Facebook: 20 απόκρυφοι νόμοι - Point of view

Εν τάχει

Facebook: 20 απόκρυφοι νόμοι



Κάποιοι λένε ότι τους έφερε ο Μωυσής από το όρος Σινά, μαζί με τις δέκα εντολές. Άλλοι πάλι, υποστηρίζουν ότι τους συνέταξε ο ίδιος ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ, στο ευήλιο γραφείο του στη Σίλικον Βάλεϊ. Όποια και αν είναι η προέλευσή τους, οι απόκρυφοι νόμοι του ελληνικού Facebook υπάρχουν – απόδειξη ότι τους εφαρμόζουμε με πάθος. Ένας ειδικός συνεργάτης της Athens Voice, ο οποίος προτιμά να παραμείνει ανώνυμος, ανακάλυψε το αυθεντικό κείμενο και μας το έστειλε. Σήμερα σας παρουσιάζουμε τα είκοσι πρώτα άρθρα, τα οποία αφορούν κυρίως τους πολιτικοποιημένους Έλληνες χρήστες.

Άρθρο 1: Δεν έχεις το δικαίωμα να παραμείνεις σιωπηλός-;h. Πρέπει να σχολιάζεις αυτόματα και δίχως σταματημό κάθε τι που συμβαίνει. Αν δεν το κάνεις υπάρχει σοβαρός κίνδυνος η Γη να σταματήσει να γυρίζει.

Άρθρο 2: Γράφε με σιγουριά ειδήμονα για πράγματα που δεν γνωρίζεις. Μη διστάζεις και μη ντρέπεσαι. Ούτε οι υπόλοιποι γνωρίζουν. Κι αν γνωρίζουν, δεν θα βρουν ποτέ το δίκιο τους.

Άρθρο 3: Τα επιχειρήματα είναι άχρηστα. Πρόσθεσε λίγο λυρισμό στα σχόλιά σου και τα επιχειρήματα των άλλων θα διαλυθούν «σαν την ομίχλη όταν φυσομανά ο άνεμος της αλήθειας». (Βλέπεις πόσο απλό είναι;)

Άρθρο 4: Κάνε διαρκώς αναχρονισμούς. Σύγκρινε τη σημερινή κατάσταση με τον εμφύλιο, με την Κατοχή, με τη μάχη του Στάλινγκραντ, με την άλωση της Πόλης… Μην ανησυχείς, αν δεν υπάρχουν ομοιότητες. Στην ανάγκη βάλε σε εφαρμογή το άρθρο 3.

Άρθρο 5: Το «νενέκος» είναι μια λέξη που ταιριάζει σε όλους εκείνους που διαφωνούν μαζί σου. Ταιριαστές είναι και οι λέξεις: δωσίλογος, γραικύλος, γερμανοτσολιάς, προσκυνημένος. (Σημείωση: Αν ψηφίζεις Χρυσή Αυγή μη χρησιμοποιείς το γερμανοτσολιάς – στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλούν για σκοινί!)

Άρθρο 6: Δεν έχει σημασία αν στην πραγματική σου ζωή είσαι πρόβατο. Βάλε τη φωτογραφία του Τσε ή του Βελουχιώτη στο προφίλ σου και θα μεταμορφωθείς αμέσως σε έναν ανυπόταχτο επαναστάτη.

Άρθρο 7: (Μόνο για «αντιμνημονιακούς») Για όλα φταίει το μνημόνιο. Θυμάσαι τότε που έφαγες εκείνα τα χαλασμένα φασολάκια; Το μνημόνιο έφταιγε και για αυτό.

Άρθρο 8: (Μόνο για «μνημονιακούς») Για όλα φταίει η παλαβή αριστερά. Θυμάσαι τότε που ο Κεδίκογλου προσέλαβε τη φίλη του στην ΕΡΤ; Ο Λαφαζάνης έφταιγε κατά βάθος.

Άρθρο 9: (Για όλες τις πτέρυγες) Αγωνίσου παθιασμένα για όποιο ζήτημα είναι στην κόψη της επικαιρότητας. Γράφε σαν να είσαι από τους πρωτεργάτες του κάθε κινήματος. Εσύ ξέρεις ότι δεν έχεις σηκώσει τον πισινό σου από την καρέκλα, οι άλλοι όμως δεν το γνωρίζουν.

Άρθρο 10: Μόλις το θέμα για το οποίο «αγωνιζόσουν» φύγει από την επικαιρότητα, μην ασχοληθείς ξανά μαζί του. Ξέχνα τη Γάζα και τη Συρία. Ξέχνα την Ταχίρ και την Ταξίμ. Ξέχνα τα μουσικά σύνολα της ΕΡΤ. Δεν υπάρχουν πια για σένα. Ρίξε όλη σου την ενέργεια σε νέους αγώνες μέχρι να τους ξεχάσεις και αυτούς.

Άρθρο 11: Πίστεψε βαθιά σε κάθε αστήρικτη ανοησία κυκλοφορεί στο ίντερνετ και διάδωσέ την. Και αν έχει διαψευστεί στο παρελθόν ακόμη καλύτερα! Για σένα, το μονοτονικό θα είναι πάντα μια επινόηση του Κίσινγκερ για να χτυπήσει τους ανυπότακτους Έλληνες.

Άρθρο 12: Αν βάλεις για λίγες μέρες στο προφίλ σου μια συγκεκριμένη εικόνα, θα γίνει μια μεγάλη αλλαγή προς το καλύτερο. Είδες πόσο βελτιώθηκε η κατάσταση στη Μέση Ανατολή από τότε που βάλαμε όλοι στο προφίλ μας την αφίσα Free Gaza;

Άρθρο13: Μην ξεχνάς, σε τακτά χρονικά διαστήματα, να αναρτάς στον τοίχο σου το γνωστό κακομεταφρασμένο κείμενο μέσω του οποίου δηλώνεις ότι «η χρήση των προσωπικών μου δεδομένων και φωτογραφιών μου ανά πάσα στιγμή απαιτεί την προσωπική μου έγκριση κτλ». Είναι φλέγουσας σημασίας γιατί ο Τζορτζ Σόρος έχει βάλει στο μάτι εκείνη τη φωτογραφία που είσαι με τις πατσές έξω στην παραλία στη Λούτσα.

Άρθρο 14: Ο τοίχος σου είναι ιερός. Είναι κάτι σαν το κούτελό σου, αλλά ακόμη πιο σημαντικό. Μην ξεχνάς να το τονίζεις αυτό με φράσεις όπως: «Αυτά, όχι στον τοίχο μου» ή «έρχομαι εγώ στον δικό σου τοίχο για να γράψω τέτοια πράγματα;» (Σημείωση: Ναι, στην πραγματικότητα πας, αλλά ας μην το κάνουμε θέμα).

Άρθρο 15: Να διακόπτεις τα πολιτικά στάτους, μόνο για να κοινοποιείς τις εκκλήσεις για αίμα που βρίσκεις σε τοίχους φίλων σου. Όσο πιο παλιά είναι η έκκληση, τόσο πιο καλά. Δεν έχει σημασία αν ο άνθρωπος που χρειαζόταν αίμα έχει πια θεραπευτεί – ή έχει εγκαταλείψει τον μάταιο τούτο κόσμο. Ούτε και έχει σημασία ότι εσύ δεν έδωσες ποτέ στη ζωή σου αίμα, επειδή έχεις «χαμηλό αιματοκρίτη».

Άρθρο 16: «Όταν ήρθαν για τους κομουνιστές δεν φώναξα, γιατί δεν ήμουν κομουνιστής. Όταν ήρθαν για τους…» Την ξέρεις αυτή τη ρήση. Την έχεις αναρτήσει αρκετές φορές στον τοίχο σου. Ε, ανάρτησέ την ακόμη μία! Και μην ξεχάσεις να σημειώσεις ότι είναι του Μπρεχτ, ενώ όλοι πια γνωρίζουμε ότι ανήκει στον Μάρτιν Νίμελερ. (Μην ανησυχείς που δεν ξέρεις ποιος είναι ο Νάρτιν Νίμελερ – εδώ καλά καλά δεν ξέρεις ποιος είναι ο Μπρεχτ!)

Άρθρο 17: Όσο πιο κακόγουστη είναι μια εικόνα τόσο το καλύτερο. Αν κάποιος σου μιλήσει για αισθητική στόλισέ τον με μια λέξη από αυτές που αναφέρονται στο άρθρο 5.

Άρθρο 18: Η κατάστασή μας δεν σηκώνει χιούμορ. Αν κάποιος επιχειρήσει να κάνει χιούμορ, στόλισέ τον με μια λέξη από αυτές αναφέρονται στο άρθρο 5.

Άρθρο 19: Στο κοντινό μέλλον τα στάτους στο φέισμπουκ θα προσμετρούνται στα πεπραγμένα του καθενός από εμάς. Οπότε, μην σταματάς. Συνέχισε τον δίκαιο αγώνα σου και κάποτε θα θεωρηθείς αντιστασιακός. Ίσως μάλιστα να σου βγάλουν και σύνταξη!

Άρθρο 20: Δεν υπάρχει πραγματική ζωή εκεί έξω. Όσοι υποστηρίζουν κάτι τέτοιο είναι αισχροί ψεύτες. Ό,τι και αν συμβεί, μην ξεκολλήσεις από το facebook.
Πηγή: athensvoice.gr

Pages