Ο ανεπανάληπτος Διογένης, όμως, όταν το έμαθε, θέλοντας να ειρωνευτεί τη ρηχότητα του ορισμού αυτού, πήρε έναν κόκκορα, του μάδησε τα φτερά και τον παρουσίασε στη σχολή του Πλάτωνα λέγοντας: "ορίστε, δίποδο ζώο χωρίς φτερά! αυτός είναι ο άνθρωπος του Πλάτωνα!"
Ο Πλάτων και η λοιπή φιλοσοφική γραφειοκρατία της εποχής, αντιλαμβανόμενοι το κενό στον ορισμό τους, αντέδρασαν ακαριαία. Αντί, όμως να αναλογιστούν πού βρισκόταν το λάθος στο σκεπτικό, αυτοί απλώς προσέθεσαν στον ορισμό: "δίποδο ζώο, χωρίς φτερά και με πλατιά νύχια"...
Κι όταν έρθει κάποιος ενοχλητικός και με τη στραβομάρα και τη γρουσουζιά του τολμήσει να ταρακουνήσει λιγάκι τις βεβαιότητές μας, τον παίρνουμε στο κυνήγι.
Κι αν, παρ' ελπίδα, μετά τη βίαιη εκδίωξη, αναρωτηθούμε μήπως τυχόν υπήρχε και καμιά μικρή, τοσοδούλα ατέλεια στο σκεπτικό μας, τότε μπαινοβγάζουμε ένα filioque και θαρρούμε πως ξεμπερδέψαμε!
Ή έστω μ' ένα "...και με πλατιά νύχια"!
Και νομίζουμε πως τους νικήσαμε.
Μα, καλύτερα ας έχουμε υπ' όψιν μας την απάντηση του Διογένη όταν οι Αθηναίοι τον κορόιδευαν επειδή οι συμπατριώτες του τόν είχαν εξορίσει από την πατρίδα του, τη Σινώπη: