. Τώρα αν τα συμπεράσματά σας και το τι νιώθετε ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα ή όχι είναι άλλη ιστορία. Αν μάθετε καλά τη φυσιογνωμική σίγουρα θα βγάζετε πιο σωστά συμπεράσματα.
Τα πρώτα γραπτά κείμενα στην φυσιογνωμική, τάχει γράψει ένας μεγάλος Έλληνας φιλόσοφος, ο δάσκαλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο Αριστοτέλης. Το ωραίο είναι ότι από τότε όσοι "βάρβαροι" ασχολήθηκαν με το θέμα στη δύση, δεν έκαναν τίποτα περισσότερο από το να αναμασούν αυτά που έγραψε ο Αριστοτέλης.
Στην ανατολή τώρα, στην Κίνα, περίπου την ίδια περίοδο που ο Αριστοτέλης έγραφε το έργο του, υπάρχουν επίσης τα πρώτα γραπτά κείμενα για την φυσιογνωμική. Οι Κινέζοι, βλέπουν την φυσιογνωμική μέσα από το πρίσμα της θεωρίας του γιν και του γιαγκ και των πέντε στοιχείων, που είναι η θεωρία και του βελονισμού. Τα συμπεράσματα στα οποία καταλήγουν είναι όμοια με του Αριστοτέλη.
Η φυσιογνωμική μελετά όλα τα μέρη του προσώπου, δηλ. το μέτωπο, τα φρύδια, τα μάτια, τις βλεφαρίδες, τη μύτη, τα μάγουλα, τα αυτιά, τα χείλη, το πηγούνι, και βγάζει τα συμπεράσματά της ανάλογα με το σχήμα, το μέγεθος, τη θέση σε σχέση με τα άλλα μέρη του προσώπου, το χρώμα κλπ. Όλες αυτές οι πληροφορίες πρέπει να συνδεθούν μεταξύ τους και να γίνει η σύνθεσή τους για να βγουν τα σωστά συμπεράσματα.
Έτσι αν θέλετε να βγάζετε σωστά συμπεράσματα για τον τύπο των άλλων και να μη την πατάτε, βγάζοντας συμπεράσματα που βασίζονται στα κουτάκια, στα set-up που διατηρείτε στον εγκέφαλο σας - π.χ. όποιος έχει μεγάλα σαρκώδη χείλη είναι αισθησιακός, κάτι άλλο σημαίνει αυτό - διαβάστε και μελετείστε σωστά την φυσιογνωμική. Θα ανακαλύψετε πολύ ενδιαφέροντα πράγματα για τον εαυτό σας και τους άλλους!
Παθολόγος - Ομοιοπαθητικός Ιατρός
Φυσιογνωμική – η επιστήμη των ισχυρών



Ο Coclθs, όπως πολλοί πριν και μετά απ' αυτόν, προσπάθησε να δημιουργήσει μια επιστήμη από κάτι που κάνουμε όλοι κατά καιρούς: να κρίνουμε ένα άτομο από τα χαρακτηριστικά του προσώπου του . Φυσιογνωμιστές όπως ο Coclθs συνηθίζουν να λένε πράγματα όπως " άνθρωποι με πλακουτσωτές μύτες είναι ματαιόδοξοι, αναληθείς, ασταθείς, άπιστοι και πλανευτές". Οι πλακουτσωτοί του κόσμου έχουν την τάση να χώνουν τις μύτες τους με τέτοιες ψευδοεπιστημονικές ανοησίες.
Τον 18ο και 19ο αιώνα η φυσιογνωμική χρησιμοποιήθηκε από κάποιους υπερμάχους της σαν μια μέθοδος ανίχνευσης εγκληματικών τάσεων. Πολλοί φανατικοί και ρατσιστές χρησιμοποιούν ακόμα τη φυσιογνωμική για να κρίνουν χαρακτήρες και προσωπικότητες. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν μερικά χαρακτηριστικά του προσώπου που σχετίζονται με ορισμένες γενετικές ανωμαλίες όπως το Σύνδρομο Down ή το Σύνδρομο Williams. Οι υπερασπιστές όμως της φυσιογνωμικής δεν θα ξέρουν καν τι είναι μια γενετική ανωμαλία.